Hormonii sunt produse importante ale glandelor corpului uman, iar nivelul lor influențează sănătatea și masa musculară. În timpul vieții, nivelul hormonilor se schimbă în mod natural dar și în mod „nenatural”. Cauza poate fi pubertatea sau menopauza, însă dezechilibrul poate fi cauzat și.de stres sau de un stil de viață nesănătos. Aflați toate informațiile esențiale despre hormoni, efectul lor asupra antrenamentelor, dar și modificările nivelurilor de hormoni din timpul vieții unei persoane.
Hormonii sunt substanțe chimice produse de glande și sunt un fel de „mesageri” chimici, care călătoresc prin fluxul sanguin. Rolul lor este de a transmite informația în corpul uman, iar această funcție este similară cu sistemul nervos, doar că.în locul impulsurilor nervoase sunt folosiți hormonii. Hormonii acționează aproape asupra tuturor celulelor și organelor din corp și spun țesuturilor și organelor „ce și cum să facă”.
Hormonii și antrenamentele
Nivelurile hormonale adecvate sunt foarte importante pentru funcționarea optimă a organismului și, prin urmare, este logic că influențează antrenamentele și creșterea masei musculare. Hormonii sunt împărțiți în hormoni steroizi, peptidici și derivați din aminoacizi, în plus pot fi anabolizanți sau catabolici. Hormonii anabolizanți sunt importanți pentru creșterea țesutului, iar hormonii catabolici îl descompun. În listă veți găsi câțiva hormoni, care prin funcțiile lor au legătură cu antrenamentele fizice:
- Insulina – este importantă pentru metabolismul carbohidraților și al grăsimilor, deoarece asigură absorbția glucozei în fluxul sanguin. În plus, poate determina ca grăsimea să.nu fie utilizată sub formă de combustibil pentru mușchi, ci să fie depozitată în țesutul adipos. O sensibilitatea insuficientă la insulină poate crește rezistență la insulină și poate duce chiar la diabet de tip 2. Puteți influența buna funcționare a insulinei în organism urmând un stil de viață sănătos.
- Cortizol – cunoscut și sub numele de hormonul stresului, deoarece este secretat din cauza stresului. În timpul antrenamentelor lungi, susține descompunerea trigliceridelor și proteinelor pentru a produce glucoză, pe care organismul o folosește ca sursă de energie în timpul antrenamentului. Dar, trebuie să menționăm că supraantrenarea este, de asemenea, o formă de stres, care provoacă secreția de cortizol. Somnul și regenerarea dintre antrenamente sunt importante pentru menținerea nivelului optim de cortizol, pe care îl puteți susține și cu aportul de proteine sau BCAA.
- Testosteron – este asociat mai ales cu bărbații, dar este prezent și în organismul femeilor, deși sub 10%. Acest hormon are efecte anabolice asupra mușchilor, susținând astfel creșterea masei și a forței musculare. La femei, este benefic pentru mușchi, oase și dorința sexuală.
- Hormonul de creștere – hormon peptidic anabolic cu o funcție care reiese din denumirea sa – are rolul de a susține creșterea celulelor. Se formează în timpul somnului și este stimulat de un antrenament intens, de forță sau cardio.
- Glucagon – este responsabil pentru eliberarea acizilor grași liberi din țesutul adipos atunci când nivelul de zahăr din sânge este scăzut, care sunt folosiți pentru creșterea nivelului de glucoză. Mai simplu spus, este un hormon care ar trebui să împiedice nivelul glicemiei să scadă prea mult.
- Epinefrină și norepinefrină – sunt catecolamine cunoscute și sub denumirea de adrenalină și noradrenalină. Rolul lor este de.a susține producerea de energie pentru sistemul nervos simpatic și controlul funcțiilor corporale în timpul exercițiilor cardio. Acestea cresc ritmul cardiac, nivelul glicemiei, contractilitatea inimii (forța cu care inima se comprimă) și epinefrina susține îmbunătățirea respirației datorită relaxării mușchilor netezi din căile respiratorii.
- Hormon de creștere asemănător insulinei – este necesar pentru mușchi și pentru creșterea lor, deoarece susține activitatea hormonului de creștere prin repararea proteinelor deteriorate în timpul antrenamentului.
- Factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) – are grijă de formarea de noi celule în creier, ceea ce îmbunătățește funcțiile cognitive. În timpul unui antrenament intens, nu numai că asigurați producția hormonului de creștere și a hormonului de creștere asemănător insulinei, dar și BDNF, care este benefic pentru celulele din creier.
Cele mai importante glande endocrine (sexul masculin stânga, sexul feminin dreapta.)
1. Epifiză 2. Hipofiză 3. Tiroidă 4. Timus 5. Suprarenale 6. Pancreas 7. Ovar 8. Testicul
Hormonii și creșterea masei musculare
Hormonii îndeplinesc multe funcții în corp, iar unele dintre ele sunt legate de mușchi și de greutatea corporală. În organism au loc procese anabolice și catabolice, în care sunt prezenți anumiți hormoni. Anabolismul este procesul, prin care moleculele mici devin complexe cu ajutorul energiei obținute prin catabolism. În schimb, catabolismul apare în timpul digestiei, când moleculele sunt descompuse și organismul le folosește ca sursă de energie. Procesele anabolice includ, de exemplu, creșterea masei musculare sau a oaselor. În catabolism, moleculele mari sunt descompuse în altele mai mici, de exemplu proteinele în aminoacizi.
În anabolism și catabolism sunt prezenți acești hormoni:
Anabolism – testosteron, estrogen, hormonul de creștere și insulina
Catabolism – adrenalina, cortizol, glucagon și citokine
Starea anabolică este de dorit în cazul sportivilor și a persoanelor active, care doresc să câștige (și să mențină) masă musculară. Aceștia urmează un program nutrițional, care își propune să ofere suficienți nutrienți înainte și după antrenament pentru a asigura combustibil pentru antrenament și pentru menținerea stării anabolice. Pe lângă dietă și un alt factor este foarte important pentru starea anabolică – somnul.
Modificări hormonale la bărbați și creșterea masei musculare
Probabil că primele schimbări hormonale majore din viața unui bărbat încep la pubertate. În hipotalamus începe producția hormonului gonadotropină, ceea ce determină o creștere a nivelului de testosteron. Apropo, gonadotropina în pubertate influențează și în cazul femeilor producția de estrogen.
Testosteronul este un hormon important, care influențează mai multe funcții, iar nivelul său se schimbă de-a lungul vieții. Crește în perioada pubertății și atinge apogeul la sfârșitul maturizării. Urmează o fază de declin iar după vârsta de 30 de ani, este firesc ca testosteronul să scadă în fiecare an. Nivelul său este important și pentru creșterea masei musculare și a forței. Influențează receptorii ADN, care determină sinteza proteinelor și crește transmițătorii, promovând astfel creșterea țesuturilor și, nu în ultimul rând, creșterea nivelului hormonilor de creștere. Efectul testosteronului este complex și, pe lângă mușchi, are legătură cu metabolismul grăsimilor și cu densitatea osoasă.
Un alt caz de modificări hormonale în viața unui om poate fi un dezechilibru hormonal. Pe lângă motivele naturale, precum pubertatea sau înaintarea în vârstă, există și altele, cum ar fi lipsa mișcării, stilul de viață nesănătos sau stresul. Printre simptome se numără lipsa de energie, scăderea dorinței sexuale, scăderea numărului de spermatozoizi, reducerea creșterii părului și altele. Dezechilibrele pot apărea în orice moment al vieții, chiar și la vârsta de 30 de ani.
Echilibrul hormonal poate fi ușor inconsistent, de aceea uneori este dificil să-l recunoașteți. Există 5 simptome, care indică un dezechilibru iar acesta se poate datora și nivelului redus de testosteron:
- libido scăzut
- disfuncție erectilă
- ginecomastia (mărirea sânilor)
- pierderea musculară și creșterea grăsimii
- modificări ale dispoziției
Modificări hormonale la femei și efectul lor asupra masei musculare
Modificările hormonale în timpul vieții afectează ambele sexe, iar femeile nu fac excepție. Nivelurile hormonale sunt mari după naștere, dar scad în câteva luni și cresc semnificativ în perioada pubertății. La bărbați, gonadotropina declanșează producția de testosteron și la femei producția de estrogen. Cu pubertatea este asociată și debutul menstruației. Pubertatea fetelor durează aproximativ 3-4 ani și doar ca.o curiozitate menționăm că în cazul fetelor afro-americane și hispanice pubertatea începe puțin mai devreme.
