LASER
servicii fizioterapie
50 lei/10 min.
Sursa de lumină este pusă în contact direct cu pielea, lucru ce permite energiei luminii (fotonilor) să penetreze țesuturile și să interacționeze cu molecule diferite, restabilind funcția celulară normală. Lumina LASER-ului pătrunde în țesutul uman 8-15 mm, dar majoritatea ei este absorbită în primii 4 mm. Deși pare superficial, trebuie menționat faptul că procesele chimice inițiate pot media efecte fiziologice la un nivel mai profund. Efectul este de natură fotochimică (asemănător fotosintezei de la plante) și nu termic, de încălzire.
Efectele pe termen scurt constau în reducerea intensității durerii prin stimularea producției și eliberării de beta-endorfine și îmbunătățirea fluxului sangvin local, manifestat prin creșterea temperaturii locale.
Efectele pe termen lung sau cumulative sunt creșterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP (adenozin trifosfat) și îmbunătățirea metabolismului celular, vindecarea mai rapidă a țesuturilor deteriorate datorită producției crescute de proteine și ADN, ce duce la o rată crescută de replicare celulară și datorită stimulării macrofagelor, fibroblaștilor și a altor celule; în plus, reglează potențialul de membrană celulară, esențial în transferul de ioni: Na, Cl și K. Tot din categoria efectelor pe termen îndelungat ale terapiei cu LASER fac parte și o mai bună conducere nervoasă, facilitată de nivelurile ridicate de serotonină și acetilcolină, reducerea țesutului cicatriceal prin creșterea sintezei de colagen și creșterea fluxului sangvin la nivelul zonei afectate – angiogeneza (formarea de noi vase de sânge), care aduce mai mult sânge în zona lezată.
Ultrasunete
servicii fizioterapie
50 lei/10 min.
Undele pătrund prin piele în țesuturi, unde provoacă mici vibrații locale, în mod special în țesuturile ce conțin colagen. Vibrațiile continue vor provoca un efect termic profund, fără însă ca pacientul să resimtă această căldură.
Efectele termice pot provoca o îmbunătățire a extensibilității ligamentelor, tendoanelor și a capsulei articulare. În situațiile în care nu se dorește un efect termic, precum în leziunile recente ce implică procese inflamatorii acute, undele pot fi transmise pulsatil și nu continuu.
Efectul antalgic este în fapt o consecință a tuturor celorlalte componente cumulate ale ultrasunetelor și datorită faptului că celelalte componente sunt eficiente atunci va apărea și analgezia. În mod direct vorbind, analgezia se produce prin energia termică degajată.odată cu ultrasunetele, iar această energie termică va fi absorbită de ganglioni și de terminațiile nervoase care nu vor mai transmite senzația de durere.
Efectul metabolic este poate cea mai amplă componentă a terapiei cu ultrasunete și anume că prin ultrasunete se va declanșa o eliberare amplă de mastocite, care vor produce histamine în exces. Aceste histamine sunt folosite în special în reacțiile alergice pentru a estompa efectul agresiv asupra antigenului și eficientizarea acțiunii împotriva antigenului.
Efectul miorelaxant înseamnă reducerea spasmelor musculare. În cazul unor dureri musculare acestea sunt cauzate și de către o tensiune suplimentară constantă la nivelul musculaturii scheletice care este menținută sub presiune și la care există o serie de contracturi involuntare și care cauzează durere.
Efectul de refacere osoasă în fracturi, fisuri osoase sau alte patologii osteo-articulare de tipul sinovitelor, osteo-tendinitelor. În cazul țesutului osos acesta are o reacție specifică la aceste ultrasunete deoarece la doze mici de ultrasunete, acesta va forma o serie de celule osoase tinere cu rol modelator, denumite osteofite și care este reacția încălzirii osoase accentuate.
Electroterapie
(galvanic, interferențial, TENS, diadinamic, electrostimulare)
50 lei/10 min.
Tratamentul prin stimulare electrică furnizează un curent de joasă intensitate, perceput de bolnav sub forma unor pulsații, care acționează asupra mușchilor și terminațiilor nervoase. Acest curent electric determină în mod constant contractarea și relaxarea mușchilor. Stimularea repetată poate determina consolidarea și relaxarea mușchilor, fapt ce duce la diminuarea durerii.
Efectul antalgic – se obține cu ajutorul curentului de medie frecvență de bază sau cel modulat cu scurtă perioadă la o frecvență de 500 Hz.
Efectul trofic – se obține cu un curent de medie frecvența de 10.000 Hz. Se constată o îmbunătățire a rezultatelor favorabile dacă se asociază și cu ultrasunetul. Tot cu rol trofic este și acțiunea vasomotorie ce determină hiperemia sau în unele cazuri resorbția.
Efectul de stimulare asupra musculaturii scheletice – provocând contracții musculare puternice reversibile și bine suportate.
Efectul de stimulare asupra musculaturii netede – în cazul hipotoniei musculaturii organelor interne.
Efectul asupra sistemului vegetativ prin stimularea vagului – curentul de medie frecvență provoacă contracții numai pe mușchiul normoinervat.
La mușchii denervați nu se obține nici o contracție musculară indiferent de frecvență sau intensitate.
Termoterapie cu Infraroșu
servicii fizioterapie
50 lei/10 min.
Căldura acționează benefic asupra țesuturilor moi: mușchi, tendoane, ligamente. În cazul unei leziuni la nivelul acestora, semnalele dureroase sunt transmise către creier. Când este aplicată căldura pe locul dureros sunt stimulați.receptorii de la nivelul pielii, iar către creier se transmite semnalul de cald, astfel durerea este redusă. În plus, la nivel local, căldura provoacă vasodilatație, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are următoarele efecte pozitive: îmbunătățește circulația sangvină, asigură.transportul oxigenului și nutrienților către zona vătămată, grăbind vindecarea, favorizează starea de bine și relaxarea musculaturii.
Căldura ajută de asemenea la creșterea elasticității țesuturilor, astfel încât mușchii, tendoanele și.ligamentele să se întindă mai ușor, ceea ce are ca rezultat prevenirea accidentărilor în cursul activităților fizice.
Lumină polarizată (Bioptron)
servicii fizioterapie
50 lei/10 min.
Terapia cu lumină folosește lumina polarizată, similară cu radiația solară, excluzând însă radiațiile nocive, precum cele UV. Acest tip de tratament ajută la echilibrarea și regenerarea tegumentelor, reglând procesele biologice și conducând în final la vindecare. TLB stimulează și modulează procesele reparatorii și regenerative ale organismului, acționând și asupra sistemului imunitar.
Lumina penetrează țesuturile, efectul de încălzire fiind minim, neafectând pielea sau țesutul subcutanat și producând un efect de fotobiostimulare. Aceasta din urmă se traduce prin creșterea schimburilor la nivel celular ca urmare a creșterii permeabilității membranei celulei. TLB provoacă la nivel local vasodilatație, ceea ce se traduce printr-un aport crescut de O2 și nutrienți și, astfel, declanșează procesul de vindecare. Totodată, stimulează: proliferarea celulelor fibroblaste după ce au fost lezate sau distruse, sinteza colagenului, eliberarea factorilor de creștere, accelerează procesul de închidere a rănilor, asigură o epitelizare crescută și o calitate îmbunătățită a țesutului cicatricial nou rezultat. TLB îmbunătățește drenajul fluidelor extracelulare în vasele limfatice, având ca efect reducerea edemului.