De ce apar vergeturile? Vergeturi

Vergeturile apar în urma acumulării sau pierderii bruște de kilograme, iar întrebarea care le preocupă pe multe femei, mai ales în sezonul cald, este: “Cum scap de vergeturi?”. În acest articol, ți-am pregătit informații esențiale despre numeroasele cauze ale vergeturilor, cât și despre metodele care te ajută să estompezi aspectul inesteticelor dungi de pe piele.

Ce sunt vergeturile?

Pielea, cel mai mare organ al organismului uman, este puternică și totodată elastică, însă țesuturile cutanate pot fi afectate de întinderea prea rapidă. Cel mai des, vergeturile apar în timpul sarcinii – peste 90% dintre femeile însărcinate capătă vergeturi pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Vergeturile pot apărea, însă, la orice vârstă, indiferent de tipul de piele.

Ce sunt ele, de fapt? Vergeturile sunt niște dungi sau un șir de dungi care apar cel mai adesea pe abdomen, pe sâni, șolduri, fese și coapse. În timp, ele devin mai puțin vizibile. Tratamentul le poate face să se estompeze, însă nu le va îndepărta complet. Trebuie să reținem că vergeturile nu sunt dureroase sau periculoase, însă unele persoane sunt preocupate de felul în care vergeturile modifică aspectul pielii, așa că își doresc să facă ceva în această privință.

Pe ce zone apar vergeturile?

Vergeturile apar atunci când țesutul conjunctiv este forțat de o întindere. Atunci când stratul din mijloc al pielii (dermul) se întinde foarte tare, fibrele de colagen se rup și astfel se formează vergeturile. Odată ce se petrece acest lucru, este imposibil ca vergeturile să dispară complet. Specialiștii încearcă, însă, să găsească un tratament eficient pentru vindecarea completă a vergeturilor. Cel mai adesea, vergeturile apar pe abdomen, pe fese, pe picioare sau pe sâni, în urma fluctuațiilor de greutate. Ele sunt de culoare roz, violacee sau purpurie ori de culoare roșie atunci când se formează prima dată. În mod normal, se estompează și își schimbă culoarea în timp, devenind vergeturi albe. 

Vergeturi în sarcină

Vergeturile sunt mai frecvente la femei, mai ales în perioada sarcinii. Pe măsură ce abdomenul se mărește pentru a face loc bebelușului, pielea de pe burtă se întinde. Hormonii care au un nivel tot mai ridicat în timpul sarcinii pot să contribuie la slăbirea fibrelor din piele și pot cauza apariția vergeturilor. Orice parte a corpului care devine mai mare în timpul sarcinii ar putea să dezvolte vergeturi. În plus, este foarte posibil ca aceste vergeturi să dispară ori să se estompeze pe măsură ce proaspăta mămică dă jos kilogramele acumulate, după nașterea bebelușului. Experții spun că vergeturile sunt des întâlnite la gravide și sunt comune mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Aceste semne se vor estompa, însă de regulă nu vor dispărea complet.

Vergeturi la bărbați

Nici bărbații nu scapă de inesteticele vergeturi. Atât femeile, cât și bărbații care se confruntă cu obezitatea pot să dezvolte vergeturi pe piele. În plus, chiar și bărbații care practică bodybuilding sau culturism, care au un procent foarte mic de grăsime pe corp, pot face vergeturi în anumite zone.

Tipuri de vergeturi

Există tipuri diferite de vergeturi. Trebuie să reținem că vergeturile sunt împărțite (clasificate) în funcție de cauza lor și în funcție de intervalul de timp de când există pe piele. În esență, tipurile de vergeturi pot fi împărțite în două clase principale, pe baza formării și aspectului lor:

  • Vergeturi albe – Acestea sunt ca niște dungi sau benzi de culoarea pielii, de un alb-sidefiu. Ele sunt vergeturile mature, mai vechi. 
  • Vergeturi roșii – Sunt cele de culoare roșie sau roz ori chiar purpurii. Acestea sunt vergeturile mai recente.

