Osteodensitometrie Osteodensitometria DEXA

Osteodensitometria (DEXA) este investigația paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză.

Ce este osteodensitometria (DEXA)?

Osteodensitometria (DEXA) este cea mai modernă È™i foloseÈ™te raze X de densități diferite ce străbat osul, permițând aprecierea gradului de reducere a densității osoase. Aceasta nu este dureroasă È™i se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul È™oldului (col femural – cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare È™i antebraÈ›ului. Scorurile obÈ›inute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiază de abordare terapeutică diferită. Osteodensitometria se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, iar frecvenÈ›a controlului ulterior o stabileÈ™te medicul specialist. Și bărbaÈ›ii pot suferi de osteoporoză, în special fumătorii È™i cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicaÈ›ia de osteodensitometrie o stabileÈ™te medicul.

Osteodensitometria este o investigație importantă din perspectiva diagnosticării cât mai precoce a osteoporozei, deoarece există metode de stopare a pierderii masei osoase, deci de fragilizare a osului, și scădere consecutivă a riscului de fracturi. Un os osteoporotic (rarefiat) se fracturează mult mai ușor, iar recuperarea după fracturi este întârziată, cu prețul unor dureri mari și a imobilizării prelungite ce poate antrena alte complicații (atrofii musculare, complicații tromboembolice, escare de decubit etc.). Așadar putem preveni o mare suferință printr-o investigație simplă și accesibilă, care semnalează momentul începerii tratamentului de consolidare a masei osoase.

osteoporoza osteoporoză osteodensitometrie dexa DXA

 Osteoporoza Osteoporoză

Indicațiile DEXA

Scopul cel mai frecvent al osteodensitometriei este de a evalua dacă oasele unei persoane sunt slăbite și dacă prezintă sau nu risc de fractură. Cu cât conținutul mineral al oaselor este mai mare, cu atât acestea sunt mai mai dense. Astfel, cu cât mai dense sunt oasele, cu atât sunt mai puternice și au un risc mai mic de fracturi.

De asemenea, cu ajutorul acestei investigații se poate stabili dacă o persoană are osteoporoză. Osteoporoza determină oasele să-și piardă din densitate și să devină subțiri și fragile.

După prima scanare DEXA, medicul va solicita o altă scanare la câțiva ani pentru a observa dacă există modificări ale densității osoase. Investigația poate evalua, de asemenea, dacă tratamentele prescrise pentru osteoporoză au fost eficiente. Scanarea poate indica dacă densitatea osoasă s-a îmbunătățit, s-a înrăutățit sau a rămas la fel.

Conform specialiștilor, femeile cu vârste de peste 65 de ani și bărbații de peste 70 de ani ar trebui să efectueze o investigație DEXA. Ulterior, medicul poate stabili un interval la care investigația se poate repeta. Persoanele care urmează tratament pentru osteoporoză pot necesita reevaluare la fiecare 1-2 ani.

Următoarele persoane ar trebui să realizeze o evaluare a densității osoase, având un risc crescut de osteoporoză: 

osteoporoza osteoporoză osteodensitometrie dexa DXA
  • femeile aflate în postmenopauză, dar cu vârste mai mici de 65 de ani;
  • persoanele care au frecvent fracturi osoase;
  • indivizii cu un istoric familial de osteoporoză;
  • persoanele care utilizează medicamente pe bază de steroizi.
  • persoanele care au experimentat un transplant de organe sau de măduvă osoasă;
  • bărbaÈ›ii care urmează tratamente pentru cancerul de prostată. 
  • persoanele cu un indice de masă corporală scăzut;
  • persoanele cu afecÈ›iuni clinice asociate pierderii osoase, precum artrita reumatoidă;
  • persoanele cu boli hepatice sau renale cronice, dar È™i diabet zaharat de tip 1;
  • indivizii cu afecÈ›iuni endocrine, precum hipertiroidismul sau hiperparatiroidismul.

Pregătirea pentru DEXA

În general, osteodensitometria este o procedură ce nu necesită pregătire prealabilă din partea pacientului. Acesta poate consuma alimente și lichide în mod normal în ziua investigației.

