Încălțăminte alergare

Într-adevăr, nu este totuna în ce încălțăminte alergați, mai ales dacă joggingul face parte din antrenamentul vostru zilnic. Alegerea unor pantofi de alergare este foarte importantă, deoarece dacă veți purta încălțămintea potrivită, veți putea preveni durerile și rănile neplăcute. 

Există o mulțime de încălțări pentru alergare. Prin urmare, am pregătit pentru voi câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă alegeți mai ușor încălțămintea pentru alergare, în funcție de mai mulți factori.

1. Alegeți încălțămintea special concepută pentru alergare

La prima vedere, încălțămintea de alergare poate părea la fel ca și încălțămintea sport, pentru purtarea zilnică. Diferența constă în detalii. Încălțămintea de alergare are o tehnologie specială și elemente de design care sunt destinate acestei activități. Încălțămintea pentru alergare este concepută pentru a se potrivi tipologiei piciorului vostru, stilului de alergare, dar și pentru a preveni accidentările. Adidașii de alergare au o tehnologie specială de amortizare, iar talpa lor este concepută pentru a se potrivi mai multor tipuri de teren.

2. Stabiliți bolta tălpii piciorului

Este important să știți dacă aveți o boltă normală, prea curbată sau aveți piciorul plat, deoarece acest lucru vă poate ajuta să alegeți încălțămintea de alergare potrivită. Dacă alegeți tipul de adidași neadecvat, acest lucru poate duce la afectarea piciorului sau la alte accidentări. Cele mai frecvente sunt fasciita plantară, care provoacă dureri la nivelul călcâielor sau așa numitul “genunchiul alergătorului”, care se manifestă printr-o durere la nivelul superior al articulației genunchiului sau inflamarea tendonului lui Ahile.

Prin urmare, pentru a afla ce tip de boltă a piciorului aveți, trebuie să faceți ”testul umed”, care durează doar câteva secunde. Pregătiți un lighean cu apă și un carton suficient de mare, încât să puteți sta lejer cu ambele picioare. Puneți picioarele în apă, după care le scoateți, vă scuturați și vă așezați cu ambele picioare pe carton. Rămâneți câteva secunde pe carton, după care ridicați tălpile și desenați conturul acestora și astfel puteți stabili bolta piciorului. Urmele tălpilor voastre le puteți compara cu imaginile de mai jos. În imaginea de mai jos sunt prezentate 3 tipuri de arcade și caracteristicile acestora. 

încălțăminte alergare

încălțămintea de alergare

încălțăminte alergare

1. Boltă înaltă

Dacă aveți o boltă înaltă, amprenta voastră va arăta doar partea din față și partea din spate a piciorului, așa cum este prezentat în imaginea albastră. Veți vedea o legătură foarte îngustă între călcâi și degetele de la picioare. Picioarele voastre la atingerea solului absorb șocul și au nevoie de o amortizare mai puternică. Așadar, pentru voi este indicată încălțămintea cu o amortizare bună și cu o structură nu foarte fermă.

2. Boltă normală 

Dacă ați observat amprentă similară cu cea verde prezentată în imagine și piciorul vostru prezintă o curbă vizibilă care se leagă cu călcâiul și vârful degetelor de la picioare, asta înseamnă că aveți o boltă normală. Curba reprezintă aproximativ jumătate din piciorul vostru, iar arcadele sunt la înălțimea corectă pentru a absorbi impactul din timpul mersului și al altor activități fizice. Ceea ce vă poate bucura, este faptul că marea majoritate a încălțărilor de alergare sunt potrivite pentru acest tip de picior. 

