De ce ne tremură mâinile? Tremurat Mâini Tremor mâini - cauze, diagnsotic, investigatii, tratament, recuperare, medicamente, pastile, vitamine, simptome

De ce ne tremură mâinile? Tremuratul mâinilor, numit și tremor al mâinii, deși nu este în sine o afecțiune periculoasă, poate impune dificultăți în activitățile zilnice și, în anumite cazuri, poate fi un semn timpuriu al unor afecțiuni neurologice sau degenerative. 

Dacă îți tremură mâinile, este important să consulți medicul. Majoritatea persoanelor asociază tremuratul mâinilor cu boala Parkinson însă, potrivit cercetărilor, tremuratul mâinilor este mult mai des întâlnit ca tremor al mâinii decât ca.o afecțiune gravă. 

Tremuratul mâinii afectează, în general, populația adultă, iar cauza exactă nu este cunoscută, dar se presupune că are la bază o dereglare minoră în sistemul nervos central. În multe cazuri, tremorul mâinii este moștenit genetic. 

Cum diagnosticăm tremuratul mâinilor?

Tremurăturile care apar din cauza anxietății sau a stresului durează puțin și dispar destul de ușor, însă cele cronice, care revin constant și au o durată mai lungă, pot fi cauzate de tremorul esențial. Consultarea unui medic în cazul în care remarcați apariția oricărui tip de tremor este necesară, pentru că tremorul poate să anunțe prezența bolii Parkinson, a sclerozei multiple sau a tumorilor cerebrale.

Simptomele care pot fi remarcate odată ce.ne tremură mâinile sunt destul de diverse, de la urinări frecvente până la probleme de echilibru și coordonare. Se poate ca persoana în cauză să simtă o amorțeală sau furnicături și există situații în care se ajunge chiar la scădere în greutate fără motiv, transpirație, voce tremurată sau mers târșâit. Tulburările de vedere și depresia, alături de tremur, pot fi semne ale sclerozei multiple.

Medicul vă poate recomanda un examen neurologic prin care să verifice funcționarea sistemului nervos, măsurând reflexele tendoanelor, postura, coordonarea, tonusul și puterea musculară, nivelul de simț al atingerii.

Cauzele tremuratului mâinilor

În general, tremuratul este determinat de o problemă cu rădăcini în profunzimile cerebrale – care controlează mișcările. Tremuratul este frecvent în rândul persoanelor de vârstă mijlocie și al vârstnicilor, însă poate să apară la orice vârstă. Afecțiunea afectează bărbații și femeile în mod egal. Tremuratul este un simptom care nu amenință viața, însă poate fi stânjenitor și chiar debilitant, făcând dificilă sau chiar imposibilă ducerea la îndeplinire a sarcinilor cotidiene. Tremuratul mâinilor poate fi declanșat și de:

  • Crize (epilepsie)
  • Tiroidă hiperactivă
  • Anumite boli cerebrale
  • Boala Huntington
  • Reacții adverse ale anumitor medicamente (imunosupresante, medicamente pentru tratamentul epilepsiei)
  • Consum excesiv de cofeină
  • Consum excesiv de alcool sau în stare de sevraj de la alcool, în cazuri de dependență 
  • Anxietate
  • Glicemie scăzută
  • Stresul psiho-emoțional
  • Oboseala
  • Atacul de panică
  • Anxietatea generalizată
  • Episoadele hipoglicemice
  • Hipocalcemia
  • Fumatul
  • Boala Parkinson
  • Scleroza multiplă
  • Demența cu corpi Lewy
  • Boala Wilson
  • Înaintarea în vârstă (tremorul senil)

Forme tremor

Este necesară diferențierea tremorului de asterixis, acesta din urmă fiind caracterizat prin flexia repetată, non-oscilatorie și aritmică a încheieturii mâinilor, în încercarea de.a imprima o mișcare de extensie a acestora.

Pot fi descrise trei forme de tremor:

  • Tremorul postural, care apare frecvent la menținerea îndelungată a mâinilor într-o poziție fixă, antigravitațională.
  • Tremorul de repaus este caracteristic bolii Parkinson. Această formă de tremor apare în repaus și cedează în timpul mobilizării membrelor superioare.
  • Tremorul intențional apare în timpul efectuării anumitor mișcări (precum ducerea mâinii la nas, atingerea unui anumit obiect țintă precum activarea butonului soneriei de la ușă, etc.) și este caracteristic unor afecțiuni neurologice, precum scleroza multiplă, afecțiuni cerebeloase, boala Wilson.

Tratament tremurat mâini

Există, însă, medicamente ce pot atenua simptomele, cum ar fi:

  • Medicamentele beta-blocante, precum cele pe bază de propranolol sau primidone, care sunt destinate tratamentului aritmiei și hipertensiunii.
  • Medicamentele anxiolitice, care pot da, însă, dependență.
  • Injecțiile cu toxină botulinică, care dau rezultate bune însă au, ca efect advers, slăbirea considerabilă a mușchiului injectat.

