Masaj de Relaxare la Domiciliu Acasa Bucuresti Sector 1 2 3 4 5 6 Masaj de relaxare - ce este, efecte, beneficii, indicații, contraindicații

Masajul de relaxare este, pe scurt, un răsfăț. Scopul său principal este de a ne scăpa de stres și de a ne ajuta să avem o stare de bine, dar, în același timp, poate calma anumite dureri și rezolva probleme de sănătate. Este recomandat persoanelor de toate vârstele, fie că vorbim despre bebeluși sau bătrâni.

Acesta ajută la eliberarea de endorfine și serotonină, având astfel un puternic impact la nivel psihologic. Pentru rezultate cât mai bune, acest masaj se efectuează într-o ambianță plăcută, utilizând uleiuri aromate și muzică liniștitoare.

Cui i se adresează masajul de relaxare?

Masajul de relaxare este potrivit pentru toate persoanele care vor să se relaxeze și să aibă parte de o stare de bine. El este indicat și pentru cei care care fac multă mișcare, care suferă de afecțiuni de natură fizică sau persoanelor care suferă de stres sau tulburări emoționale/psihice.

Masajul de relaxare este recomandat și femeilor însărcinate. Poate avea rol terapeutic, în cazul durerilor sau ale picioarelor umflate, dar și rol cosmetic, pentru că previne vergeturile.

Frecvența masajului de relaxare

Ședințele de relaxare trebuie să intre în programul tău săptămânal, mai ales dacă modul de viață este unul alert, fără foarte multe momente de pauză. Corpul are nevoie de un timp alocat reîncărcării cu energie și eliberarea tensiunilor, iar masajul de relaxare le oferă cu succes.

O ședință poate dura între 30 și 90 de minute, poate chiar mai mult. Se recomandă 2-3 ședințe săptămânal.

Efecte masaj de relaxare

masaj de relaxare la domiciliu

Efectele circulatorii

Se evidenţiază la nivelurile capilar, venos şi limfatic.

De exemplu, manevrele de efleuraj sprijină, stimulează circulaţia venoasă de întoarcere, cea superficială, uşurând astfel munca inimii. Asociind la această manevră blândă unele manevre mai puternice, cum sunt presiunile, se acţionează şi asupra circulaţiei venoase de întoarcere profundă, cu efect folosit în patologia venoasă.

În ceea ce priveşte circulaţia limfatică, anumite proceduri (ex. – efleurajul mai energic, alunecări profunde pe membre, fricţiunile) activează circulaţia limfei în sens centripet, combătând astfel staza limfatică.

De reţinut că anumite proceduri de masaj (efleuraj, fricţiuni, etc) induc, local, o secreţie histamină şi acetilcolină care vor produce o vasodilataţie periferică, locală (hiperemia pielii), ceea ce exprimă o activare circulatorie cu consecinţe metabolice la care intervin şi alte mecanisme (nervoase, hormonale, etc).

Efectele musculare

Efectele musculare rezultate ca urmare a aplicării anumitor manevre de masaj (frământatul, tapotamentul, etc.) pe cale mecanică (directă) şi reflexă (indirectă) şi care activează circulaţia din muşchi, stimulează creşterea agenţilor nutritivi şi în acelaşi timp favorizează eliminarea unor cataboliţi nocivi, în special la sportivi (acid lactic, peroxizi lipidici, etc). De asemenea, se stimulează elasticitatea şi forţa de contracţie a fibrelor musculare. Manevrele uşoare (efleurajul) au efecte liniştitoare, decontractante asupra muşchilor, mai ales când masajul foloseşte unele unguente relaxante (crema relaxantă Decontractil, etc)

Efectele metabolice

Efectele metabolice sunt urmarea unor proceduri stimulative (baterea sau tapotamentul, vibraţiile energice, etc) care activează metabolismul astfel: mobilizează grăsimile din stratul celular subcutanat, contribuind la arderea acestora şi scăderea ţesutului subcutanat în exces.

Prin activarea circulaţiei locale se induce un aport crescut de oxigen, fosfaţi, glucoză, trigliceride, acizi graşi liberi şi alţi nutrienţi, în special la nivel muscular, contribuind astfel la creşterea eficienţei mecanice, mai ales la nivel muscular.

Tot prin efecte metabolice şi într-o mai mică măsură prin stimularea secreţiei sudorale (ca urmare a deschiderii porilor glandelor sudoripare), masajul favorizează eliminarea unor cataboliţi de uzură, nocivi pentru organism (acid lactic, uree, creatinină, acid uric, peroxizi lipidici, etc.).

Efecte reflexe

Multă vreme s-a acordat atenţie efectelor mecanice ale masajului şi mult mai târziu a fost pusă în evidenţă acţiunea reflexă a masajului, a unor proceduri (ex. efleurajul, vibraţiile fine) care excită receptorii pielii şi în acest fel informează anumiţi centri nervoşi, care la rândul lor declanşează reacţii de răspuns la nivelul unor organe şi ţesuturi.

Contraindicații masaj de relaxare

Contraindicații locale temporare:

  • Leziuni tegumentare – plăgi recente sau deschise;
  • Afecțiuni dermatologice (dermatite, foliculite, eczeme, micoze etc);
  • Traumatisme acute;
  • Contuzii;
  • Arsuri recente prin agenți termici, fizici sau chimici;
  • Eritem solar; 
  • Infecții localizate la nivel tegumentar de natură microbiană;
  • Hematoame musculare;
  • Artrite localizate acute sau trenante;
  • Osteomielite veșnic supurante;

Contraindicații locale definitive:

  • Varice voluminoase neoperate și ulcer varicos;
  • Tromboze venoase;
  • Flebite și tromboflebite;

Kinetoterapie Fizioterapie Masaj la Domiciliu

masaj de relaxare

MASAJ DE RELAXARE LA DOMICILIU ÎN BUCUREȘTI 

masaj de relaxare