Modificările hormonale apar și în timpul ciclului menstrual. Nivelurile de estrogen scad și cresc de 2x în timpul ciclului. Prima dată crește estrogenul în faza foliculară medie și scade după ovulație, a doua creștere se produce în faza luteală mijlocie și scade la sfârșitul ciclului. În ceea ce privește anii de reproducere din viața unei femei, este necesar să menționăm PMS (sindromul premenstrual) și simptomele acestuia. PMS este considerat a fi toate simptomele anterioare perioadei, cum ar fi modificări ale dispoziției, sensibilitate, anxietate, furie, convulsii, sensibilitatea sânilor sau diaree. Unii experți cred că schimbările de dispoziție sunt asociate cu hormonii și că anumiți metaboliți hormonali din creier pot fi responsabili pentru schimbările de dispoziție sau că metabolismul hormonal este diferit la unele femei. Alți oameni de știință sunt de părere că schimbările de dispoziție pot să nu însemne imediat fluctuațiile nivelurilor hormonale. Încă nu se poate spune cu siguranță.
Menopauza
Menopauza este o perioadă crucială în viața unei femei atunci când apar modificări hormonale. În jurul vârstei de 50 de ani, ovarele reduc producția de hormoni, estrogen și progesteron. Menopauza este definită ca o perioadă de 12 sau mai multe luni fără un ciclu menstrual. Se manifestă prin bufeuri, scăderea libidoului, depresie, uscăciune vaginală sau osteoporoză.
Potrivit oamenilor de știință, estrogenul este un fel de regulator al viabilității celulelor musculare și a metabolismului energetic muscular. Producția de estrogen este stopată de menopauză, care are un impact asupra deteriorării stării musculare, în plus, există un risc mai mare de boli metabolice după menopauză. Puteți reduce acest risc cu un stil de viață sănătos, dar nu va afecta nivelul de estrogen. Pe lângă mușchi, menopauza are un impact mai complex, deoarece odată cu pierderile musculare se pierde și densitatea oaselor, iar riscul de osteoporoză crește. Și probabil nu trebuie să mai menționăm că modificările densității pot crește riscul de fracturi. De parcă asta nu ar fi fost suficient, pe lângă mușchi și oase, afectează și articulațiile, care devin dureroase și rigide din cauza modificărilor. Corpul uman nu va mai fi niciodată tânăr, dar puteți ameliora aceste simptome cu exerciții fizice regulate.
Tratamentul dezechilibrului hormonal
Există diverse medicamente pentru tratarea dezechilibrelor hormonale, dar puteți reduce riscul și simptomele dezechilibrului, schimbându-vă stilul de viață sau folosind modalități naturale. Exercițiile fizice regulate, o alimentație echilibrată, controlul stresului sau menținerea unei greutăți corporale optime sunt doar câteva dintre schimbările, care vă pot ajuta. Dar, puteți încerca și remedii naturiste, de exemplu ginseng și maca pentru disfuncție erectilă. Ginsengul poate fi benefic și pentru simptomele menopauzei, cum ar fi anxietatea, tulburările de somn sau iritabilitatea. Bufeurile cauzate de menopauză pot fi tratate cu trifoi roșu (Trifolium pratense), ulei de luminiță (Oenothera biennis) sau cohoș negru (Cimicifuga racemosa).
Sistemul endocrin include următoarele glande
hormonii hormoni masa musculară
- Hipotalamus – o mică parte a creierului, de dimensiunea unui bob de mazăre, care este complex și controlează mai multe zone și procese, cum ar fi temperatura corpului sau pofta de mâncare și, în plus, reglează activitatea altor glande. Produce mai mulți hormoni, cum ar fi dopamină, somatostatină sau vasopresină. Una dintre funcțiile cheie ale hipotalamusului este menținerea homeostaziei (stabilitatea și permanența organismului pentru buna funcționare a acestuia).
- Epifiza (glanda pineală) – este localizată în partea centrală a creierului deasupra talamusului și este responsabilă pentru producerea melatoninei, care controlează „ceasul nostru interior”
- Hipofiza – este situată sub hipotalamus și produce mai mulți hormoni, cum ar fi hormonul de creștere, oxitocină sau prolactină. Glanda hipofiză produce hormoni responsabili de creștere, reproducere și, în plus, influențează alte glande.
