Pentru a afla ce este banda kinesiologică / kinesio taping, trebuie să ne întoarcem cu câțiva ani în urmă în Japonia. Dr. Kenzo Kase a fost cel care a inventat în 1979 metoda kinetoterapeutică ce utilizează banda kinesiologică. El este chiropractician precum și acupuncturist licențiat și terapeut specializat în moxibustie. Dr. Kase a înțeles că terapia manuală (în special masajul terapeutic, îngrijirea chiropractică și kinetoterapia) era extrem de eficientă pentru tratarea anumitor afecțiuni, dar adesea efectele erau de scurtă durată. Drept urmare el și-a dorit ceva pe care pacienții să poată folosi între sesiunile de terapie pentru a spori eficiența terapiei manuale și pentru rezultate de durată. Mai mult de atât, Kase a remarcat că plasturii obișnuiți ce erau utilizați pentru ameliorarea durerilor musculare la sportivi nu ofereau suficient confort, dar nici o coordonare foarte bună a mișcărilor și uneori puteau chiar să blocheze circulația sanguină și limfatică.
După apariție, acest produs a început ușor, ușor să își facă loc în lumea sportivilor și a kinetoterapeuților, iar în 1988 la Olimpiada de la Seul a devenit mai cunoscut pentru o categorie mai largă de sportivi, însă adevăratul boom s-a produs în 2012 odată cu Olimpiada de la Londra. După acest eveniment, chiar și cei care nu erau sportivi s-au gândit să își cumpere benzile kinesiologice, fiind atrași atât de culorile vii utilizate de aceste produse, dar și de faptul că un număr atât de mare de atleți le folosesc. Metoda ce utilizează banda kinesiologică a fost introdusă în Statele Unite în anul 1995, și în Europa în 1996. Acestea fiind spuse, s-ar putea să vă surprindă faptul că metoda ce utilizează banda kinesiologică există de mai bine de un deceniu.
Ce este kinesio taping?
Benzile kinesiologice folosite în această tehnică sunt 100% din bumbac, sunt elastice și se lipesc de piele precum leucoplastul, mulându-se perfect pe articulații. Foarte importantă pentru eficiența lor este evaluarea pacientului de către un specialist, care decide modelul, forma și tehnica aplicației.
Cum funcționează banda kinesiologică?
Kinesio taping este o tehnică de bandajare care susține și stabilizează mușchii și articulațiile, concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mișcarea sau flexibilitatea corpului. Stimulând diverși receptori din sistemul somato-senzorial, banda kinesiologică atenuează durerea și facilitează drenajul limfatic. Efectul de ridicare a pielii creează spații mai mari între țesuturi, permițând astfel un aport ridicat de oxigen și o reducere a inflamației în zona respectivă.
Banda kinesiologică trebuie aplicată numai după o evaluare fizică detaliată, făcută obligatoriu de un specialist. Rezultatele evaluării indică mărimea, poziția și strânsoarea benzii kinesiologice, care poate fi aplicată în sute de feluri ca să influențeze sistemul neuromuscular, să atenueze durerea și să reducă inflamația, să crească performanța sportivă, să prevină accidentările, să grăbească vindecarea. Benzile kinesiologice sunt aplicate în diferite condiții, iar în urma evaluărilor, fizioterapeutul va decide care este modalitatea de aplicare cea mai eficientă, specifică afecțiunii pe care o are pacientul.
Banda poate schimba semnalele resimțite de corp în ceea ce privește durerea
Unii terapeuți consideră faptul că banda ar avea un impact în ceea ce privește informațiile despre durere pe care sistemul nervos senzorial le trimite în corpul tău. Specialiștii în terapia sportivă dau explicații în acest sens:
„Tot ceea ce înseamnă țesut, piele, țesut conjunctiv, mușchi, conțin receptori senzoriali care sunt capabili să simtă durere, cald, rece și tot ceea ce înseamnă atingere. Acești receptori creează ceea ce înseamnă propriocepție, adică un simț al creierului care știe ce face și cum se simte corpul tău. Banda kinesiologică creează un efect de lifting care duce la decompresia mușchilor. Acest fapt poate să schimbe semnalele care sunt transmise către creier. Atunci când acesta primește un semnal diferit, va răspunde în mod diferit.”
Terapeuții sportivi au folosit banda kinesiologică pentru a ridica pielea de pe suprafața acelor mușchi tensionați. Atunci când zona este decomprimată, receptorii de durere trimit un semnal nou la creier, iar tensiunea din acel punct scade. Un studiu care a fost realizat în anul 2015 a demonstrat faptul că durerea resimțită într-o anumită zonă s-a redus considerabil, iar flexibilitatea a crescut când oamenii purtau banda kinesiologică.
Cui se adresează banda kinesiologică / kinesio taping?
Benzile kinesologice nu conțin latex și sunt ușor de purtat zile la rând. De la copii până la vârstnici, ele pot ajuta la tratarea cu succes o varietate de afecțiuni ortopedice, neuromusculare, neurologice, dar mai ales accidentări sportive. Această metodă terapeutică oferă simultan susținerea musculară de care are nevoie un pacient și reabilitarea funcției afectate.
Tehnica kinesio taping se recomandă în multe afecțiuni reumatice, posttraumatice, postoperatorii sau neurologice precum:
- Artrită, artroză, periartrită, bursită, sinovită;
- Scolioză, cifoză, hiperlordoză, lombosciatică;
- Lombalgie, lombosciatică, spondiloză, hernie de disc;
- Sechele de entorsă, luxații, fracturi, rupturi de ligament;
- Contracturi musculare, întinderi și rupturi musculare, torticolis;
- Stază venoasă cu edeme pe picioare, drenaj după operații pe ganglioni limfatici (precum mastectomia);
- Amețeli, dureri de cap, constipație, sforăit, etc.
