Celulita este o stare ce se caracterizează prin depuneri de țesut adipos (grăsime) cu repartizare neuniformă sub piele. Celulita este o stare de pre-boală. Apariţia ei denotă tulburări de circulaţie sanguină şi limfatică în segmentele respective. Aceste tulburări pot fi însoţite de alterări ale sensibilităţii zonei respective pentru că inervaţia locală este afectată la rândul ei de carenţele de vascularizare.
Cauzele apariției celulitei nu sunt perfect cunoscute. Când se vorbește despre celulită și cauzele ei, se poate.vorbi despre probleme hormonale, probleme ale țesuturilor conjunctive sau alimentație nerațională. De aceea trebuie făcută o diferență foarte clară între celulita care este o afecțiune inflamatorie și celulita despre care se vorbește în estetică.
Celulita poate apărea atât în cazul persoanelor slabe cât și în cazul persoanelor cu exces ponderal.
Orice persoană poate avea celulită, indiferent de vârstă și sex.
Existența celulitei se caracterizează prin acumularea locală de grăsime ceea ce, într-o primă fază, dă pielii un aspect de “coajă de portocală”. În stadiile avansate de celulită denivelările pielii devin din ce în ce mai vizibile, grăsimile acumulându-se în cantități mari sub formă de noduli. Există situații în care apariția excesului ponderal și a celulitei este favorizată: gurmanzi, sedentari, cei care au un comportament alimentar incorect, etc.
Persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la celulită față de persoanele de sex masculin. Se consideră că celulita afectează aproximativ 85% dintre femei, datorită structurii diferite a țesutului subcutanat.
Pentru a înțelege celulita trebuie să înțelegem structura dermului. Pielea are mai multe straturi. În unul dintre straturile profunde se formează o rețea de fibre (colagen) ca o “plasă” în ochiurile căreia se “prind” celulele grase. Dacă structura colagenului nu are o calitate optimă, rețeaua formată va avea ochiuri neuniforme iar adipocitele vor da aspectul de celulită. Structura colagenului este influențată genetic, de vascularizația locală, de echilibrul hormonal sau de stilul nostru de viață.
Noțiuni de anatomie a pielii
Pielea este un înveliş membranos, conjunctivo-epitelialo-grăsos ce acoperă întreaga suprafaţă a corpului şi se continuă cu semimucoasele şi mucoasele cavităţilor natural.
Structura pielii
- Epidermul: stratul cel mai superficial, reprezintă 4-5% din grosimea pielii, are rol de protecţie, este format din fibre de colagen şi keratină.
- Dermul reprezintă 15 – 20% din grosimea pielii, este sediul sintezei de fibre de colagen, elastină şi reticulină.
- Hipodermul este ţesutul grăsos al pielii, reprezintă 75-80% din grosimea pielii, are rol termoizolant, de protecţie mecanică, reprezintă rezervorul principal de energie al organismului.
Stadiile celulitei
Modalitatea practică de a evidenția celulita este reprezentată de testul pliului cutanat și constă în prinderea între police și index a pliul ui cutanat și aplicarea concomitentă a unei presiuni moderate. Astfel se va evidenția aspectul de ”coajă de portocală” caracteristic celulitei, caz în care testul pliului cutanat este pozitiv; dacă nu apar semnele de celulită testul este negativ.
Celulita are 4 stadii de dezvoltare ale celulitei:
- Stadiul 1: Celulita poate fi evidențiată doar prin testul pliului cutanat, care este pozitiv.
- Stadiul 2: Aspectul de ”coajă de portocală” se evidențiază cu ochiul liber (subiectul în ortostatism) și dispare în decubit ventral.
- Stadiul 3: Aspectul de ”coajă de portocală” nu dispare dacă subiectul este în decubit ventral.
- Stadiul 4: Cuprinde zone de celulită de stadiul 3 întrepătrunse cu zone de depuneri profunde de grăsime și edeme masive.
Celulita de stadiul 1 dispare în proporție de 100% într-un număr minim de ședințe și de obicei nu necesită combinarea mai multor terapii. Celulita de stadiul 2 necesită un număr mai mare de ședințe de tratament. Stadiile 3 și 4 de celulită necesită și mai mult efort terapeutic și de cele mai multe ori se obține doar o regresie a gradului celulitei, nu dispariția totală.
Ce este masajul anticelulitic?
Masajul anticelulitic este o metodă foarte eficientă de diminuare și eliminare a celulitei, rezultatul fiind vizibil, după numai câteva ședințe. Este una din cele mai bune soluții de a scăpa de “coaja de portocală”, fiind efectuat local, în zonele afectate de celulită.
Masajul anticelulitic este un masaj profund, adânc și uneori puțin dureros. În nici un caz nu trebuie să plecați cu vânătăi. Terapeuții încep pregătirea pentru masaj folosind ulei sau o cremă anticelulitică cu care ung zonele ce urmează a fi masate. Apoi se trece la mișcări ușoare de frământare folosind palmele și chiar antebrațele pe zone largi. Aceste mișcări au rolul de încălzire a pielii și de a aduce un flux sporit de sânge. Apoi se aplică mișcări de ciupire, care se pot face cu degetele sau cu palma întreagă și care au rostul de mobiliza grăsimea și de a sparge celulele adipoase. Ulterior, se pot aplica mișcări de presare cu pumnii, mișcări de răsucire care se fac de multe ori cu ambele mâini, sau mișcări în S în care pielea este trasă cu ambele mâini în sensuri opuse.
Beneficii masaj anticelulitic
Principalul beneficiu al masajului anticelulitic este îmbunătățirea circulației sanguine, ceea ce conduce la reducerea și eliminarea depunerilor de grăsime. Presiunea directă și mișcările circulare eliberează tensiunea locală de la nivelul mușchilor, facilitând buna trecere a fluxului sanguin.
Masajul anticelulitic stimulează sistemul limfatic și ajută la eliminarea fluidelor asociate cu formarea celulitei. Astfel, apa reținută în țesuturi este o altă problemă rezolvată prin acest tip de masaj.
Alte beneficii importante sunt:
- Influențarea metabolismului celular și al sistemului glandular;
- Activarea sistemului venos pentru o mai bună eliminare a rezidurilor metabolice de la nivel celular;
- Ameliorarea elasticității și tonusului pielii, precum și a sănătății țesuturilor subcutanate.
Masajul anticelulitic este dureros?
Masajul anticelulitic efectuat corect produce un anumit grad de disconfort, însă el nu trebuie.să fie dureros sau să producă vânătăi. Intensitatea manevrelor trebuie să fie adaptată de către terapeut gradului de rezistență al pacientului.
În perioada menstruală, manevrele masajului pot fi resimțite la intensitate mai mare, de aceea se recomandă o pauză în primele două zile de sângerări.
Ședințele de masaj anticelulitic trebuiesc combinate cu un stil alimentar corect și echilibrat și o viață activă.
Concluzii
Pentru menținerea rezultatelor o cât mai lungă perioadă de timp, trebuie să se adopte un stil de viață sănătos – exerciții fizice susținute (fitness, gimnastică aerobică), saună și un regim alimentar sănătos (este esențiala păstrarea unui echilibru între aportul alimentar și consumul de energie). Toate acestea au ca scop un aport normal de elemente nutritive, eliminarea toxinelor și a excesului de apă din organism.
masaj anticelulitic celulită celulita
masaj anticelulitic celulită celulita