Alte clasificări ale vergeturilor

vergeturi vergetura vergeturile
  • Vergeturile care apar drept rezultat al sarcinii (striae gravidarum), când pielea de pe abdomen, de exemplu, se întinde foarte mult; 
  • Vergeturile care apar la pubertate (striae distensae) – acestea apar cel mai adesea în perioada pubertății; 
  • Vergeturi de culoare neagră sau gri închis (striae nigrae) – de regulă, acestea se observă în cazul persoanelor cu tenul închis la culoare;
  • Vergeturi violacee sau albastru închis (striae caerulea) – se observă tot în cazul persoanelor cu pielea închisă la culoare; 
  • Striae atrophica – Este vorba de acea piele subțiată asociată cu vergeturile. Acest gen de vergeturi se dezvoltă la pacienții cu sindromul Cushing, din cauza întrebuințării prelungite a corticosteroizilor sau după o procedură chirurgicală. Acest tip de vergeturi (striae atrophica ori striae atrophicans) este unul extrem de comun. Degradarea elastinei sau a colagenului, componente importante din piele, este o cauză a acestor vergeturi sau dungi atrofice.

De ce apar vergeturile? (Cauze vergeturi)

Vergeturile par să fie cauzate de întinderea pielii. Severitatea vergeturilor este influențată, însă, de câțiva factori, printre care predispoziția genetică, de cât de solicitată sau tensionată este pielea și de nivelul de cortizon. Acesta este un hormon produs de glandele suprarenale, care slăbește fibrele elastice din piele, iar aceasta își pierde fermitatea.

De ce apar, totuși, vergeturile? Ele apar când corpul se dezvoltă prea repede, dintr-un anumit motiv. Pielea nu se poate întinde suficient de bine, pentru a ține pasul cu acest proces, așa că apar aceste semne ca niște dungi lungi, subțiri, denumite vergeturi. Colagenul este o proteină importantă, care face pielea mai elastică, iar dacă pielea nu are suficient colagen, apar aceste semne, pe măsură ce țesutul se întinde.

Este posibil ca vergeturile să apară și din alte cauze, cum ar fi:

  • creșterea rapidă în greutate sau puseurile de creștere la unii copii
  • în timpul sarcinii
  • în urma implantului de proteze mamare
  • în urma unor activități, precum culturismul
  • ca urmare a unor cantități mari de steroizi, fie de pe urma medicamentelor pe bază de steroizi ori din cauza unor afecțiuni precum sindromul Cushing
  • sindromul Marfan – este o boală genetică ce determină slăbirea fibrelor din structura pielii și cauzează o creștere într-un ritm neobișnuit.

Factori de risc pentru vergeturi

Există mai mulți factori care cresc riscul de apariție a vergeturilor. Nu se cunosc cauzele exacte pentru care unele persoane fac vergeturi, iar altele nu. Predispoziția genetică poate crește riscul de apariție a vergeturilor, la fel și dereglările hormonale.

Oricine poate să facă, la un moment dat, vergeturi pe piele, însă există anumiți factori care cresc riscul ca acestea să apară, cum ar fi:

  • sexul feminin
  • istoricul personal sau familial de vergeturi
  • supraponderabilitatea sau obezitatea
  • acumularea rapidă a kilogramelor sau pierderea rapidă în greutate
  • folosirea unor medicamente corticosteroide
  • intervenția chirurgicală pentru mărirea sânilor
  • diagnosticul de sindrom Cushing, sindrom Marfan sau anumite boli genetice
  • bolile cronice
  • indicele de masă corporal (IMC) înainte de sarcină
  • greutatea la naștere a copilului, în cazul femeilor care sunt însărcinate.

Mituri despre vergeturi

Bărbații nu fac vergeturi – Este un mit absolut, chiar dacă majoritatea pacienților care se confruntă cu vergeturile este alcătuită din femei. Și băieții adolescenți sunt afectați de vergeturi, pentru că acestea sunt frecvente la pubertate.