De reținut că niciuna dintre terapiile medicamentoase enumerate mai sus nu trebuie urmată fără consultarea și acordul medicului, în prealabil, deoarece pot impune riscuri pentru sănătate. În cazul în care tremorul mâinii afectează semnificativ viața pacientului, medicul poate sugera opțiunea chirurgicală, care presupune fie stimulare cerebrală cu ajutorul unor electrozi, fie talamotomia sau ultrasunetul focalizat (USF), prin care medicul chirurg se folosește de unde de radiofrecvență pentru a leziona controlat thalamusul. Această procedură are ca scop întreruperea activității electrice normale de la nivelul creierului pentru a reduce sau opri tremorul.     

Există și o serie de terapii sau exerciții non-invazive pe care medicul le poate recomanda pentru a diminua simptomele și pentru a facilita activitățile de zi cu zi ale pacientului. Printre acestea se numără:

  1. Utilizarea de obiecte mai grele sau înlocuirea obiectelor ușoare cu echivalente mai grele. De exemplu, se poate opta pentru o pereche de ochelari cu ramă mai grea, tacâmuri și farfurii mai masive, precum și încălțăminte și articole de îmbrăcăminte din materiale mai dense/dure. Greutatea oferă mai multă stabilitate obiectului, ceea ce facilitează manevrarea sa.
  2. Utilizarea de articole și obiecte special concepute pentru persoane cu dizabilități, precum pixuri și stilouri, articole de grădinărit și ustensile de bucătărie, prevăzute cu materiale aderente, care sunt mai ușor de manevrat. Acest tip de obiecte se pot găsi în magazine specializate în materiale și accesorii adaptabile pentru nevoi medicale. 
  3. Utilizarea de greutăți pentru încheieturi. Acestea se găsesc în magazinele cu articole sportive și sunt sub formă de benzi cu elastic sau cu sistem de prindere, în interiorul cărora se află greutățile. Cea mai mică greutate este suficientă pentru un control mai bun al mâinilor. 

Cum putem reduce tremuratul mâinilor?

Modificarea stilului de viață contribuie în mod deosebit la scăderea severității problemei tremuratului mâinii. Declanșatoarele, cum ar fi cofeina și alte stimulente, ar trebui evitate. Pacientul trebuie să se odihnească adecvat și să doarmă (între 7 și 8 ore). Dacă stresul este cauza de tremur a mâinilor, atunci sunt indicate tehnici de relaxare, cum ar fi exerciții de respirație, meditație sau relaxare profundă. Kinetoterapia poate fi, de asemenea, utilă pentru a îmbunătăți puterea și controlul mușchilor, reducând astfel gradul de tremor necontrolat a mâinilor.

Iată câteva remedii naturiste în acest sens:

  • Magneziu – Magneziul este unul dintre cele mai comune remedii pentru tremuratul mâinilor.
  • Valeriana – Valeriana este o plantă populară care este utilizată uneori și pentru tremuratul mâinilor, reducând stresul și anxietatea.
  • Acizi grași omega 3 – Aceștia pot ajuta la scăderea inflamației și protejează neuronii.
  • Alimentația optimă și variată – În unele cazuri, deficitul de anumite vitamine poate determina tremor. Vitamina B12, numită și cobalamină, este necesară pentru menținerea nervilor sănătoși, iar un deficit al acesteia poate duce la o afectare a stratului protector al celulei necesare funcționării adecvate a nervilor. O altă vitamină care ajută la tratarea tremurului mâinilor este vitamina B1, a cărei deficiență poate duce la afectarea nervilor și o afecțiune care, la rândul său, crește riscul de.a dezvolta tremurat. Vitamina E poate ajuta, de asemenea, la tratamentul tremurului, inclusiv când cauza este boala Parkinson. E necesară adoptarea unei diete variate și echilibrate, incluzând alimente cum ar fi legume, fructe, leguminoase, semințe, fructe oleaginoase, proteine sănătoase, lactate etc. Nu trebuie să lipsească din dietă uleiul de măsline, peștele, ierburile proaspete.

Alte tehnici

Tehnici de relaxare – Stresul și anxietatea au tendința de a agrava tremorul, iar relaxarea poate avea efect invers, ameliorând tremorul. Deși nu puteți elimina în totalitate stresul, puteți schimba modul în care reacționați la situațiile stresante folosind o serie de tehnici de relaxare, cum ar fi masajul sau meditația.

Exerciții cu mingile antistres – Astfel de mingi pot fi utile în reducerea stresului și a tremorului mâinilor. Exercițiile se efectuează la nivelul degetelor și palmelor, strângând ritmic mingea în mână, menținând poziția și apoi relaxând.

Opțiunile de tratament pentru tremorul mâinii trebuie discutate cu.un medic specialist. Dacă tremuratul apare pe fondul unei afecțiuni preexistente, tratamentul pentru respectiva boală poate calma și tremorul mâinii.