Scintigrafie osoasa Scintigrafia ce este, avantaje, pregătire, riscuri, contraindicații, interpretare, bucuresti, pret

Scintigrafia osoasă este o investigație medicală non-invazivă menită pentru depistarea afecțiunilor oncologice. Diagnosticarea corectă a afecțiunilor oncologice, precum și depistarea stadiului acestora sunt două lucruri esențiale pentru tratamentul eficient al cancerului.

Una dintre investigațiile imagistice moderne recomandate pentru pacienții oncologici este scintigrafia osoasă, o formă neinvazivă de scanare a sistemului osos, prin care se depistează diverse afecțiuni și anomalii existente la nivelul oaselor.

Ce este scintigrafia osoasă?

Scintigrafia osoasă presupune administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic și apoi scanarea sistemului osos, pentru a depista eventuale dereglări prezente în structura osoasă.

Acest tip de investigație oferă informații valoroase despre existența sau evoluția diverselor afecțiuni oncologice, dar și despre inflamații, artroze sau dureri a căror cauză este încă neidentificată.

Medicul poate recomanda o scintigrafie dacă aveți dureri scheletice inexplicabile, infecții osoase sau leziuni osoase care nu pot fi văzute pe o radiografie standard. O cantitate redusă de substanță radioactivă este utilizată în timpul scanării pentru a ajuta la examinarea oaselor. Substanța radioactivă, numită radionuclid sau trasor radioactiv, poate fi crescută sau scăzută în zone anormale ale osului. Radionuclidul emite un tip de radiație, numită radiație gamma. Radiația gamma este detectată de un scaner. Zonele în care se acumulează radionuclidul se numesc „puncte fierbinți”. Aceste zone pot fi un semn al unor afecțiuni, cum ar fi tumorile osoase și cancerul osos metastatic.

Cum funcționează un radiofarmaceutic?

Radiofarmaceuticul se introduce în corpul pacientului prin injectare intravenoasă sau, mai rar, prin înghițire, într-o cantitate foarte mică. Farmaceuticul din produsul administrat determină concentrarea acestuia într-un loc specific al organismului, acolo unde este prezentă o afecțiune sau o anomalie funcțională. Porțiunea radioactivă din radiofarmaceutic emite radiații (radiații gamma – similare cu radiațiile X), ce sunt apoi detectate cu un aparat numit gamma camera.

Ce beneficii aduce scintigrafia?

scintigrafia scintigrafie
 • Este neinvazivă – nu doare, nu produce reacții adverse, nu presupune riscuri
 • Este rapidă – pleci acasă cu rezultatul în aproximativ 2-4 ore.
 • Depistează cu precizie și eficiență anomaliile osului sau leziunile de la nivel osos
 • Identifică afecțiuni grave, cum ar fi cele oncologice, chiar din stadii incipiente
 • Este singura investigație imagistică ce poate cuprinde și vizualiza tot sistemul osos, din cap până în picioare.

Avantaje scintigrafie

Examenele scintigrafice furnizează informații funcționale unice, care, la ora actuală, nu pot fi obținute prin nici-o altă tehnică imagistică. Tehnicile radiologice (ecografie, radiografie, computer tomograf și RMN) furnizează informații morfologice, legate de aspectul organelor și sistemelor corpului uman. Pentru o serie importantă de afecțiuni, examinările de medicină nucleară furnizează informațiile cele mai utile pentru un diagnostic exact și astfel și pentru un tratament adecvat.

Medicina nucleară este mult mai puțin traumatizantă și invazivă față de chirurgia exploratorie, iar reacțiile alergice la radiofarmaceuticele administrate sunt minime și extrem de rare.

Modificările metabolismului osos apar înaintea celor structurale, astfel scintigrafica osoasă are capacitatea de a evidenția în stadii incipiente unele leziuni comparativ cu alte tehnici imagistice preponderent morfologice (Rx, CT, RMN).

Riscuri scintigrafie

Cantitatea de radiofarmaceutic administrată este foarte mică, astfel încât examinările scintigrafice expun pacientul la o doză foarte mică de iradiere.

Scintigrafia este utilizată de peste 50 de ani și nu se cunosc efecte secundare de lungă durată determinate de aceste doze mici.

Ca pentru orice examinare cu raze gamma, pacientele trebuie să informeze dacă sunt însărcinate. În mod general trebuie să limităm la maxim expunerea la radiații pe perioada sarcinii și în perioada de alăptare.

Reacțiile alergice la radiofarmaceutice pot exista, dar sunt de mică intensitate și foarte rare.