Cu toate acestea, persoanele care iau suplimente de calciu trebuie să oprească administrarea cu 24 de ore înainte de investigație. În plus, persoanele care au experimentat recent examinări ce au presupus administrarea unor substanțe de contrast pot fi nevoite sa aștepte 10-14 zile înainte de a efectua o scanare DEXA.

Înainte de investigație, pacientul trebuie îmbrăcat în haine de spital, iar orice accesorii și obiecte metalice trebuie îndepărtate. În timpul scanării, un dispozitiv special se va mișca încet în jurul corpului pacientului, trimițând fascicule de raze X către acesta.

Atunci când este evaluată compoziția corporală, întregul corp trebuie scanat. Dispozitivul special măsoară grosimea țesuturilor în diferite locuri specifice și folosind ecuații matematice stabilește procentajul de grăsime corporală.

În timpul investigației, pacientul trebuie să rămână nemișcat, în caz contrar imaginile devin distorsionate. Trebuie cunoscut că investigația este nedureroasă și are o durată relativ scurtă de timp, fiind cuprinsă între 10 și 30 de minute.

Osteodensitometria este o procedură sigură pentru majoritatea persoanelor, dar femeile însărcinate nu pot întotdeauna să o realizeze, deoarece folosește energie cu raze X. Totuși, nivelul de radiații este foarte mic, cantitatea de energie emisă fiind mai redusă decât în cazul unei radiografii toracice obișnuite.

Descrierea procedurii

În camera de densitometrie există două echipamente: masa cu aparatul de raze X și sistemul informatic. Masa are un suport căptușit pentru confortul pacientului. Pacientul este invitat să stea întins și nemișcat pe masa de examinare și să respire normal pe tot parcursul procedurii.

Scanerul pentru densitometrie osoasă produce un fascicol îngust de raze X, care nu poate fi văzut sau simțit și care trece de la sursa de raze X din masă, prin pacient, la detectoarele din brațul scanerului de deasupra pacientului. Operatorul, stă la consola computerului în timpul scanării.

Scanarea completă a fiecărei regiuni durează între 3-5 minute.

Valori DEXA

Rezultatele osteodensitometriei se pot interpreta utilizând un scor numit scorul T. Acest scor implică compararea valorilor densității osoase obținute prin scanare cu valorile normale ale unui adult tânăr, sănătos și de același sex.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) furnizează următoarele definiții ale nivelurilor densității osoase:

  • un scor mai mare sau egal cu -1 indică o densitate normală a oaselor;
  • un scor cuprins între -1,1 È™i -2,4 indică osteopenie sau densitate osoasă scăzută;
  • un scor mai mic de -2,5 indică prezenÈ›a osteoporozei.

De asemenea, rezultatele scanării DEXA pot fi interpretate folosind un scor Z. Acest scor raportează cantitatea de os pe care o persoană o are în comparație cu alte persoane cu aceeași dimensiune, vârstă și sex.

Potrivit specialiștilor, un scor Z ce depășește valoarea de -2 este considerat normal, în timp ce un scor ce se situează sub -2 sugerează că pacientul se află sub limita normală pentru vârsta și sexul său.

Când scanarea DEXA măsoară și compoziția corporală, rezultatele includ și masa totală de grăsimi și procentajul total de grăsime corporală.

Beneficii și riscuri asociate DEXA 

osteoporoza osteoporoză osteodensitometrie dexa DXA
  • este o procedură simplă, rapidă, neinvazivă;
  • nu necesită anestezie;
  • cantitatea de radiaÈ›ie este foarte mică (mai puÈ›in de o zecime din doza unei radiografii toracice standard);
  • este o metodă fiabilă de diagnosticare a osteoporozei;
  • poate ajuta la alegerea unui plan de tratament;
  • evaluează eficacitatea tratamentului urmat;
  • este o opÈ›iune convenabilă È™i uÈ™or de efectuat atât pentru pacienÈ›i, cât È™i pentru personalul medical;
  • radiaÈ›iile nu sunt păstrate de organismul persoanei investigate;
  • efectele secundare apar în extrem de puÈ›ine cazuri.

Riscurile sunt reprezentate de:

  • există riscul de malformaÈ›ii fetale în cazul în care investigaÈ›ia este realizată de către o femeie însărcinată.

osteodensitometrie dexa dxa

VIDEO

osteodensitometrie dexa dxa