Banda kinesiologică este folosită cel mai frecvent pentru îmbunătățirea activării musculare, mai exact a contracției musculare, determinându-se astfel un tonus muscular normal.
Ce efecte are tehnica kinesio taping?
Studiile științifice au confirmat efectele pozitive asupra pielii, sistemului circulator și limfatic, asupra mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor. Studiile recente au demonstrat eficiența benzilor kinesiologice prin utilizarea lor în scopul diminuării durerii și reducerii edemului, pentru îmbunătățirea mobilității.și amplitudinii de mișcare, pentru îmbunătățirea capacității de contracție musculară și combaterea spasmelor musculare.
Performanța musculară – Banda kinesologică stimulează răspunsul proprioceptiv prin terminațiile senzitive de la nivelul mușchilor, articulațiilor și pielii. Este îmbunătățită astfel interacțiunea dintre piele și structurile subcutanate, este activat circuitul nervos de la nivelul subcutanat și se obține un răspuns muscular cu o performanță superioară.
Atenuarea durerii – Banda kinesiologică inhibă nociceptorii și blochează căile dureroase din mușchi, articulații și piele. Scade astfel în intensitate transmiterea impulsului dureros spre creier, se normalizează tonusul mușchilor și se atenuează durerea și spasmul muscular. Echilibrul creat în cadrul circuitului neuronal de la nivelul mușchilor reușește să reducă durerea, să scadă edemul și să îmbunătățească performanța și funcția musculară.
Susținere și stabilitate – Este utilizată frecvent în cazul unei tulburări care necesită stabilizarea și realinierea poziției unei articulații, asigurând stabilitatea articulației, fără să-i limiteze mișcarea.
Managementul edemului – Banda kinesiologică este folosită cu succes și în cazul edemelor postoperatorii. Aceasta le reduce prin eliberarea presiunii dintre piele și țesuturile subcutanate, asigurând o reluare a circulației normale a lichidelor acumulate în urma leziunii. Benzile kinesiologice pot fi folosite în cazul limfedemului sau în contuziile superficiale.
Metoda poate fi asociată și cu alte tratamente și are o eficiență dovedită în fazele cronice și de recuperare ale unei accidentări.
Cum se aplică banda kinesiologică?
1. Pregătirea pielii
Aplicați banda înainte de antrenament pe pielea curată, caldă și uscată. Dacă este necesar, curățați ferm zona respectivă pentru a îndepărta loțiunea, uleiurile sau crema hidratantă (curățarea cu puțin spirt funcționează, dar nu e absolut necesară).
2. Timpul de pregătire
Aplicați banda kinesiologică cu cel puțin o oră înainte de activitatea sportivă sau duș. Cu 2-3 ore înainte este durata optimă.
3. Acoperiți toate unghiurile
Dacă la aplicare e nevoie de tăierea benzii, faceți tăieturi rotunjite. Colțurile rotunde rămân mai mult pe piele și se reduce destrămarea benzii.
4. Poziția corectă a corpului
Înainte de aplicare, întindeți acea parte a corpului unde este prezentă durerea, conform instrucțiunilor scrise sau video. Dacă nu sunt urmate indicațiile, banda se va mișca excesiv, ducând la o desprindere prematură.
5. Îndepărtați hârtia de pe verso
Rupeți hârtia de pe spatele benzii înainte de aplicare. Îndepărtați hârtia doar de pe partea care urmează să fie aplicată – pe cât posibil, nu atingeți partea lipicioasă a benzii.
6. Plasarea benzilor kinesiologice
Aplicați-le direct pe piele – nu pe alte tipuri de bandă – astfel încât să dureze mai mult și să fie mai puternice. Evident că anumite aplicări ale benzilor vor necesita suprapunerea sau intersectarea cu alte bucăți de bandă. Este perfect în regulă.
7. Nu întindeți capetele benzii
Nu întindeți capetele benzii. Primii și ultimii 3-4 cm de bandă trebuie întotdeauna aplicați fără a fi întinși.
8. Activați adezivul
Adezivul fără latex devine activ la o temperatură un pic mai mare decât cea a corpului. Înainte de a elibera partea acoperită cu bandă, folosiți partea cerată a hârtiei de pe spate pentru a fricționa energic pe toată zona acoperită de bandă. Căldura creată activează adezivul fără să sacrifice confortul ori libertatea de mișcare.
Există vreo diferență între culori?
Nu există nici-o diferență între culori, rolul lor este pur cosmetic. Adezivul are aceeași putere și nu contează ce culoare folosiți la aplicare. Motivul pentru care folosim mai multe culori în instrucțiuni este pentru ca oamenii să distingă cu ușurință atunci când utilizăm mai mult de o fâșie de bandă.
Cât timp rezistă banda kinesiologică pe piele?
Banda kinesiologică va rămâne atașată mai multe zile la rând. Vă recomandăm să nu o purtați mai mult de 5 zile. În general, durata de timp variază în funcție de locul unde banda este aplicată. De exemplu, când se află pe genunchi sau laba piciorului, care sunt zone dificile pentru bandă, ea va rămâne aplicată timp de 2-3 zile. Daca este folosită pe umeri sau spate, va rezista și mai mult.
kinesio tape benzi kinesiologice banda
kinesio tape benzi kinesiologice banda