LASER Terapie L.A.S.E.R. ce este, indicatii, contraindicatii, efecte, beneficii, tratament, recuperare, fizioterapie

LASER este un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației” (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).

Este vorba despre radiații electromagnetice cu lungimi de undă cuprinse între 100 nanometri și 2 milimetri. În funcție de intensitatea radiațiilor LASER, variază atât efectele biologice, cât și indicațiile lor medicale, diagnostice sau terapeutice. LASER-ii au cunoscut domenii de aplicație medicală multiple: oftalmologie, neurochirurgie, stomatologie, dermatologie, cardiologie, ortopedie, ORL, ginecologie sau urologie. Pentru tratamentul bolilor aparatului locomotor, LASER-ul de intensitate mică (10-90 mW) este folosit în cadrul balneofizioterapiei.

Terapia LASER Laserterapie

Sursa de lumină este pusă în contact direct cu pielea, lucru ce permite energiei luminii (fotonilor) să penetreze țesuturile și să interacționeze cu molecule diferite, restabilind funcția celulară normală. Lumina LASER-ului pătrunde în țesutul uman 8-15 mm, dar majoritatea ei este absorbită în primii 4 mm. Deși pare superficial, trebuie menționat faptul că procesele chimice inițiate pot media efecte fiziologice la un nivel mai profund. Efectul este de natură fotochimică (asemănător fotosintezei de la plante) și nu termic, de încălzire.

terapie laser laserterapie

VIDEO

terapie laser laserterapie

Efectele fiziologice

Efectele pe termen scurt constau în reducerea intensității durerii prin stimularea producției și eliberării de beta-endorfine și îmbunătățirea fluxului sangvin local, manifestat prin creșterea temperaturii locale. Efectul pe termen scurt este semnificativ în 5-10% din cazuri, în timpul sau după încheierea sesiunii de tratament inițiale, dar nu este la fel de important ca efectul pe termen lung.

Efectele pe termen lung sau cumulative sunt creșterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP (adenozin trifosfat) și îmbunătățirea metabolismului celular, vindecarea mai rapidă a țesuturilor deteriorate datorită producției crescute de proteine şi ADN, ce duce la o rată crescută de replicare celulară și datorită stimulării macrofagelor, fibroblaștilor şi a altor celule; în plus, reglează potențialul de membrană celulară, esențial în transferul de ioni: Na, Cl și K. Tot din categoria efectelor pe termen îndelungat ale terapiei LASER fac parte și o mai bună conducere nervoasă, facilitată de nivelurile ridicate de serotonină și acetilcolină, reducerea țesutului cicatriceal prin creșterea sintezei de colagen și creșterea fluxului sangvin la nivelul zonei afectate – angiogeneza (formarea de noi vase de sânge), care aduce mai mult sânge în zona lezată.

În mod adițional, laserterapia favorizează procesele naturale de vindecare ale organismului, crește rezistența la infecții prin stimularea răspunsului imunitar și facilitează drenajul limfatic, reducând edemele.

Efectele biologice

Efectul anti-inflamator – Când are loc o agresiune (alergie, traumă, intervenție chirurgicală etc) un mare număr de celule sunt distruse sau, dacă nu, lezate. Aceasta le face să își reverse conținutul citoplasmatic în spaţiul interstiţial. Această secreţie conţine substanţe/elemente iritante care cauzează înroşirea, încălzirea, durerea şi inflamarea. Fasciculul LASER este capabil să influenţeze mecanismul natural de apărare, stimulând, în felul acesta, fagocitoza, cu un efect distructiv asupra substanţelor/elementelor iritante.

Efectul anti-edem – În mod normal, un edem se compune din două părţi: o parte seroasă, cu molecule care au o greutate redusă şi o parte cu molecule care au greutate mai mare. Aceste molecule “voluminoase” pot fi reabsorbite numai de capilarele limfatice care sunt extrem de fragile şi se pot rupe foarte uşor. În prezenţa edemului, iradiaţia LASER are o influenţă remarcabilă şi selectivă asupra vascularizaţiei vaselor limfatice.

Îmbunătăţirea circulaţiei – Numeroase studii au demonstrat clar că iradierea cu laser influenţează favorabil microcirculaţia sângelui la nivelul vaselor sanguine, chiar dacă cauzele acestui efect nu sunt încă lămurite.

Cicatrizarea plăgilor – Sistemul limfatic are un rol esenţial în procesul de vindecare a plăgilor, care se datorează capacităţii regeneratoare a acestui sistem. În mod normal, pe parcursul procesului de regenerare se creează o reţea dezordonată / neregulată şi extrem de fragilă de vase limfatice. Dimpotrivă, dacă sunt supuse iradierii cu laser, vasele limfatice se vindecă în timp mai scurt şi fără nici-o creştere a permeabilităţii.