3. Picior plat

Dacă amprenta voastră seamănă cu amprenta din imaginea portocalie, înseamnă că aveți piciorul plat. Amprenta voastră arată o talpă plată, adică între călcâi și vârful degetelor de la picioare nu există o curbă. Acest lucru înseamnă că piciorul vostru în timpul mersului se înclină mai mult spre interior, iar în loc să depuneți efort pe marginea exterioară a piciorului, depuneți efort pe partea interioară a piciorului. Acest tip de mers nu este sănătos pentru genunchii și picioarele voastre, deoarece poate provoca fasciită plantară. Această afecțiune provoacă o durere înțepătoare la nivelul călcâielor și în general, apare la alergători, oameni obezi sau cei care poartă încălțăminte cu susținere slabă. Dacă aveți piciorul plat, cu siguranță, trebuie să alegeți încălțăminte cu o talpă puternică și cu șireturi care nu vă limitează flexibilitatea piciorului. Dacă aveți piciorul plat, atunci aveți nevoie de încălțăminte cu talpă groasă.

 3. Definiți pronația piciorului vostru

Pronația reprezintă modul în care piciorul se rotește în timpul mersului. Pronația normală înseamnă că talpa piciorului atinge mai întâi solul cu partea exterioară a piciorului, după care încet se înclină către interior. Definirea tipului vostru de pronație vă poate ajuta să vă alegeți încălțămintea de alergare potrivită. Cum să procedați? 

  • Pronația neutră: apare atunci când piciorul se rotește ușor spre interior de la marginea exterioară a călcâiului, prin partea din față a piciorului și vârful degetelor. Piciorul se oprește pe partea exterioară a călcâiului și apoi se rotește spre interior. Apare la tipul de picior: cu boltă normală.

  • Pronația severă: piciorul este rotit în mod excesiv spre interior, de la călcâi, până la mijlocul piciorului. În cazul pronației severe, articulația genunchiului tinde să se aplece spre interior. Apare la tipul piciorului: picior plat
  • Supinația: partea exterioară a călcâiului atinge pământul într-un unghi mai mare, provocând presiune pe călcâie și vârful degetelor de la picioare. În acest caz, sunt expuși efortului genunchii, tendoanele și călcâiul lui Achile. Apare la tipul piciorului: boltă înaltă.

Acum când cunoașteți tipul piciorului vostru și pronația, puteți stabili foarte ușor ce tip de încălțăminte pentru alergare vi se potrivește. Acestea sunt cele 3 tipuri ideale de încălțăminte în funcție de tipul și mișcarea piciorului:

1. Încălțăminte de alergare pentru controlul mișcării

Încălțămintea pentru controlul mișcării se recomandă pentru alergătorii care au piciorul plat și o pronație severă a piciorului. Această încălțăminte este de obicei mai fermă decât încălțămintea clasică pentru alergare și are o talpă mai lată, care limitează mișcarea excesivă și neutralizează durerea atunci când piciorul atinge solul. Acest tip de încălțăminte pentru alergare este utilă și pentru reducerea durerilor de genunchi, care este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul alergătorilor. 

În cadrul unui studiu a fost comparată încălțămintea pentru controlul mișcării cu încălțămintea neutră privind zona de rotație a tibiei. S-a constat că încălțămintea care asigură controlul mișcării oferă un sprijin real, care reduce rotația tibiei, ceea ce duce la diminuarea riscului de accidentări. 

2. Încălțăminte de alergare stabilă 

Încălțăminte stabilă este recomandată de obicei pentru alergătorii cu bolta normală sau cu picioarele plate. Acești adidași sunt o combinație excelentă cu un interior mai moale și o stabilitate mai bună, dar totuși oferă piciorului o mișcare mai mare. Astfel, previn pronația excesivă prin faptul că oferă o susținere mai bună a boltei și gleznei în timpul mersului. Majoritatea încălțărilor de alergare care se găsesc pe piață intră în categoria încălțămintelor stabile. 

3. Încălțăminte de alergare cu amortizare

Pantofi sport cu amortizare sunt recomandați pentru sportivi cu supinație și cu boltă înaltă, deoarece oferă un grad de amortizare eficient, atunci când piciorul atinge solul. În general, încălțările de acest fel sunt fabricate cu un grad extra de amortizare în zona călcâiului și a vârfurilor degetelor. Impactul piciorului cu solul se distribuie și astfel este angajată în mișcare și partea centrală a piciorului. Încălțările cu amortizare au suspensia realizată din material sintetic, care este mai puternic decât alte materiale.

