Duș Rece Dușul Rece Dușurilor Reci

Dușul rece este procedură de hidroterapie derivată din clasicele “afuziuni” ale preotului german Sebastian Kneipp, părintele medicinii naturiste, care a redat cu ajutorul apei reci sănătatea multor oameni, întemeind o adevărată școală de vindecare. Principiul de funcționare al dușurilor reci este oarecum asemănător celui din homeopatie: o doză de frig mică ne face imuni la afecțiunile provocate de “frigul mare” din anotimpul rece.

IMPORTANT:

Dușul rece va fi făcut numai de către persoanele care nu suferă de nici o boală în faza acută, care nu sunt în convalescență și nu prezintă o stare de slăbiciune fizică accentuată.

Când și cum se fac dușurile reci?

Cel mai bun moment pentru dușul rece este dimineața, la puțin timp după trezire. Se va folosi de preferință o apă ceva mai călduță la început, care va fi răcită gradat (pentru a.nu produce șocuri cardiovasculare).

După duș, trupul trebuie frecat pe toată suprafața cu un prosop de cânepă sau iută, pentru activarea circulației, evitând însă să ne udăm pe cap. Urmează ștergerea cu prosopul uscat și îmbrăcarea cu haine și șosete călduroase. Cel mai bine este să facem și puțină gimnastică de încălzire, după acest procedeu, pentru a.ne mări temperatura corporală rapid.

Durata dușurilor reci

În primele zile, dușul rece nu.va dura mai mult de un minut, mai ales dacă sunteți o persoană friguroasă, care suportă greu temperaturile scăzute sau dacă nu aveți o constituție prea robustă. Apoi, durata acestor dușuri se prelungește pe măsură ce organismul se călește, ajungând la.o durată de maximum trei minute. O cură completă de stimulare a sistemului imunitar presupune să facem zilnic, dimineața, câte un duș rece, vreme de trei-patru săptămâni, dar ne putem crea din acest procedeu și.un obicei zilnic, pe toată durata vieții.

Efectele dușurilor reci

Primul efect, care apare la 5-15 minute după ce.am făcut un duș rece, este o încălzire puternică și extrem de plăcută a întregului corp, care se explică printr-o activare a circulației sângelui. Apoi vom remarca o înviorare a tonusului psihic, apariția unei stări de bună dispoziție.

Vom sesiza, de asemenea, o acomodare mult mai rapidă la variațiile de temperatură și o reducere a sensibilității la frig și la curenții de aer. Prin mecanisme încă puțin cunoscute, după o săptămâna de cură externă cu apă rece se remarcă deja și.o intensificare a activității imunitare. Ca atare, sensibilitatea la răcelile de tot felul va.fi redusă, anumite afecțiuni cronicizate vor ceda gradat sub acțiunea acestei proceduri și a celorlalți factori terapeutici conjugați.

Precauții

Dușul rece efectuat în momente nepotrivite, atunci când suntem înfrigurați, când ne simțim foarte slăbiți sau deja bolnavi, ori.am practicat cu exces de zel (expunerea prea îndelungată la apă rece sau omiterea îmbrăcării în haine călduroase) are efecte inverse celor scontate. Este bine să rețineți faptul că expunerea la apă rece se.va face gradat, așa încât sistemul cardiovascular să.nu fie expus la șocuri, care-i vor dăuna mai târziu sau chiar în acel moment.

Contraindicațiile dușurilor reci

Bolile cardiovasculare grave (ischemie cardiacă, accident vascular, arteriopatii etc.), infecțiile respiratorii, urinare și intestinale în faza acută, nevralgia, reumatismul în faza acută.

dușul rece dușurilor reci dus rece

VIDEO

dușul rece dușurilor reci dus rece