Ochii roșii sunt o problemă des întâlnită, care poate afecta unul sau ambii ochi, iar înroșirea ochiului se poate produce în timp sau brusc, ca în cazul alergiilor sau a leziunilor oculare. Cel mai adesea înroșirea ochilor nu este un motiv de îngrijorare și, de obicei, roșeața dispare de la sine, fără să fie nevoie de vreun tratament.
Ce se întâmplă când se înroșesc ochii?
Roșeața caracteristică ochiului roșu se produce prin dilatarea vaselor de sânge (care apare în cazul ochilor uscați, corpilor străini în ochi, alergii, infecții, purtarea lentilelor de contact) sau prin ruperea unui vas mic de sânge localizat sub conjunctivă (pielița transparentă care învelește partea albă a ochiului și pleoapele pe interior).
Termenul medical utilizat pentru ruperea unui vas de sânge situat imediat sub conjunctivă este hemoragie subconjunctivală. Hemoragia subconjunctivală se manifestă prin apariția unei pete de culoare roșie la nivelul ochiului. Sângele rezultat din ruperea vasului nu poate fi absorbit rapid de conjunctivă, astfel încât va stagna o perioadă de timp la acest nivel.
O hemoragie subconjunctivală apare frecvent fără vătămări oculare evidente. Chiar și un strănut mai puternic, tusea sau ridicarea unor greutăți, pot provoca ruperea vaselor de sânge de la nivelul ochiului. Simptomele pot lipsi, de aceea este posibil să nu.vă dați seama de producerea hemoragiei până nu vă uitați în oglindă.
De ce avem ochii roșii?
Vasele de sânge umflate sau iritate de la nivelul ochilor au drept consecință înroșirea acestora, iar cauzele sunt multiple. Chiar dacă majoritatea cauzelor care pot duce la înroșirea ochilor nu.sunt îngrijorătoare, există și unele probleme de sănătate grave care determina apariția acestui simptom, caz în care apar și alte manifestări, precum durerile oculare sau tulburările de vedere.
- factorii din mediu ȋnconjurător – Praf, polen, fum, diverse noxe.
- o igienă necorespunzătoare a ochilor și a mâinilor – Aceasta stă de cele mai multe ori la baza transmiterii diverselor boli, cum ar fi conjunctivita.
- hemoragie subconjunctivală, spontană sau posttraumatică – Poate apărea după un acces prelungit de tuse, de exemplu. Deși asimptomatică, este spectaculoasă ca prezentare: pacientul descrie ochiul ca fiind plin cu sânge. Hemoragia subconjunctivală poate fi totuşi un semnal de alarmă pentru o afecţiune generală cardiovasculară (puseu de hipertensiune arterială), diabet zaharat etc.
- corpi străini extraoculari – Metalici (fier, cupru, mercur, aluminiu) sau non-metalici (fragmente vegetale, particule de piatră, plastic, nisip, sticlă). Aceste situații se produc ȋn mare parte din cauza nerespectării normelor de protecţie a muncii. Tot aici se ȋncadrează şi arsurile oculare cu diverse substanţe chimice: acetona, detergent lichid, vopsea, diluant, pesticide.
- infecții și inflamații oculare – Celulita preseptală/septală, conjunctivite, keratite, uveite, endoftalmite.
- sindromul de ochi uscat – Sindrom primar (fără o cauză anume) sau secundar (boli reumatismale sau colagenoze).
- exoftalmia – Protruzia globilor oculari (ieşirea ochiului din orbită) cu diverse grade, ȋntâlnită ȋn special ȋn hipertiroidie.
- atacul acut de glaucom – Se manifestă prin durere oculară severă, scăderea vederii, halouri ȋn jurul surselor de lumină (inel luminos/multicolor), fotofobie, lăcrimare, stare de rău sistemică (greaţă, vărsături, dureri de cap), simptomele generale fiind mai pregnante decât cele oculare. Este o situaţie gravă, o urgenţă medico-chirurgicală. Amânarea tratamentului conduce la complicaţii şi la pierderea vederii.
Alte cauze legate de eventuale afecțiuni existente:
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
- Anumite medicamente (anticoagulante)
- Tulburări de coagulare a sângelui
- Glaucomul
- Diabetul zaharat
- Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială)
Când trebuie să vă prezentați de urgență la medic?
ochii roșii ochi roșii ochiul roșu
- Vederea este afectată brusc.
- Vederea este însoțită de durere puternică de cap, durere la nivelul ochiului, febră sau apariția unei sensibilități anormale la lumină.
- Prezentați greață sau vărsături.
- V-a intrat în ochi un corp/obiect străin sau o substanță chimică.
- Vi se umflă ochiul.
- Nu puteți să deschideți ochiul afectat sau nu puteți să țineți ochii deschiși.
Cum puteți preveni apariția ochilor roșii?
ochii roșii ochi roșii ochiul roșu
- Nu vă frecați la ochi. Murdăria și microbii de pe mâini pot provoca roșeață și iritații oculare.
- Păstrați lentilele de contact curate și nu le utilizați mai mult decât este recomandat.
- Îndepărtați corect machiajul și păstrați ochii curați.
- Faceți pauze regulate atunci când priviți ecranul computerului sau al altor dispozitive similare.
În cazul în care sângerarea de la nivelul ochiului are o cauză clar identificată, cum ar fi o tulburare de coagulare a sângelui, administrarea medicamentelor cu efect anticoagulant, hipertensiunea arterială, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a reduce riscul de apariție a ochiului roșu. Ținerea sub control a bolilor cronice, de tipul hipertensiunii arteriale și diabetului zaharat, poate preveni apariția complicațiilor, inclusiv a apariției ochilor roșii.
Ochii roșii – CE NU FACEM?
ochii roșii ochi roșii ochiul roșu
- Nu căutam pe Google pentru a încerca să ne autodiagnosticăm și implicit să ne autotratăm;
- Nu ne repezim să folosim aleator picăturile de ochi pe care, eventual, le avem prin casă, prescrise sau cumpărate cu altă ocazie tot pentru ochi pentru noi sau un alt membru al familiei;
- Nu sunăm la vecini, rude, prieteni, care știm că au sau au avut afecțiuni oculare pentru a ne transmite tratamentul care a avut efect la ei;
- Nu folosim comprese cu ceai, mai ales ceai de mușețel, conform ‘’sfaturilor băbești’’
- Nu punem nici o altă substanță organică în ochi gen lapte matern/colostru (la nou născut conform folclorului), seva de la vița de vie, etc.
Ochii roșii – CE FACEM?
ochii roșii ochi roșii ochiul roșu
- Ne spălăm bine cu apă și săpun pe mâini;
- Ne spălăm bine cu apă și săpun pe față și pe ochi ori de câte ori avem posibilitatea. Ștergem ochii cu comprese sterile, sau cu șervețele de unică folosință pe care le aruncăm la coș imediat după utilizare (nu le păstram prin buzunare, etc);
- Evităm contactul direct cu cei din preajma noastră (familie, prieteni, colegi, etc) pentru că se poate să avem o boală oftalmologică contagioasă;
- Putem pune în ochi orice picătură din gama lacrimi artificiale, de cate ori simțim nevoia sau/și ser fiziologic. Lacrimile artificiale au rolul de a spăla suprafața oculară, a stabiliza filmul lacrimal care o protejează și unele pot avea chiar și efecte adjuvante anti-inflamatorii, de regenerare, antialergice. În plus au rol calmant și nu au efecte secundare.