4. Alegeți pantofii de alergare în funcție de suprafața de alergare

Cu siguranță, nu vă surprinde că puteți alerga indiferent de vreme și pe orice suprafață. În schimb, nu este totuna ce încălțăminte veți folosi, deoarece fiecare teren de alergare necesită o încălțăminte diferită. Cum ne alegem încălțămintea în funcție de terenul de alergare, veți afla în cele ce urmează. 

Iarbă

Alergarea pe iarbă este diferită față de alergarea pe trotuar. Iarba este mai moale, ceea ce asigură un impact mai fin a piciorului, dar în schimb, pentru repornire este nevoie de o forță mai mare. Prin urmare, alergarea pe iarbă va fi mai lentă decât alergarea pe un teren mai dur.

Dezavantajul unui teren acoperit cu iarbă este și un risc crescut de accidentări, deoarece piciorul are tendința de a se mișca mai mult în pantof pe un teren mai moale. Prin urmare, este bine să folosiți pantofi cu un suport bun pentru bolta piciorului pentru a proteja fascia plantară și cu amortizare pentru a ajuta la stabilizarea călcâiului. Partea superioară a încălțămintei de alergare pentru teren acoperit cu iarbă este, așadar, confecționată dintr-un material rezistent, cum ar fi piele. Totuși, acest factor poate încetini performanța voastră de alergare, deoarece pielea este unul dintre materialele mai grele. 

Nisip

Alergarea pe teren nisipos necesită mai multă muncă mecanică. Nisipul are o suprafață imprevizibilă, așa că nu puteți ști niciodată când piciorul vostru va intra mai adânc în nisip. Prin urmare, tendoanele și mușchii consumă mult mai multă.energie pentru a menține stabilitatea, decât dacă ați alerga pe o suprafață plană, uniformă.

Mulți sportivi și alergători de anduranță preferă să alerge pe plajă fără pantofi. Acesta permite mișcarea naturală a picioarelor și are multe efecte pozitive asupra sănătății. Printre aceste efecte sunt și o mai mică dorsiflexie a piciorului și gleznei la.contactul cu solul, un impact mai scurt cu solul și frecvența crescută de mers. Rețineți însă că a alerga pe o plajă fără pantofi necesită experiență, deoarece poate duce la accidentări.

Drum asfaltat

Cea mai obișnuită suprafață pentru alergare este drumul asfaltat sau drumul de beton. Este vorba de o suprafață care se găsește la orice pas, însă pentru organismul uman este destul de greu. Încălțările pentru alergare pe suprafețele asfaltate sunt concepute să fie ușoare și să protejeze piciorul de suprafețele dure. Au o talpă cu amortizare care ajută la un demaraj mai rapid și nedureros de la sol. De asemenea, talpa este mai aspră pentru a preveni alunecarea pe o suprafață netedă. 

Teren accidentat

Încălțămintea de alergare în aer liber prin munți sau dealuri este mai grea decât încălțămintea de alergare obișnuită. Este concepută pentru a proteja picioarele împotriva accidentărilor care pot apărea pe terenuri accidentate. Talpa pentru această încălțăminte este adaptată pentru a proteja împotriva pietrelor, rădăcinilor copacilor și.a altor obstacole, pe care alergătorul le poate întâlni în natură. 

Încălțămintea trail de alergare este considerată în mare măsură a fi o combinație de încălțăminte de alergare și drumeții care asigură o stabilitate suficientă și de asemenea, sunt antiderapante. Cea mai cunoscută pereche de încălțăminte pentru teren accidentat este faimosul model de la Adidas, Mountaineering Terrex.care asigură stabilitate și talpa este antiderapantă.