De ce transpirăm? Transpirație Transpiratie Transpiratia

Transpirația are rolul de a elimina căldura excesivă și de a răci organismul, menținând constantă temperatura corpului. Secreția eliminată este mai curată ca apa de băut, însă poate semnala și o afecțiune. Iar când secrețiile întâlnesc bacteriile, rezultatul nu este tocmai plăcut pentru simțul olfactiv.

Cât transpirăm?

În condiții normale, transpirăm maximum 1,5 litri pe oră – puțin peste șase cești de apă. Dar în locuri foarte calde, umede, cum ar fi jungla, lucrurile se schimbă. Poți să te adaptezi după câteva săptămâni, în astfel de condiții, și să ajungi să transpiri până la 3,5 litri pe oră! 

Ar trebui să fie destul de clar de ce este atât de important pentru sănătate să beți apă când transpirați atât de intens. Nu numai că aveți nevoie de apă pentru tot felul de alte procese interne, dar eliminarea transpirației poate fi periculoasă pentru sănătate. E suficient să pierdeți circa 2% din lichidul din corp ca semnele epuizării să se instaleze. 

Cauzele transpirației

de ce transpirăm? transpirație transpir

Exercițiile

Când faceți sport, corpul se încălzește repede. Există două motive pentru asta. Primul, contractarea mușchilor necesită o reacție chimică, și nu toată energia produsă pentru a contracta acel mușchi este de fapt folosită. Restul se transformă în căldură. Al doilea motiv vine tot din reacții chimice în organism, inclusiv metabolismul aerob (care are nevoie de oxigen pentru a transforma în energie grăsimile, zaharurile și proteinele) și metabolismul anaerob (cel care dă brusc un puseu de energie organismului).

Prin această combinație de reacții ne încălzim repede în timp ce facem exerciții fizice. Și toată această căldură trebuie eliminată, altfel ne supraîncălzim. Încă o dată, aici intervine rolul de răcire al transpirației.

Oamenii transpiră când fac exerciții din greu. Pentru a evita deshidratarea, este bine să beți apă, înaintea, în timp și după ce faceți sport.

Febra sau alte boli

Uneori transpirația este un simptom al unei probleme de sănătate mai mari. Persoanele cu febră au adesea cu transpirație excesivă, tocmai ca febra să scadă și corpul să se răcească. Dar transpirația poate fi un simptom al mai multor alte boli, inclusiv angina (dureri toracice legate de inimă), atacuri de inimă, tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), diabet și infecții. Uneori transpirațiile nocturne sunt cauzate de infecții cum ar fi HIV sau de anumite tipuri de cancer. Dacă aveți transpirație excesivă și credeți că este o problemă, contactați medicul.

Cafeaua și alte surse de cofeină

Cofeina este un stimulant. Stimulează sistemul nervos central – în esență, creierul și măduva spinării. O face declanșând eliberarea de adrenalină. Cafeaua este una dintre cele mai mari surse de cofeină și o mulțime de oameni se bucură de ea în fiecare zi. Deoarece cofeina stimulează sistemul nervos, el aduce și acel răspuns care determină apariția transpirației.

Mâncărurile picante

Sunt exact așa cum spune numele. Poate că ardeiul iute tradițional sau un jalapeños la ciorbă sau la vreo altă mâncare pare delicios, dar sunteți pregătit pentru transpirația care vine după?

Mâncarea picantă vă păcălește corpul, făcându-l să creadă că este mai fierbinte decât în realitate. Asta înseamnă piele transpirată. Deci, ardeiul iute din burrito nu e cea mai bună idee l înainte de un interviu de angajare, spre exemplu.

Beți prea mult

Când beți, cantitatea de alcool care nu este procesată de rinichi se acumulează în sânge. Alcoolul lărgește vasele sanguine de la suprafața pielii și tinde să provoace transpirația. Când vă trec transpirațiile imediat ce ați băut o gură de alcool, e posibil să aveți intoleranță. Și când vă lăsați de băut, printre simptome se poate număra transpirația. E ca un sevraj.