Nu este posibil să previi apariția vergeturilor – Este adevărat că este posibil să previi formarea vergeturilor, spun experții. În acest scop, este necesar să adopți o dietă sănătoasă și să îți menții corpul hidratat. Exercițiile fizice regulate și folosirea unor produse speciale, care să hidrateze pielea, sunt alte măsuri cunoscute pentru a preveni formarea vergeturilor.

Vergeturile pot fi eliminate complet – Aceasta este o mare capcană în care nu trebuie să pici, pentru că explicația are legătură cu straturile pielii. Pielea noastră este alcătuită din trei straturi importante, iar vergeturile se formează în derm, stratul mijlociu, când țesutul conjunctiv este întins prea mult, dincolo de limitele elasticității sale. Cu toate acestea, vergeturile se pot estompa doar într-o anumită măsură.

Vergeturile se vor vindeca de la sine – Experții ne spun că vergeturile sunt la fel ca orice altă cicatrice, care nu se vindecă de la sine, cu timpul, până când nu se fac anumite modificări în dietă și în stilul de viață, iar aceste schimbări trebuie urmate cu strictețe. De ce nu se vindecă? Deoarece fibrele deteriorate de elastină din piele nu se pot vindeca singure, de-a lungul timpului.

Vergeturile dispar pe măsură ce slăbim – Și acesta este un mit, întrucât vergeturile se pot estompa, însă nu dispar niciodată pe măsură ce persoana slăbește. De ce? Pentru că pielea care s-a subțiat și care s-a întins extrem de mult pentru a forma vergeturile nu revine așa ușor la normal. Vergeturile nu dispar dacă slăbești, însă pot sa aibă o culoare care se estompează în timp. 

Metode de tratament pentru vergeturi

Există o serie de tratamente disponibile pentru îmbunătățirea aspectului vergeturilor. Opțiunile de tratament sunt variate, începând de la geluri, creme, laser, loțiuni și chirurgie estetică. De cele mai multe ori, vergeturile se estompează în timp, însă dacă simți că nu mai poți aștepta până când acestea dispar, poți alege un tratament ori mai multe tipuri de tratamente, menite să estompeze aceste semne inestetice.

Creme, uleiuri și preparate cu aplicare locală

Preparatele topice pot fi utile în anumite cazuri. Ele implică folosirea unor creme sau geluri pe acele părți ale corpului cu o predispoziție mai mare către dezvoltarea vergeturilor, însă se aplică pe piele înainte ca acestea să se formeze.

Această metodă de tratament este folosită în principal de femeile însărcinate, care aplică cremele ori loțiunile pe abdomen, astfel încât să hidrateze intens pielea și să nu dezvolte vergeturi în stadiile avansate ale sarcinii.

Există creme antivergeturi care conțin ulei de măceșe, vitamina E și alte substanțe active care funcționează bine în cazul femeilor însărcinate, iar aceste creme previn apariția de noi vergeturi și împiedică agravarea vergeturilor existente.

Tratament cu laser fracționat CO2

Terapia cu laser fracționat CO2 este eficientă în estomparea vergeturilor. Laserul poate îmbunătăți aspectul acestora, însă totodată sporește și producția de colagen, pe termen lung. Este nevoie de aproximativ 20 de ședințe de terapie cu laser pentru a se observa o îmbunătățire cu 20-60% a aspectului vergeturilor. Dezavantajul acestei metode constă în prețul mare. Potrivit experților, tratamentul cu laser ajută la formarea de noi fibre de colagen, la reducerea dimensiunii și grosimii vergeturii.

Tratament cu lumină intens pulsată IPL

Terapia cu lumină intens pulsată încurajează creșterea producției de colagen și de elastină. Cel mai bine este ca această terapie IPL să fie folosită pe vergeturile noi. Persoanele cu ten închis la culoare pot să se confrunte cu decolorarea pielii.

