Curentul galvanic este un curent continuu, a cărui intensitate poate varia de la 0 la o anumită valoare sau nivel putând fi ascendent 0↑ sau descendent de la un nivel spre 0. Curentul continuu constant este curentul care are următoarele proprietăți:
- sensul de deplasare al electronilor același
- intensitatea se menține constantă
Curentul continuu a fost și este foarte frecvent utilizat în terapeutică, aplicarea sa fiind numită galvanizare. Pentru producerea curentului electric continuu au fost folosite cronologic diferite metode, cele mai importante fiind metodele chimice, mecanice și termoelectronice.
Acțiunile biologice ale curentului galvanic
Efectele polare care se rezumă la modificările survenite la locul de contact al tegumentului cu elctrozii aplicați și nu se remarcă prin nici un efect terapeutic deosebit. Ele sunt consecința electrolizei, cu producere de acid (HCl) la anod și de bază (NaOH) la catod. Efectele polare depind de:
- calitatea electrodului (forma, dimensiunea, compoziția chimică)
- calitățile curentului (intensitatea, direcția, sensul, densitatea, durata)
- anumite proprietăți ale organismului (starea tegumentului, rezistența electrică, capacitatea, conductibilitatea diferitelor țesuturi, reactivitatea generală)
Efectele interpolare care au loc la distanță, în profunzime, în zona cuprinsă între cei doi electrozi. Acestea sunt indiscutabil importante pentru terapie fiind consecința
modificărilor fizico-chimice tisulare generate de trecerea curentului ce constau în procese de bioelectroliză, ionoforeză, electroosmoză, efecte termice și de inducție
electromagnetică.
Efectele polare și nepolare se manifestă concomitent iar efectul total al curentului se poate spune că este însumarea lor.
Polarizarea biologică constă în faptul că paralel cu suprafața de contact a electrozilor cu tegumentul, prin deplasarea cationilor spre catod și a anionilor spre anod, se formează o concentrație de sarcini electrice de semn contrar cu electrodul.
Prin polarizare înțelegem apariția în țesuturi a unei tensiuni sau a unei diferențe de potențial. Când aceasta se produce la trecerea curentului, ea reprezintă o
„antitensiune”, adică o tensiune de semn opus curentului polarizat. Datorită producerii acesteia, tensiunea curentului polarizat se reduce.
Efectele fiziologice ale curentului galvanic
Efectele curentului galvanic se manifestă asupra țesuturilor ușor excitabile:
- Acțiunea asupra fibrelor nervoase
- Acțiunea asupra fibrelor nervoase senzitive – Asupra fibrelor nervoase senzitive curentul galvanic are o acțiune analgetică.
- Acțiunea asupra fibrelor nervoase motorii – Acesta este un efect de stimulare-excitare, realizând contracții musculare.
- Acțiunea asupra sistemului nervos central – Efect sedativ.
- Acțiunea asupra sistemului nervos vegetativ – Un efect de reglare nespecifică neurovegetativă apare în cazul aplicării în regiunea cervicală prin acţiune asupra zonei reflexogene „gulerul Scerbac”.
- Acțiunea asupra fibrelor vegetative vasomotorii – Curentul galvanic are o acțiune hiperemiantă, de activare a circulației debutând cu o scurtă perioadă de vasoconstricție, urmat de vasodilatație reactivă cu hiperemie, manifestată printr-un eritem cutanat care persistă și după întreruperea curentului fiind mai pronunțat la electrodul negativ. Prin îmbunătățirea circulației sanguine curentul galvanic are efect biotrofic.
Măsuri generale de precauție
curentul galvanic
- Examinarea atentă a tegumentului zonei de tratat pentru:
• decelarea unor escoriații, plăgi, leziuni dermatologice, aplicații de creme cosmetice, în scopul evitării acestora.
• depistarea unor alergii cutanate la diverse substanțe decelate anamnezic, înaintea aplicării ionizărilor cu diverse substanțe farmacochimice.
• se vor aplica pe zonele cu leziuni, materiale gumate, mușama cauciucată sau latex, pentru protejare. - Verificarea integrității și calității electrozilor:
• orice senzație de arsură sau înțepătură, sub electrod trebuie evitată
• părțile netede și electrozii cablului de curent nu trebuie să vină în contact cu pielea - Respectarea condițiilor de utilizare a materialului hidrofil de protecție:
• grosime corespunzătoare a stratului
• să depășească marginile electrodului metalic
• să fie bine netezit
• să fie îmbibat uniform cu apă sau soluție medicamentoasă - Înainte de aplicarea unor ionogalvanizări transorbitare trebuie să ne asigurăm de absența:
• unor leziuni conjunctivale
• a leziunilor de fund de ochi
• a glaucomului
Modalități de aplicare terapeutică ale curentului galvanic
curentul galvanic
- Galvanizarea simplă (cu ajutorul electrozilor sub formă de placi de diferite dimensiuni)
- Băile galvanice
- Ionoforeza sau ionogalvanizarea
Indicații curent galvanic
curentul galvanic
Afecțiuni ale aparatului locomotor
Reumatice:
- reumatism al țesutului moale: mialgii, tendinite, tenosinovite, epicondilite, periartrite
- reumatism degenerativ cu diverse localizări
- reumatism inflamator: poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă
Ortopedice:
- sechele posttraumatice
Afecțiuni ale sistemului nervos
curentul galvanic
- nevralgii şi nevrite: nevralgii intercostale, nevralgie occipitală, nevralgie femuro-cutanată, radiculopatie sciatică, nevralgie parestezică
- pareze şi paralizii: pareză facială
Afecțiuni ale aparatului circulator
curentul galvanic
- tulburări de circulație periferică
- boală hipertensivă în stadiu neurogen
Contraindicații curent galvanic
Curenții galvanici nu se aplică în regiunile în care sunt încorporate piese metalice de osteosinteză, endoproteze (chiar nemetalice, cum este proteza totală de șold), sterilete;
- tumori maligne
- infecții sau boli ale pielii în zona tratată
- pacemaker implantat
- osteomielită
- epilepsie
- pericol acut de hemoragie
- tromboflebite venoase superficiale și profunde
- regiunea abdominală în timpul menstruației și a uterului gravid
- pe regiunea precordială