Afecțiuni depistate cu ajutorul scintigrafiei osoase

scintigrafia scintigrafie
 • Diverse afecțiuni oncologice – acestea pot fi depistate chiar din stadii incipiente, monitorizate în timpul tratamentului sau cercetate pentru a observa evoluția și răspândirea lor în timp (adk-prostata, neoplasm mamar și altele);
 • Afecțiuni nespecifice ale articulațiilor;
 • Afecțiuni ale osului, cum ar fi osteomielita, osteocondrita sau infecții determinate de prezența unor proteze sau decimentări periprotetice;
 • Procese inflamatorii, traumatice (așa numita „fractură de stres”) sau algoneurodistrofii;
 • Tulburări metabolice (hiperparatiroidism, hipercalcemii) și boala Paget;
 • Suspiciune de necroză aseptică de cap femural (maladia Legg-Calve-Perthes);
 • Dureri osoase sau osteoarticulare (unde se poate interveni ulterior cu investigații suplimentare de tip RMN sau CT, pentru un diagnostic corect).
 • Detecția modificărilor metabolismului osos în principal în sfera oncologică, dar și reumatologica sau ortopedică (scintigrafie osoasă corp întreg);
 • Evaluarea viabilității miocardice pe studii scintigrafice la stres și în repaus (scintigrafia miocardică de perfuzie SPECT/CT);
 • Evidențierea preoperatorie a țesutului paratiroidian modificat patologic (scintigrafie paratiroidiană de substracție), dar și SPECT/CT în anumite situații particulare (ex. postoperator);
 • Detecția preoperatorie a ganglionului limfatic santinelă, în special în neoplasmul mamar sau în melanomul malign (limfoscintigrafie pentru detecția nodulului santinelă la care se pot efectua pentru o mai bună acuratețe);
 • Excluderea suspiciunii unui trombembolism pulmonar în special la nivelul vaselor mici periferice și aprecierea datelor de perfuzie pulmonară într-o intervenție chirurgicală majoră la nivelul parenchimului pulmonar prin scintigrafie pulmonară de perfuzie.
 • Stabilirea diagnosticului în suspiciunea de limfedem de membru superior sau inferior prin limfoscintigrafie pentru detecția limfedemului;
 • Evaluarea funcției renale diferențiale cu sau fără test de sensibilizare la Captopril sau Furosemid (scintigrafia renală dinamică);
 • Precizarea statusului funcțional al unui nodul tiroidian detectat ecografic (scintigrafie tiroidiană).

Cum decurge scintigrafia?

scintigrafia scintigrafie
 1. Se injectează intravenos substanța radiofarmaceutică;
 2. Se așteaptă ca trasorul să circule în corp pentru a evidenția sistemul osos;
 3. Se consumă până la 2 litri de lichide;
 4. Se face scanarea propriu-zisă (cu ajutorul unui aparat special numit Gamma Camera), care este atraumatică.

Investigația de scintigrafie osoasă nu are nevoie de o pregătire specială din partea pacientului. Se comportă normal, poate consuma lichide, poate mânca și își continuă tratamentul dacă se aplică. După realizarea analizei, se recomandă consumul de lichide pe parcursul zilei respective, pentru eliminarea trasorului.

La părăsirea clinicii, pacientul va avea toate informațiile necesare, imaginile scintigrafice și interpretarea analizei de scintigrafie osoasă.

Pacienții trebuie să completeze un “Chestionar pentru scintigrafie osoasă”, necesar pentru interpretarea constatărilor imagistice care să conțină:

 • Anamneza traumatismelor și a altor patologii osoase (osteomielita, neoplasme, boala osoasă metabolică)
 • Simptome actuale, constatările clinice
 • Rezultatele scintigrafiilor osoase anterioare sau alte examene de imagistică (CT, RMN, PET/CT) – copii ale interpretării rezultatelor și, dacă este posibil, și imaginile ăn format digital sau pe suport de hârtie/film radiologic
 • Rezultatele de laborator (de exemplu: markeri tumorali, fosfataza alcalină)
 • Istoricul terapiilor care ar putea afecta scintigrafia osoasă (de exemplu steroizi, chimioterapie, radioterapie, disfosfonați, terapie cu fier)
 • Istoricul operațiilor chirurgicale ortopedice și non-ortopedice care pot afecta rezultatele scintigrafiei osoase
 • Prezența patologiei sau a derivațiilor de tract urinar

Există senzații neplăcute în cursul examinării?

Pacientul poate simți o ușoară jenă în timpul injectării intravenoase, injectare realizată cu ajutorul unui mic ac de seringă. O serie de pacienți au găsit neconfortabilă necesitatea de a rămâne alungiți pe patul gamma camerei fără a se mișca pentru circa 10-20 minute (în funcție de examinare). Majoritatea substanței radioactive este eliminată prin urină sau pe cale digestivă. Restul radiofarmaceuticului va dispărea pur și simplu prin dezintegrarea normală a acestuia.

Cine interpretează rezultatele?

Un medic specialist în radiologie ori alt medic care s-a specializat în medicină nucleară va interpreta imaginile obținute la o scintigrafie. Acest medic va interpreta imaginile și va căuta dovezi care să arate un metabolism anormal al oaselor. Zonele acestea vor apărea ca niște puncte mai închise la culoare și ca niște puncte mai deschise la culoare, acolo unde substanța radiofarmaceutică nu s-a acumulat.