Microdermabraziune

Acest tip de tratament numit microdermabraziune implică folosirea unui dispozitiv special, care “suflă” cristale mici pe piele. Aceste cristale foarte mici îndepărtează cu blândețe un strat fin de piele, încurajând astfel dezvoltarea unui nou strat de piele, mai elastic.

Este important, însă, să discuți cu medicul tău dermatolog, pentru a alege împreună cu el cel mai potrivit tratament sau o combinație de tratamente indicate în tipul de vergeturi pe care le ai. Microdermabraziunea implică, deci, folosirea unui dispozitiv care suflă cu putere cristale pe piele, având efect de.exfoliere, prin care se îndepărtează delicat stratul superficial de piele, determinând creșterea unor celule noi, elastice.

Tratament chirurgical

Singura metodă care poate îndepărta complet vergeturile constă în îndepărtarea chirurgicală a acestora. Aceasta este, însă, o metodă costisitoare și implică riscurile specifice unei intervenții chirurgicale.

Tratament naturist

Se folosesc o serie de remedii naturiste pentru combaterea vergeturilor, însă nu toate sunt eficiente. Uleiul de cocos, uleiul de măsline și cel de migdale sunt adesea folosite pe post de ulei de masaj pentru combaterea anumitor tipuri de vergeturi. Din păcate, însă, vergeturile nu apar în stratul superficial al pielii, de aceea aceste.remedii nu pot fi de ajutor în anumite cazuri.

Iată câteva exemple de remedii naturiste și uleiuri pe care le poți folosi pentru a masa pielea, dacă vrei să estompezi vergeturile:

  • Poți aplica aloe vera pe piele – Aloe vera menține pielea hidratată, lucru care este important pentru a trata zona cu vergeturi rapid și eficient. Aplică gelul de aloe vera pe zona cu vergeturi și masează cu blândețe 2 minute, repetând de două ori pe zi.
  • Ulei de argan pentru vergeturi – Potrivit unui studiu mic din 2016, uleiul de argan ajută la sporirea elasticității pielii. Cercetătorii cred că poate să prevină sau să reducă vergeturile. Atât aplicarea uleiului de argan, cât și consumul acestuia a făcut pielea mai elastică în cazul femeilor postmenopauzale din cadrul unui studiu din 2015.
  • Ulei de măceșe – Potrivit unui studiu din 2013, un produs hidratant care conținea ulei de măceșe a ajutat la prevenirea severității vergeturilor la femeile însărcinate care aveau vergeturi apărute anterior.
  • Ulei de migdale amare – Un studiu din 2012 a vizat efectele acestui ulei asupra vergeturilor femeilor însărcinate. Participantele au aplicat ca atare uleiul de migdale amare, pe când altele și-au făcut un masaj de 15 minute folosind acest ulei. Doar 20% dintre femeile din grupul de masaj au dezvoltat vergeturi. Vergeturile s-au dezvoltat în cazul a 38,8% dintre femeile care au folosit ca atare uleiul de migdale amare. Chiar și așa, este nevoie de studii suplimentare pe această temă.

Suplimente și substanțe active care ajută la menținerea fermității pielii

Dacă vrei să îți susții pielea și să o ajuți de la interior spre exterior, întreabă-ți medicul dermatolog ce fel de suplimente alimentare poți lua pentru a ameliora aspectul vergeturilor, mai ales dacă acestea te deranjează foarte mult. Există pe piață câteva tipuri de suplimente care contribuie la menținerea elasticității pielii:

