Acidul hialuronic – ce este, tipuri, funcții, efecte, beneficii, administrare

Acidul hialuronic a devenit popular în ultima perioadă datorită efectelor sale benefice asupra pielii și, în special, pentru faptul că reduce ridurile. Dar este, de asemenea, util și pentru vindecarea rănilor și pentru tratarea refluxului. Citiți articolul pentru a afla ce este acidul hialuronic și care sunt avantajele utilizării acestuia.

Originea acidului hialuronic

Numele hialuronic își are originea din cuvântul grecesc hyalos, care înseamnă „de sticlă”. Acidul hialuronic se găsește în mod natural în corpul uman și împreună cu sarea sodică formează lichidul sinovial. Rolul său este să hidrateze țesuturile moi, care susțin funcționarea articulațiilor. Lichidul sinovial reduce frecarea și facilitează mișcarea lejeră a cartilajelor. Puteți găsi acid hialuronic într-o formă concentrată și în lichidul ocular.

Molecula deacid hialuronic, cunoscută și sub denumirea de hialuronan, este o mucopolizaharidă cu.vâscozitate ridicată în structură, formată din unitățile de glucozidă repetate. După cum rezultă și din denumirile „carbohidrat” și „gluco”, acesta include „zahăr”, mai precis glucoză. Glucozida este o denumire pentru bioflavonoide, care sunt atașate de glucoză, în care molecula de glucoză acționează ca un transportor. 

Acidul hialuronic a fost izolat pentru prima dată din lichidul intraocular de vită în 1934. A fost izolat de Karl Meyer și John Palmer și i-au dat denumirea prin combinarea termenilor hyaloid (de sticlă) și uronic acid (acid uronic). În 1986 a fost introdus termenul hialuronan pentru a corespunde terminologiei carbohidraților.

Funcțiile acidului hialuronic

acid hialuronic acidul hialuronic

Îmbunătățește activitatea fizică și reduce durerile articulare

Funcționarea corectă a articulațiilor depinde de hidratarea lor, deoarece o hidratare corespunzătoare previne procesul de frecare, care este o sursă de durere. Această funcție este îndeplinită de lichidul sinovial, care conține acid hialuronic. Acesta se dezintegrează în timp din lichid, lucru care provoacă dureri și rigiditate.

Hidratarea articulațiilor este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de osteoartrită, în cazul cărora acidul hialuronic poate reduce rigiditatea și durerea. Osteoartrita este o boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume și este cel mai frecvent tip de artrită. Artrita este un termen pentru inflamarea articulațiilor, care poate prezenta 200 de condiții medicale diferite. În cazul artrozei este o problemă cauzată de descompunerea cartilajului din articulații. Osteoartrita afectează cel mai adesea genunchii, șoldurile și coloana vertebrală, dar afectează, de asemenea, articulațiile degetelor sau articulațiile carpo–metacarpiene (articulația inferioară a degetului mare) și articulația tarsometatarsală (articulația inferioară pe degetul mare).

O cercetare științifică din 2016 a evaluat rezultatele studiilor efectuate între anii 2008 și 2015. Rezultatele analizei au confirmat efectele pozitive pe care le are acidul hialuronic în tratarea simptomelor asociate sinovitei. Acest termen se referă la inflamația membranei sinoviale, care este dureroasă, mai ales în timpul mișcării. Acidul hialuronic a arătat o eficacitate moderată, fără efecte secundare. Este o substanță sigură și bună pentru calmarea durerilor de genunchi

Susține vindecarea rănilor

Acidul hialuronic se găsește în lichidul sinovial, în zona ochilor, dar este și o componentă naturală a pielii. Concentrația de acid hialuronic crește pentru a repara pielea deteriorată. Acidul hialuronic poate influența viteza de vindecare prin reglarea inflamației și prin notificarea organismului să creeze un număr mai mare de vase de sânge în zona deteriorată. 

Importanța acidului hialuronic în tratarea rănilor cronice și capacitatea acestuia de a accelera proces de vindecare a fost deja dovedită. Un studiu din 2006 s-a concentrat pe verificarea faptului că acidul hialuronic poate avea succes în îmbunătățirea vindecării rănilor acute. Studiul a implicat 43 de pacienți cu diferite tipuri de răni, cum ar fi arsuri, răni după accidente, suturi chirurgicale sau dermabraziuni. Pentru tratament s-a utilizat acid hialuronic sub formă de cremă sau sub formă de plasture, iar rezultatele au fost evaluate după fiecare aplicare, dintr-un total de 9 aplicări. Studiul a arătat următoarele rezultate:

  • reducerea cu 70% a suprafeței plăgii după a 6-a aplicare
  • 56% din cazuri s-au vindecat complet după a 6-a aplicare
  • 91% din cazuri au prezentat puțină fibrină sau deloc (o proteină în coagularea sângelui)
  • 84% din cazuri au prezentat puțin exudat sau deloc (scurgeri de lichide din vasele de sânge din cauza inflamației)

Ameliorează simptomele refluxului gastric

Refluxul este o boală neplăcută prin care lichidul din stomac ajunge în tubul care conectează cavitatea bucală de stomac, ceea ce duce la deteriorarea esofagului. Acidul hialuronic poate fi util în ameliorarea simptomelor refluxului, datorită vindecării mucoasei esofagiene. 