Efectul antalgic – Acţiunea sedativă a laserului este deosebit de spectaculoasă în cazul unor afecţiuni acute, în timp ce în cazul unor afecţiuni cronice, după primele şedinţe de tratament, există o creştere a durerii care numai ulterior este urmată de o reducere evidentă a acesteia. LASER-ul acţionează prin scăderea permeabilităţii membranei celulare la trecerea acelor ioni care determină stimulul nervos, care este interpretat ca durere.

Terapia LASER Laserterapie

Afecțiuni tratate cu terapia LASER

terapie laser laserterapie
 • Artrite (osteoartrită, artrită reumatoidă)
 • Dureri ale coloanei cervicale, toracale, lombare (spondiloze, lombalgii, cifoze, scolioze, lordoze, hernii de disc)
 • Dureri articulare
 • Sindrom de tunel carpian
 • Fibromialgie (caracterizată prin durere difuză și sensibilitate în mușchi și țesutul moale)
 • Tendinite, entezite, mioentezite, epicondilite
 • Fasciită plantară (dureri la nivelul călcâiului)
 • Întinderi/rupturi musculare, entorse, suprasolicitări segmentare
 • Nevralgii
 • Sinuzită și rinită alergică
 • Ulcer varicos
 • Arsuri de gradul I și II
 • Acnee, boli de piele, eczeme
 • AVC (accident vascular cerebral)

Indicații terapeutice ale LASER-ilor atermici

terapie laser laserterapie
 • traumatologie: fracturi, rupturi musculare, hematoame musculare constituite, miozita calcară posttraumatică, entorse, luxaţii, tendinite posttraumatice, axonotmesis, arsuri
 • dermatologie: dermatitele acneiforme, eczeme, herpes simplex, herpes zoster, psoriazis, ulcere varicoase, escare, plăgi
 • leziuni ale țesuturilor moi
 • ORL: amigdalite, faringite, sinuzite, tinnitus, otite
 • stomatologie: gingivite, peridontite, nevralgii dentare, stomatite aftoase
 • reumatologie: poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artroze, tendinite, bursite
 • reumatism abarticular: tendinite, bursite, periartrite, miogeloze, fasciite
 • reumatism degenerativ: artroze cu diverse localizări
 • neurologie: nevralgie trigeminală, pareze, nevrite
 • răni deschise: tratamentul ulceraţiilor, escarelor, rănilor (se foloseşte adesea o sondă grup pentru a acoperi zona de tratat, puterea laserului de obicei până la 2 J/cm2; pentru tratamentul marginilor rănii (periferiei), se folosesc sonde unice, puterea laser-ului de până la 4 J/cm2
 • durere: evidenţa practică demonstrează că terapia laser are un efect mai direct asupra conducţiei nervoase, ceea ce va duce la reducerea durerii, ca efect mai direct al acestei terapii

Contraindicații LASER

terapie laser laserterapie
 • Nu există contraindicații absolute referitoare la terapia cu laserele de mică putere. În literatura de specialitate se menționează laserul în general ca fiind contraindicat purtătorilor de pacemaker, în timpul sarcinii, în cazuri de epilepsie sau infarct miocardic. Pacemaker-ele sunt dispozitive electronice încastrate în metal, ca atare nu sunt afectate de lumina laserului de mică putere. 
 • În ceea ce privește sarcina, trebuie realizată evaluarea medicală de ansamblu a stării de sănătate a mamei, la fel ca în cazul oricărei proceduri. Lumina laserului de mică putere în sine nu afectează fetusul. În cazuri cum ar fi tratarea herpesului sau afecțiunilor dentare, lumina care poate pătrunde până la fetus este în cantitate foarte mică.
 • Atacurile epileptice pot fi cauzate de impulsurile de lumină vizibilă, în special de cele de frecvență între 5 și 10 Hz. Laserele terapeutice emit impulsuri de lumină în afara spectrului vizibil. Sunt rare situațiile în care laserele terapeutice emit lumină vizibilă. În literatura de specialitate nu sunt menționate situații în care impulsurile de lumină invizibilă pot declanșa un atac epileptic.
 • Cancerul sau suspiciunea de cancer trebuie abordate doar de personalul medical specializat. O serie de studii efectuate pe animalele care au beneficiat de radioterapie aduc vești bune pentru pacienți. Cercetările au dovedit că rezultatele testelor clinice s-au îmbunătățit dacă anterior s-a efectuat tratament cu laser terapeutic. 

Sursele de radiații sunt mici și sigure, folosit corespunzător și numai de o persoană specializată nu prezintă absolut nici-un risc pentru pacient sau pentru terapeuți.

Kinetoterapie Fizioterapie Masaj la Domiciliu

laserterapie

TRATAMENT PRIN TERAPIE LASER LA DOMICILIU ÎN BUCUREȘTI

laserterapie