Masajul cu pietre vulcanice - ce este, beneficii, echipament

Cu mii de ani în urmă, civilizațiile străvechi foloseau asocierea dintre masaj, căldură și diferite tipuri de roci ca instrument terapeutic pentru a genera relaxare, echilibrare energetică și curățarea organismului de toxine. Masajul cu pietre vulcanice își are originea în India, unde cu mii de.ani în urmă, oamenii călcau în diverse moduri pe rocile vulcanice încălzite de apele termale, la indicațiile unui tămăduitor sau vraci. În cultura terapiilor moderne, această practică a fost preluată și transformată într-un ritual extins de care se poate bucura întregul corp.

Masajul cu pietre vulcanice

Masajul cu pietre vulcanice este o terapie utilizată în spa-urile din întreaga lume încă de.la începutul anilor ’90, utilizând efectele binefăcătoare ale apei, pietrelor, miresmelor îmbătătoare ale uleiurilor aromatice și căldura generate de pietrele vulcanice. Terapia cu roci vulcanice calde atinge diferiți centri energetici, sub denumirea de chakre.

Corpul uman are șapte chakre principale, care se găsesc pe linia mediană a corpului uman, de-a lungul coloanei vertebrale și comunică între ele prin canale energetice conectate cu anumite organe și funcții ale corpului, numite meridiane.

Principiul de bază al acestei terapii este reprezentat de activarea meridianelor energetice prin care circulă energia la nivelul întregului organism, precum și activarea chakrelor. În acest fel, energiile stagnante din anumite segmente sunt deblocate, efectul benefic fiind resimțit atât la nivel fizic, cât și mental și emoțional prin redobândirea echilibrului și armoniei întregului organism.

Aceasta formă de termoterapie presupune tehnici de masaj realizate cu pietre încălzite, din bazalt, de origine vulcanică, cu suprafața netedă și diferite mărimi, adaptate zonelor de aplicare, ce au proprietatea de.a reține și dispersa căldură la nivelul întregului organism.

Echipamentul necesar pentru masajul cu pietre vulcanice

Baza pentru un masaj bun cu pietre vulcanice este temperatura corectă a pietrelor. Temperatura ideală nu poate fi determinată, este o chestiune foarte individuală, însă, majoritatea clienților sunt mulțumiți de pietrele încălzite la 55°C. Pentru încălzirea completă a corpului, mai ales pentru persoanele mai friguroase este ideal să punem pe patul de masaj, sub client și.o pătură electrică încălzitoare.

Încălzitorul digital pentru pietre vulcanice este indispensabil. Nu se recomandă încălzirea pietrelor sub altă formă. Unul dintre motive este că pietrele vulcanice conțin fier și, de exemplu, încălzirea într-un cuptor cu microunde ar putea fi periculoasă. În cuptor sau într-o oală obișnuită, nu vom realiza niciodată încălzirea uniformă, reîncălzirea și menținerea temperaturii setate pe tot parcursul masajului.

Carcasele portabile pentru încălzirea pietrelor de masaj par practice, însă, au mai multe dezavantaje. Încălzirea în ele durează prea mult, iar datorită dimensiunilor reduse, încap prea puține pietre și.pe deasupra sunt și destul de scumpe.

Pietrele vulcanice

Din punct de vedere geologic, rocile sunt împărțite în magmatice, sedimentare și transformate. Pietrele vulcanice, așa cum sugerează și numele lor, provin dintr-o familie de roci magmatice. Au un conținut mai mare de fier, și tocmai de aceea absorb atât de bine căldura și.o mențin pentru o perioadă mai îndelungată. Pietrele vulcanice, așezate în timpul masajului pe corp încălzesc plăcut și creează o presiune liniștitoare. Greutatea lor exercită, de asemenea, o presiune ușoară în timpul masajului, chiar și atunci când maseurul doar alunecă peste piele cu piatra.

Cel mai adesea, în cadrul masajelor cu pietre vulcanice întâlnim bazaltul. Unii terapeuți folosesc, de asemenea, piatră de nisip prelucrată, sau calcar pentru conținutul mineral și echilibrul energetic. Ca un adaos, sau anti-pol al pietrelor vulcanice încălzite, se utilizează și marmura rece, naturală, fie pentru masajul răcoritor al zonelor supraîncălzite ale corpului, fie alternată cu pietrele fierbinți. Răcoarea marmurei poate fi amplificată prin plasarea acesteia într-un castron cu gheață.

Forma, culoarea și dimensiunea pietrelor vulcanice

Pietrele de bazalt pot fi achiziționate în două forme, complet naturale, sau prelucrate. Ambele tipuri au.o valoare echivalentă, proprietățile pietrelor și culoarea lor depind de compoziție. Prin urmare, depinde de terapeut ce pietre alege sau combină.

Pietrele naturale sunt colectate manual pe plaje și sortate după mărime. Dacă cumpărați două seturi, pietrele din ele.nu vor fi niciodată exact la fel. Pietrele naturale sunt fine, plăcut rotunjite și, de obicei, se potrivesc bine în mână. Maseurii, de obicei, își îndrăgesc propriile seturi de pietre vulcanice. Fiecare piatră este originală și pentru fiecare există o utilizare în cadrul masajului.

Pietrele prelucrate sunt tot din bazalt, însă, în timp ce.de prelucrarea și formarea celor naturale are grijă oceanul, acest tip de pietre este modelat de om. Avantajul acestora, este forma ovală, uniformă. Terapeutul are întotdeauna în mână, două pietre identice, în ceea ce privește forma, grosimea și compoziția. În plus, pot fi modelate într-o formă greu de găsit în pietrele pur naturale – ciupercă, cui, semilună, arc etc.