Mai multe surse se referă la utilizarea unei combinații de acid hialuronic cu sulfat de condroitină pentru tratamentul simptomelor. Cercetările din 2012 se referă la utilizarea unui produs numit Esoxx, care este un amestec de acid hialuronic și sulfat de condroitină. Rezultatele arată succesul produsului în reducerea permeabilității mucoasei deteriorate, care susține studiile clinice referitoare la tratamentul refluxului. 

Efectul acidului hialuronic asupra pielii

Cel mai popular beneficiu oferit de utilizarea acidului hialuronic este efectul pe care îl are asupra pielii. Cu siguranță și voi sunteți familiarizați cu reclamele care evidențiază proprietățile acidului hialuronic și efectele pe care le are asupra pielii, acesta hidratează și elimină ridurile. Un studiu din 2017 a examinat capacitatea de a încetini îmbătrânirea pielii cu ajutorul suplimentelor, unde participanții au fost împărțiți în două grupuri, un grup a fost placebo, iar celui de-al doilea grup i s-a oferit acid hialuronic (HA 2 k și HA 300 k). La studiu au participat atât bărbați, cât și femei cu vârste cuprinse între 22 și 59 de ani, iar durata studiului a fost de 12 săptămâni. Cercetătorii au examinat modificările ridurilor din jurul ochilor prin compararea fotografiilor dinainte și după utilizarea acidului hialuronic, precum și un chestionar. Rezultatele au arătat că suplimentarea orală cu acid hialuronic reduce ridurile și îmbunătățește starea pielii. 

Un studiu din 2014 au evaluat eficacitatea unui preparat cu greutate moleculară mică (acid nano-hialuronic) în procesul deshidratarea a pielii, de tratare a ridurilor și de elasticitate a pielii. Studiul a implicat 33 de femei cu vârstă medie de 45,2 ani și s-a desfășurat pe o perioadă de 8 săptămâni. În timpul măsurării texturii pielii, s-a observat o îmbunătățire după numai 2 săptămâni și o îmbunătățire a elasticității pielii după 2 și 8 săptămâni de cercetare.

Pe baza rezultatelor studiilor, se poate observa că acidul hialuronic poate îmbunătăți vitalitatea pielii, care.se schimbă în mod natural odată cu vârsta când încep să apară ridurile. Nu toți îmbătrânim la fel și procesul de îmbătrânire este influențat de mai mulți factori. 

Efecte secundare și riscuri acid hialuronic

Corpul uman produce în mod natural acid hialuronic, astfel reacțiile alergice la acesta sunt doar foarte rare. Utilizarea acidului sub formă de tablete și creme este considerată sigură. Excepție face administrarea acestuia sub formă de injecții, care poate provoca roșeață. Femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și persoanele cu antecedente de anafilaxie și alte reacții alergice severe, trebuie să fie precaute dacă iau acid hialuronic. Prin urmare, dacă aparțineți unuia dintre aceste grupuri, suferiți de o boală cronică sau luați medicamente, este recomandat să vă consultați cu medicul înainte de utilizare.

Ce formă de acid hialuronic este cea mai eficientă?

Acidul hialuronic face parte din multe produse, pe lângă tablete, poate fi găsit, de exemplu, sub formă de creme de zi și de noapte, seruri, rujuri, dar se poate administra și injectabil. Aplicarea locală pe piele este eficientă datorită capacității acidului de a reține de 1000 de ori greutatea sa în apă, deci are proprietăți hidratante excelente. Acidul reține apa la suprafața pielii, crescând astfel hidratarea celulelor.

Atunci când alegeți o cremă care conține acid hialuronic, concentrați-vă pe cantitatea de acid hialuronic sau pe hialuronatul de sodiu, care este un derivat al acidului hialuronic. Principala diferență între aceste forme constă în solubilitate, deoarece hialuronatul de sodiu se caracterizează printr-o absorbție mai bună. O altă informație importantă, care ar trebui să vă intereseze, este să observați dacă pe ambalajul produsului menționează conținutul de acid hialuronic. Cea mai bună alegere sunt cremele și serurile, care conțin cel puțin 1% acid, dar dacă aceste informații nu sunt furnizate pe ambalaj, este bine să alegeți produsele care nu au acidul hialuronic enumerat la sfârșitul listei de ingrediente.

Suplimentele nutritive care conțin acid hialuronic și sunt destinate utilizării orale pot avea aceleași efecte ca serul sau injecțiile. Acidul hialuronic care a trecut prin tractul digestiv poate funcționa în trei moduri. O parte din acid este absorbită, cealaltă parte se descompune în zaharuri, care sunt absorbite sub această formă. A treia funcție este de a susține răspândirea bacteriilor benefice în tractul digestiv și astfel îmbunătățește starea generală a sănătății, a imunității și a articulațiilor.

Modul de administrare al acidului hialuronic

Nu există nici-un ghid oficial și universal privind utilizarea corectă a acidului hialuronic. Doza zilnică recomandată este de 200 mg, iar alții menționează o doză de până la 1000 mg. Cea mai bună soluție este să urmați doza indicată pe ambalaj. Nu există dovezi care să confirme că veți obține rezultate mai bune, dacă veți lua doze mai mari. Aportul zilnic de acid hialuronic din mai multe studii nu a depășit 240 mg.

Acidul hialuronic este o componentă naturală a corpului uman, însă concentrația.sa scade odată cu vârsta, lucru care poate duce la îmbătrânirea pielii și la apariția problemelor articulare. Suplimentarea cu acid hialuronic a fost și este studiată științific, iar rezultatele confirmă efectele sale pozitive, fără a fi menționate efecte secundare. Credem că în acest articol ați aflat tot ce este necesar despre acidul hialuronic.