Fumatul

Din lunga listă de efecte nocive ale fumatului (pornind de la faptul că e factor principal de risc pentru cancer), poate că transpirația nu e cel mai important. Dar adăugați acest efect pe listă: fumatul te face să transpiri. Când fumezi, nicotina eliberează acetilcolină, o substanță chimică care provoacă episoade de transpirație. De asemenea, fumatul crește temperatura corpului, fapt ce contribuie la transpirație. La fel ca și alcoolul, atunci când te lași de fumat, ai tendința de a te transpira mai mult. Dar în comparație cu beneficiile pentru sănătate, care includ perspectiva unei vieți mai lungi și mai sănătoase, merită să treci prin asta.

Alimentația și stilul de viață pot influența felul în care transpirăm

O altă parte din toxice sunt cele pe care le consumăm din dorința de a avea un gust mai plăcut al alimentelor. Vorbim de usturoi, ceapă, care, în cantități mari, componentele lor se pot elimina și prin transpirație și atunci transpirația noastră, pe lângă faptul că își face rolul de detoxifiere, are rolul de a mirosi urât.

Ar trebui să evităm consumul exagerat de condimente prăjite, alcool, tutun, care favorizează transpirația în exces și este bine să purtăm haine și în special lenjerie intimă din bumbac 100%, pentru că fibrele sintetice împiedică evaporarea normală a transpirației.

De ce miroase transpirația?

Transpirația în sine nu are miros. Problema cu mirosul apare atunci când vine în contact cu bacteriile de la suprafața pielii și din par care metabolizează proteinele – astfel, apare mirosul neplăcut!

De ce miros picioarele?

Fiecare picior are 250.000 de glande sudoripare care produc aproape 500 ml de transpirație zilnic. Dacă picioarele stau o zi întreagă în încălțări din piele sau din plastic, la care se adaugă bacteriile naturale de la nivelul picioarelor, rezultatul este evident, și nu unul plăcut…pentru nas!

Transpiri prea mult?

S-ar putea sa ai hiperhidroză – o afecțiune caracterizată prin secreție excesivă a glandelor sudoripare.

  • Dacă transpiri excesiv mai ales pe palme, tălpi, axile – Se numește hidroză primară și este prezentă doar pe timpul zilei. Nu ai motive de îngrijorare! Ca variante de tratament, există cel medical (antiperspirante, medicație, injecții) sau chirurgical (excizie locală, liposucție)
  • Transpirația devine serioasă în cazul hiperhidrozei secundare generalizate – Afectează regiuni mari ale corpului și este, de regulă, semnul unor boli endocrine, cardiace sau neurologice, o reacție la medicamente, dar este asociată și cu probleme metabolice, menopauză sau cancer. Poate, de asemenea, să fie un simptom al infarctului miocardic! Tratamentul se concentrează pe eradicarea cauzei

SFAT: Mergi la medic dacă transpiri excesiv ziua și noaptea fără vreun motiv!

Nu transpiri deloc?

Absența transpirației este numită și anhidroză sau adiaforeză. Poate fi provocată de o disfuncție genetică, diabet, alcoolism, radiații, insolație, o afecțiune a pielii sau alte boli. 

Anhidroza este periculoasă, întrucât glandele sudoripare nu mai produc secreții, iar organismul își pierde capacitatea de a-și menține temperatura constantă. Consecințele pot fi fatale.

Știai că?

Transpirația este dulce și că 1 picătură de transpirație înseamnă 99% apă, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C și alte substanțe? Dar că există glande sudoripare în tot corpul? Există două tipuri de transpirație care provin din două tipuri diferite de glande, care se află în stratul de piele numit dermă:

  • Glandele ecrine – Sunt numeroase, se găsesc în special pe palme, tălpi, picioare și frunte. Se deschid la suprafața pielii prin pori. Produc transpirația ușoară care apare în zilele de vară. Se răcește imediat ce se evaporă din piele. Este acea transpirație care îți udă tricoul când faci mișcare
  • Glandele apocrine – Se deschid în pori, dar mai ales în foliculii de par, în special de la subraț, scalp și zona inghinală. Produc transpirația care conține proteine și acizi grași, fiind mai densă. Această transpirație se declanșează și când ești foarte stresat – astfel, acesta este răspunsul corpului la situații extreme.