  • Vitamina A – Unii dermatologi recomandă folosirea vitaminei A pentru a combate vergeturile. Această vitamină poate fi ingerată ori poate fi aplicată local. Despre ea se spune că încurajează dezvoltarea pielii și repararea structurilor deteriorate ale pielii. În plus, vitamina A ajută la sporirea și la îmbunătățirea conținutului de colagen din piele.
  • Vitamina C – Este un alt aliat important pentru pielea ta. Vitamina C este renumită pentru faptul că ajută la vindecarea rănilor și la vindecarea țesutului cicatricial. Vitamina C este vitală, așadar, pentru buna funcționare a pielii. Ea poate fi administrată oral sau topic.
  • Vitamina E – Unii specialiști sunt de părere că administrarea vitaminei E poate să ajute la prevenirea dezvoltării vergeturilor. Ea este un antioxidant puternic, care ajută la menținerea sănătății țesuturilor și membranelor pielii, așa că putem spune că vitamina E este eficientă atât în prevenirea, cât și tratarea vergeturilor. Ea poate fi administrată oral, însă specialiștii spun că aplicarea locală este mai benefică.
  • Zincul – Este un supliment care poate preveni vergeturile. El este un aliat important în lupta contra vergeturilor, deoarece generează colagen, pe care nu îl putem lua din alimente.

Ce trebuie să știe persoanele care au vergeturi?

Dacă aspectul vergeturilor te deranjează, este indicat să mergi la cabinetul medicului dermatolog ori la clinici specializate care oferă servicii în acest sens. Există și alte tratamente pe care le poți încerca, pe lângă cele enumerate.

Terapii cu laser, terapii de tipul microneedling și microdermabraziunea sunt trei tratamente clinice pentru vergeturi. Microneedling-ul este un tratament relativ nou, în care colagenul este injectat sub stratul superior al pielii, așa că poate fi o metodă eficientă pentru a lupta contra vergeturilor.

Dacă vrei să tratezi vergeturile la tine acasă, poți încerca și uleiul de cocos, care ar putea sa vindece aspectul acestora. Uleiul de cocos a fost studiat intens de oamenii de știință și s-a descoperit că are proprietăți vindecătoare. Aplicarea uleiului de cocos virgin pe vergeturi, în fiecare zi, ar putea să estompeze treptat culoarea lor roșie.

Acidul hialuronic poate fi un alt aliat care te ajută să lupți cu vergeturile. Experții spun că producția de colagen poate fi stimulată.cu ajutorul acidului hialuronic. În organism, acidul hialuronic poate fi absorbit dacă îl consumi sub formă de capsulă sau extract.

Pe piață există multe produse cosmetice și multe proceduri care îți promit că te scapă de vergeturi, însă nu există o soluție-minune care să fi dovedit, până acum, că poate “șterge” vergeturile de pe piele. Însă hidratarea intensă a pielii poate ameliora mâncărimile asociate cu vergeturile.

Aplicarea unor loțiuni ori creme autobronzante pe vergeturi reprezintă o soluție temporară pentru a reduce diferența de culoare dintre pielea normală și vergeturi.

Prevenție pentru vergeturi

Dacă vrei să afli cum poți să previi vergeturile, ține cont de câteva recomandări importante. Având în vedere că vergeturile nu pot fi tratate decât prin îndepărtarea chirurgicală a pielii, este indicat să fie prevenite. Adoptând un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și practicând sport, dar menținând și pielea hidratată, vei reuși să reduci riscul de apariție a vergeturilor.

Hidratează pielea zilnic, de preferat imediat după baie, astfel încât produsele cosmetice să penetreze pielea mai ușor. Femeile însărcinate ar trebui să folosească loțiuni hidratante zilnic, întrucât pielea acestora este supusă unui stres permanent și hidratarea îi va spori elasticitatea.

Evită fluctuațiile de greutate, întrucât acestea favorizează vergeturile. Încearcă să îți menții greutatea în ciuda trecerii anilor, astfel încât pielea ta.să își păstreze elasticitatea.

Adoptă un stil de viață sănătos. Asta înseamnă să mănânci cât mai sănătos, să consumi multă apă și să faci sport în mod regulat. Evită dietele extreme, cu efect yo-yo!

Vergeturile nu pot fi întotdeauna prevenite, așa că este bine să știi acest lucru. În ciuda acestui fapt, dacă respecți anumiți pași, poți reduce riscul de apariție a vergeturilor.