Tomografia computerizată/Computer tomograf (CT) a revoluționat medicina permițând medicilor să vadă boli care în trecut erau descoperite numai cu ajutorul chirurgiei sau autopsiei. Examinarea prin tomografie computerizată (CT) este neinvazivă, se realizează în condiții de siguranță, oferă o privire detaliată a capului, abdomenului sau membrelor și informații asupra vaselor sanguine și oaselor și poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinul, rinichii, glandele suprarenale, plămânii și inima.
Ce este tomografia computerizată? CT
Tomografia Computerizată (CT) este o metodă de diagnosticare care combină razele X.cu tehnologia computerizată avansată pentru a reda imagini clare și detaliate ale structurilor interne și organelor corpului. Este folosită pentru a investiga diferite părți ale corpului: abdomen, cap, membre, oase, plămâni, inimă, ficat, pancreas, rinichi, glande suprarenale, vasele de sânge.
Pregătirea pentru examenul CT și ce trebuie să știe medicul
Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată nu este un proces complicat. Dacă urmează o investigație la nivelul abdomenului, este recomandat ca pacientul să.nu mănânce cu 4 ore înainte, iar în alte cazuri, înainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesară administrarea laxativelor sau efectuarea unei clisme pentru curățarea completă a tractului intestinal inferior.
Dacă urmează o examinare în zona capului, trebuie îndepărtate obiectele metalice precum cerceii sau protezele dentare, pentru a nu afecta rezultatul tomografiei computerizate.
Totodată, pregătirea pentru tomografia computerizată poate implica sedarea pacientului, în cazul în care este considerat necesar. Timpul de examinare poate dura și până la.o oră, astfel că pacienții agitați, cei care suferă de claustrofobie sau copiii pot fi sedați în timpul investigației.
Înainte de efectuarea investigației, medicul trebuie să știe dacă:
- femeia este însărcinată sau alăptează – din cauza riscului de apariție a malformațiilor fetale. În cazul în care alăptează, aceasta va fi sfătuită să nu mai alăpteze pentru una sau două zile și să folosească un preparat de lapte, timp în care va fi eliminată din organism substanța de contrast.
- pacientul are alergii la vreun medicament sau chiar la substanța de contrast
- pacientul are diabet și dacă folosește metforminul ca medicament hipoglicemiant
- pacientul are probleme cu glanda tiroidă – substanța de contrast administrată la personale cu hipertiroidie poate cauza crize tireotoxice
- pacientul urmează tratament cu iod radioactiv – substanța de contrast va anula efectele tratamentului și va bloca tiroida
- pacientul are mielom multiplu
- pacientul suferă de o afecțiune cardiacă
- pacientul este claustrofobic – caz în care va fi sedat pe timpul examinării
- pacientul a făcut alte radiografii în care a fost folosit bariul sau dacă i.s-a administrat vreun tratament ce conține bismut în ultimele patru zile – aceste două substanțe sunt vizibile pe radiografie și fac dificilă interpretarea rezultatului tomografiei computerizate
Cum decurge investigația CT?
computer tomograf ct tomografie
- Examinarea este efectuată de un tehnician radiolog, iar imaginile vor fi interpretate de către medicul radiolog
- Pacientul trebuie să înlăture bijuteriile, alte obiecte metalice și hainele, urmând să primească un halat cu care va intra în camera unde va avea loc examinarea
- Pe durata examinării, pacientul va sta întins pe masa tomografului, care va aluneca în interiorul cilindrului, în timp ce scanerul din interior se.va roti în jurul corpului pentru a prelua imaginile
- În timpul efectuării testului, pacientul trebuie să rămână nemișcat și.va fi supravegheat de către tehnician dintr-o cameră alăturată. Totodată, tehnicianul poate discuta cu pacientul prin intermediul unui speaker
- Semnalele sunt digitalizate și transmise unui procesor de imagini ce reconstruiește imaginea în baza unor măsurători
Ce sunt substanțele de contrast?
În cazul oricărei examinări cu raze X, structurile dense, precum oasele, sunt ușor de pus în evidență, în timp ce țesuturile mai rarefiate variază în capacitatea lor de a opri razele X, oferind imagini mai puțin clare. Din acest motiv, atunci când este cazul și în funcție de zona examinată, pacientului i se pot administra așa numitele substanțe, sau agenți, de contrast, foarte vizibile la scanare și.în același timp nepericuloase pentru pacient. Compușii pe bază de iod și bariu sunt folosiți în CT, în timp ce pentru examinările RMN sau cu ultrasunete se folosesc compuși pe bază de gadoliniu. Efectul substanțelor de contrast asupra organismului este temporar, ele fiind eliminate pe cale naturală.
Când și cum se folosesc substanțele de contrast?
Substanțele de contrast se administrează doar atunci când este cazul, pe cale intravenoasă, orală sau rectală. Spre exemplu, pentru a examina sistemul circulator, se injectează intravenos o substanță de contrast pe bază de iodină care ajută la evidențierea vaselor de sânge. O astfel de examinare este utilă pentru detectarea posibilelor obstrucții vasculare, inclusiv a celor din interiorul inimii. Alte substanțe de contrast se administrează pe cale orală. Astfel, compușii pe bază de bariu sunt folosiți în imagistica sistemului digestiv, inclusiv a esofagului, a stomacului și.a tractului intestinal.
Riscurile examinării cu un computer tomograf
Riscurile investigației prin intermediul computerului tomograf sunt reduse, însă pacienții trebuie să știe că:
- substanța de contrast poate determina o senzație de căldură și apariția unui gust metalic în gură, iar unii pacienți pot avea dureri de cap sau stare de greață
- substanța de contrast poate provoca reacții alergice
- este o metodă de diagnostic iradiantă (este folosită doza minimă de radiație), iar medicul trebuie informat cu privire la numărul expunerilor la radiații anterioare ale pacientului
Dintre contraindicațiile investigației computer tomografice enumerăm sarcina, alergia la substanțele iodate, insuficiența renală și afecțiunile tiroidiene. Pacienților cu insuficiență renală nu li se va administra substanța de contrast intravenos din cauza riscului deteriorării suplimentare a funcției renale. Pacienții care suferă de diabet și iau medicamente cu numele de Metformina (Meguan, Metformin, Siofor, Metfogama, Diaformin, Diguan, Dipimet) trebuie să informeze personalul medical înainte de examinare. La fel și pacienții cu tulburări tiroidiene, hepatită și ciroză.
Ulterior examinării, femeilor care alăptează le este recomandat să suspende pentru.24 de ore alăptarea la sân. Din cauza riscului de expunere a fătului la radiații, gravidelor li se recomandă ca alternativă examenul de rezonanță magnetică, dar numai la recomandarea medicului specialist.
CT vs RMN
Tomografia computerizată (CT) și Rezonanța Magnetică (RMN) sunt două metode de diagnosticare care utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor: radiații X pentru CT.și câmpul magnetic pentru RMN.
Ambele investigații se fac utilizând o substanță de contrast: substanță pe bază de iod pentru CT și cea pe bază de gadolinium pentru RMN.
Tomografia computerizată este mai ieftină, mai rapidă, ușor de tolerat de pacienți și poate fi utilizată pentru a obține imagini clare din oricare parte a corpului și pentru a evidenția tumori, anevrisme, chisturi, fibroze sau noduli. În schimb, țesuturile moi se văd mai bine la.o investigație cu RMN și pot fi identificate mai ușor leziunile mici și structurile vasculare fine.
computer tomograf tomografie tomografie computerizată
computer tomograf tomografie tomografie computerizată