- Glanda tiroidă și glandele paratiroide – ambele sunt situate în partea din față a gâtului. Glanda tiroidă are „formă de fluture” și produce hormonii responsabili de metabolism, controlează, de asemenea, activitatea musculară și a inimii sau digestia. Glandele paratiroide sunt importante pentru nivelul adecvat de calciu, care este important pentru mușchi, oase și sistemul nervos. Aceste glande produc hormoni calcitonină, parathormon, T3 și T4.
- Timus – este posibil să nu fiți foarte familiari cu această glandă, deoarece este localizată între plămâni și funcționează numai până la pubertate. Rolul ei este să producă timopoetină sau a tirozină, iar aceasta stimulează producerea de limfocite T, un tip de celule albe din sânge, care protejează ,de exemplu, împotriva infecțiilor și virusurilor.
- Ficat – funcția principală a ficatului este de a filtra sângele, dar are grijă și de echilibrul hormonilor sexuali și a hormonilor tiroidieni sau a cortizonului. Ficatul asigură, de asemenea, eliminarea excesului din organism și, dacă nu poate efectua pe deplin acest lucru, există riscul de producere a unui dezechilibru emoțional. Ficatul produce hormonul de creștere asemănător insulinei (IGF) și trombopoietină.
- Stomac – și în stomac se produc hormoni precum grelina, gastrina sau histamina. Gastrina stimulează eliberarea acidului stomacal, care poate descompune alimentele și poate absorbi unele substanțe nutritive. Grelina stimulează pofta de mâncare, secreția hormonului de creștere, dar joacă și.un rol în controlul secretării insulinei. Histamina joacă un rol important în dezvoltarea reacțiilor alergice, iar histaminele sunt hormoni al căror rol este de a scăpa de substanțele nedorite – alergeni.
- Pancreas – este responsabil pentru producerea insulinei, dar și a glucagonului și somatostatinei. Pancreasul este deosebit de important mai ales pentru insulină, care reglează absorbția glucozei din fluxul sanguin.
- Glandele suprarenale – o pereche de glande care produc adrenalină, noradrenalină, glucocorticoizi și androgeni. Hormonii produși în glandele suprarenale joacă un rol important în controlul tensiunii arteriale și a ritmului cardiac sau a răspunsului la stres.
- Rinichii – au mai multe funcții, cum ar fi menținerea echilibrului chimic în sânge, conținutul de lichide din organism și nivelurile de minerale, precum sodiu și potasiu. În plus, rinichii produc hormonii calcitriol, eritropoietină sau prostaglandine. Calcitriolul este o formă activă biologic de vitamina D, care este importantă pentru oase, sistemul imunitar sau pentru stimularea aportului de calciu din alimentație. Eritropoietina este utilă în măduva osoasă pentru producerea de celule roșii în sânge.
- Ovarele – produc estrogen și progesteron și au grijă de sănătatea organelor reproducătoare feminine.
- Uterul – produce prolactină și relaxină, unde prolactina este „hormonul laptelui” responsabil de producerea laptelui – lactația este produsă în mai multe glande din organism. Relaxina pregătește peretele uterului pentru sarcină, dar și bărbații au relaxină, care provine prostata.
- Testiculele – sunt responsabile pentru producerea de androgen, estradiol și inhibină, dar și pentru cel mai important hormon secretat în testicule, testosteronul. Este necesar pentru producerea de spermă, dar acesta stă și în spatele trăsăturilor tipic masculine, precum îngroșarea vocii și creșterea părului.
Concluzii
Nu numai o alimentație sănătoasă și antrenamentele influențează creșterea masei musculare și menținerea unei greutăți optime. Și nivelurile hormonilor joacă un rol important, ceea ce influențează în mod semnificativ calitatea vieții și sănătatea atât a bărbaților cât și a femeilor. Modificările hormonale naturale, cum ar fi pubertatea sau menopauza, nu pot fi schimbate, iar dezechilibrele cauzate de lipsa mișcării sau de stres pot fi rezolvate simptomatic. Credem că în acest articol v-am oferit toate informațiile necesare despre efectele hormonilor asupra musculaturii și sănătății generale. Doriți ca prietenii voștri să afle despre hormoni și efectul lor asupra musculaturii? Atunci nu ezitați și susțineți articolul cu un share.