Terapia Terapie Moxa Moxibustie - ce este, aplicatii, efecte, indicatii, beneficii, contraindicatii, tratament, recuperare, remediu

Terapia moxa (moxibustia) este o formă de acupunctură care își are originile în medicina tradițională chineză. Spre deosebire de acupunctură, moxibustia este mai puțin cunoscută în țările vestice.

Ce este terapia moxa?

Moxibustia este o metodă externă de tratament care utilizează materiale vegetale combustibile aplicate la suprafața corpului, în punctele de acupunctură sau de-a lungul meridianelor energetice cu scopul de.a ceda căldura și proprietățile terapeutice ale acestor plante organismului uman. Căldura terapeutică pătrunde în interiorul organismului prin intermediul traseelor energetice și încălzesc qi-ul și sângele, susțin qi-ul defensiv și elimină agenții patogeni.

Moxa este fabricată dintr-o plantă numită arthemisa vulgaris, cunoscută sub numele de pelin, care, conform teoriei medicinei chineze are proprietatea de a încălzi meridianele energetice. 

Indicații moxibustie

Moxibustia este recomandată în tratarea răcelilor provocate de umezeală dar și a altor afecțiuni cu caracter cronic precum: 

  • Bronșita cronică
  • Astmul cronic
  • Depresii
  • Stări de epuizare ulterioare bolilor cronice
  • Reacții de extenuare

Similar acupuncturii, și moxibustia este folosită în tratarea durerilor, spre exemplu a migrenelor și.a durerilor de cap, dar și a afecțiunilor aparatului locomotor, a vertebrelor și lumbago.

Terapia moxa poate fi aplicată direct de pacienți după un instructaj detaliat din partea terapeutului. Cea mai sigură metodă este cea indirectă cu conul moxa. Orientativ, medicul marchează cu o cariocă punctele de acupunctură alese pentru tratament.

Tratament cu moxa

Moxibustia poate fi realizată în diferite moduri:

  1. Metoda directă
  2. Metoda indirectă
  3. Conul moxa
  4. Acele moxa

Important: terapia nu este realizată pe față și nici pe țesuturile conjunctive.

Tratamentul moxa direct și indirect

În cazul metodei directe, terapeutul așază sfera de plante uscate pe punctele de acupunctură și.le incendiază. Acestea sunt aprinse ușor, până când pacientul resimte senzația de căldură, așa-numitul sentiment de qi, descris deseori ca.o durere ascuțită de arsură.

În funcție de durată, metoda directă poate conduce la formarea de bășici și ulterior cicatrici. Această formă este dureroasă și este folosită aproape exclusiv în China.

În Europa este mai răspândită metoda indirectă. Ca protecție împotriva arderii sau pentru accentuarea efectului sunt folosite felii de ghimbir, usturoi sau sare. Odată ce pacientul resimte căldura în punctul de acupunctură, sfera moxa este mutată în următorul punct. Fiecare punct de acupunctură trebuie încălzit de 6-8 ori.

Conul Moxa

Planta medicinală poate fi folosită și sub forma unui con de hârtie subțire în interiorul căruia se află planta uscată care se aprinde la un capăt.

Terapeutul se apropie constant cu vârful fierbinte de punctele de acupunctură (la 0,5-1 centimetru) până când persoana tratată resimte sentimentul De-Qi. Și în acest caz, procesul este repetat până când se observă înroșirea clară a pielii.

Moxa cu ace 

Prin această metodă, căldura pulberii calde este transmisă prin ac direct în piele. În plus, amestecul de plante medicinale poate fi așezat pe acele de acupunctură deja introduse.

O ședință durează în medie 15-30 min. și este repetată după o zi și apoi după pauze mai lungi (în total până la opt tratamente). Ulterior este suficientă aplicarea de doze la intervale de 7-10 zile.

Complicații și contraindicații moxa (moxibustie)

Terapia moxa ar trebui evitată în cazul afecțiunilor acute, a stărilor febrile, a hipertensiunii, a insomniilor dar și în timpul menstruației.

Contraindicațiile sunt reprezentate de deficitul de yin și excesul de yang, pacienți cu foc intern crescut cum ar fi: tuberculoza, hemoptizii, tuse sangvinolentă, cefalee dată de excesul yang-ului hepatic, AVC cu comă de tip exces, boli febrile cu febră malignă. În regiunea feței, celor 5 organe de simț și.în regiuni cu vase sanguine de calibru mare situate superficial nu se utilizează moxa directă.

Este moxibustia sigură în sarcină?

Obstetricienii prescriu în mod obișnuit moxibustia pentru bebelușii aflați în prezentație pelviană, daca poziția este detectată suficient de devreme în al treilea trimestru. Conform ghidurilor publicate în BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology în 2017, „utilizarea moxibustiei la 33-35 săptămâni de gestație, sub îndrumarea unui practicant instruit” poate ajuta la întoarcerea fătului.

Dr. Granese a prescris moxibustia înainte de 36 de săptămâni. „Aș îndruma pacienta către un furnizor de medicină chineză care cunoaște punctele de acupunctură și ierburile folosite pentru relaxarea uterului”, spune ea. „Mugwort este un relaxant muscular natural.”

Atunci când moxibustia se efectuează într-un cadru clinic, riscurile asociate cu aceasta sunt atât de minime încât „nu merită menționate”, spune Burris. Aceste riscuri includ greață din cauza pufului ars și vezicule mici în cazul în care planta aprinsă vine în contact cu pielea. Cu toate acestea, in 20 de ani de practică, niciunul dintre pacienții mei nu a experimentat vreodată o arsură nepotrivită din cauza moxibustiei, adauga ea.

Moxibustia acasă – este sigur?

Dacă este sau nu sigur să practici moxibustia acasă depinde pe cine întrebi. Burris, de exemplu, spune că, deși este conștientă de faptul că alți practicanți le oferă pacienților bețișoare de moxibustie pe care să le folosească acasă, ea nu le recomandă. „Moxibustia necesită doar câteva tratamente la cabinet, iar ratele de succes sunt mult mai mari și mai sigure atunci când sunt efectuate de un profesionist”, spune ea.

Dar Ingegno spune că moxibustia poate fi efectuată acasă sub instruirea și supravegherea unui acupuncturist autorizat. „Moxa trebuie ținută la o distanță confortabilă pentru a încălzi zona și a nu arde pielea”, spune Ingegno. Cu toate acestea, arderea moxei direct pe punct nu este o tehnică recomandată la domiciliu și ar trebui efectuată numai într-un cadru clinic, avertizează Ingegno.