dor articulațiile când se schimbă vremea articulații rece frig

Fiecare dintre noi are o bunică cu un talent deosebit de.a prezice schimbările de vreme, bazându-se pe durerile de articulații. La rândul nostru, atunci când am experimentat senzații de disconfort, durere sau iritații la instalarea anotimpului rece și umed, le-am pus pe seama modificărilor climatice.

Se pare însă că în convingerile bunicii există un adevăr științific. Potrivit cercetătorilor, schimbările climatice chiar au impact asupra durerilor de articulații.

De ce apar durerile de articulații la frig / rece?

Inițial, lamentările persoanelor care puneau durerile de articulații pe seama schimbărilor climatice erau considerate simple superstiții populare. Mai nou, descoperirile oamenilor de știință validează aceste credințe. 

Robert Newlin Jamison, profesor la Universitatea din Harvard, s-a numărat printre primii oameni de știință care au întărit cu argumente științifice opiniile ridiculizate până atunci. Într-un articol publicat în revista Pain, el și-a prezentat concluziile obținute în urma unui studiu desfășurat în rândul persoanelor cu dureri cronice din patru orașe americane: San Diego, Nashville, Boston și Worcester. Conform profesorului, două treimi din subiecții săi au afirmat că schimbările climatice le intensifică durerea. El a mai descoperit că, același număr de persoane erau capabile să prevadă cu acuratețe evoluția vremii pe baza suferințelor din corp.

Totuși, oamenii de știință arată că nu temperaturile scăzute sau umezeala cauzează durerile de articulații, ci modificările de presiune atmosferică. Este concluzia la care a ajuns, printre alții, David Borenstein, un reputat reumatolog de la George Washington University Medical Center. El a explicat că, atunci când presiunea atmosferică este ridicată, țesuturile sunt practic „împinse”, fiind împiedicate să se extindă. Iar când presiunea scade, țesuturile se întind, cauzând astfel durere în articulații.

Desigur, modificările de temperatură au partea lor de vină, vremea rece și umedă cauzându-ne un disconfort care ne împiedică să ne desfășurăm activitățile obișnuite, chiar dacă suntem sănătoși tun. Un studiu din 2014 validează această opinie, afirmând că o scădere.de 10 grade antrenează o creștere a durerii, fenomen prezent mai ales în cazul bolnavilor de artrită

Nervii pot fi o explicație

În perioada lunilor reci, semnalele de durere transmise către creier prin impulsurile nervoase ale sistemului nervos simpatic sunt mult mai intense. Acest fenomen apare ca urmare a faptului că acești nervi au rolul de a menține active funcțiile interne ale corpului cu o pierdere minimă de căldură, lucru important mai ales în timpul iernii.

Din acest motiv, când vremea se răcește, acești nervi comprimă vasele de sânge în membre și trimit mai mult sânge către trunchi, pentru a menține căldura la nivelul organelor vitale. În aceste condiții, articulațiile, în special genunchii și șoldurile, se răcesc și devin mai rigide, ceea ce cauzează disconfort, rigiditate și durere.

Presiunea atmosferică afectează articulațiile

Presiunea atmosferică este presiunea pe care aerul din atmosferă o exercită asupra corpului uman. Când această presiune din exterior se modifică, influențează presiunea arterială din interiorul corpului, precum și pe cea a lichidelor și a gazelor din încheieturi, lucru ce poate duce la stări de disconfort, umflături și durere. De obicei, aceste schimbări au loc când presiunea scade, adică în timpul lunilor de iarnă.

Putem calma durerile de articulații cauzate de vreme?

Este foarte important să aveți grijă de voi, mai ales în această perioadă delicată. Chiar dacă primele zile de toamnă nu par diferite, iar temperaturile sunt încă ridicate, schimbările climatice sunt resimțite de organism. Îmbrăcați haine mai groase când ieșiți, iar în casă aveți grijă să vă acoperiți cu o pătură, dacă petreceți mai multe ore stând pe canapea în fața televizorului sau citind.

Mișcarea este întotdeauna benefică, iar câteva reprize de stretching după antrenamente vor ușura durerile de articulații ale persoanelor active.

Băile călduțe cu sare calmează de asemenea articulațiile, relaxându-le grație conținutului de magneziu. Masajul cu uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, salvie, lavandă sau coada șoricelului, amestecate cu uleiuri de bază ultra hidratante reprezintă un răsfăț mult dorit, dar și o modalitate de a ușura durerea. 

Desigur, natura ne vine în ajutor, ca întotdeauna. Sunt ingrediente recunoscute pentru proprietățile de calmare a durerilor articulare, pe care puteți să mizați cu toată încrederea. Gheara diavolului este probabil cel mai cunoscut nume. Originară din Africa de Sud, planta are proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Cercetătorii de la Universitatea din Maryland s-au ocupat să demonstreze aceste efecte, printr-un studiu desfășurat pe durata a patru luni, cu 122 de subiecți. Participanților li s-au administrat extracte de gheara diavolului și medicamente pentru diminuarea durerilor, iar în urma acestui experiment au ajuns la concluzia că gradul de alinare a disconfortului a fost identic. Totuși, gheara diavolului s-a evidențiat pentru că nu a prezentat nici-un efect advers.

Antiinflamator, antioxidant și antiviral, turmericul este din ce în.ce mai apreciat în ultima perioadă. Din familia ghimbirului, extras din plante de pe teritoriul Indiei și Indoneziei, binefacerile turmericului în cazul durerilor articulare sunt legate mai degrabă de prevenirea disconfortului decât de tratarea sa, așa cum afirmă un studiu desfășurat în 2006. 

Protejează-ți articulațiile pe timpul iernii

Până când știința va cădea de acord asupra motivelor care stau la baza acestui fenomen, există mai multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a preveni rigiditatea și durerea de la nivelul articulațiilor. 

În primul rând, căldura este benefică pentru încheieturi și.le împiedică să devină rigide. Când mergi afară, încearcă să te miști cât mai mult și folosește haine groase și comode. 

Activitatea fizică regulată este, de asemenea, importantă. Dacă faci sport în aer liber, este important să-ți faci încălzirea înainte de antrenamentul propriu-zis. Exercițiile de întindere dinamică (întinderi care implică și mișcare) sunt o metodă excelentă pentru a menține flexibilitatea și elasticitatea corpului și pentru a preveni o accidentare.

De asemenea, după sesiunea de antrenament sunt necesare și câteva exerciții de relaxare. Acestea includ exerciții de întindere statice (exerciții de întindere care nu implică mișcarea).care pot ajuta la destinderea mușchilor și la prevenirea durerilor articulare care pot să apară după antrenament. 

Dacă, în ciuda măsurilor luate, durerea nu cedează, este bine să consulți un doctor ortoped. Orice durere a corpului este un semnal de alarmă și trebuie luată în serios. Durerea constantă poate semnala o accidentare sau artrită și.cu cât este investigată mai repede de un medic, cu atât este mai ușor de tratat.