Umflă picioarele Picioare umflate tratament, remediu, alimentatie, ceai

De ce ni se umflă picioarele? Umflarea picioarelor este un simptom relativ frecvent la majoritatea oamenilor. În sine, ea nu reprezintă o boală, ci mai degrabă simptomul unei boli subiacente. Umflarea gleznelor și a picioarelor de obicei nu provoacă îngrijorare, în special dacă ați stat sau ați mers foarte mult. Dar picioarele și gleznele care rămân umflate sau sunt însoțite de alte simptome ar putea semnala o problemă serioasă de sănătate. 

De ce se umflă picioarele?

se umflă picioarele picioare umflate 

Limfedemul

Acesta este o colecție de lichid limfatic în țesuturi care se poate dezvolta din cauza problemelor cu vasele limfatice sau după îndepărtarea ganglionilor limfatici. Limfa este un fluid bogat în proteine care în mod normal călătorește de-a lungul unei rețele extinse de vase și capilare. Se filtrează prin ganglionii limfatici, care prind și distrug substanțele nedorite, cum ar fi bacteriile. Atunci când există o problemă cu vasele sau ganglionii limfatici, mișcarea fluidului poate fi blocată. Limfedemul este frecvent după radioterapie sau eliminarea ganglionilor limfatici la pacienții cu cancer.

Insuficiență venoasă

Insuficiența venoasă reprezintă afectarea întoarcerii venoase, care uneori cauzează disconfort, edem și modificări cutanate la nivelul extremităților inferioare. Insuficiența venoasă apare atunci când venele picioarelor nu permit sângelui să revină în inimă. Inima pompează sângele bogat în oxigen prin artere spre restul corpului, în timp ce venele aduc înapoi sângele dezoxigenat. Când o persoană are insuficiență venoasă, venele ei au probleme pentru a muta sângele dezoxigenat din brațe și picioare înapoi la inimă. Supapele defecte din vene provoacă de obicei insuficiență venoasă. Insuficiența venoasă poate duce la modificări ale pielii, ulcere ale pielii și infecții.

Cheag de sânge

Cheagurile de sânge care se formează în venele picioarelor pot opri circulația sângelui din picioare înapoi în inimă și pot determina umflarea gleznelor și a picioarelor. Cheagurile de sânge pot fi superficiale (care apar în venele aflate chiar sub piele) sau profunde (o afecțiune cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă). Cheagurile profunde pot bloca una sau mai multe dintre venele majore ale picioarelor. Aceste cheaguri de sânge pot pune viața în pericol dacă se rup și se deplasează către inimă și plămâni.

Boli cardiace, hepatice sau renale

Uneori, umflarea poate indica o problemă a inimii, ficatului sau rinichilor. Gleznele care se umflă pot fi un semn al insuficienței cardiace. Boala de rinichi poate provoca, de asemenea, umflarea piciorului și a gleznelor. Atunci când rinichii nu funcționează corect, lichidul se poate acumula în organism. Boala hepatică poate afecta producția de proteină numita albumină, care împiedică scurgerea sângelui din vasele sanguine în țesuturile din jur. Producția inadecvată de albumină poate duce la scurgerea fluidelor. Gravitatea determină acumularea fluidului mai mult în picioare și glezne, dar se poate acumula și în abdomen sau piept.

Efectul secundar al medicamentelor 

Multe medicamente pot determina umflarea picioarelor și a gleznelor ca un posibil efect secundar. Acestea includ:

 • Hormoni cum ar fi estrogenul (găsit în contraceptivele orale și terapia de substituție hormonală) și testosteronul
 • Blocanții canalelor de calciu, un tip de medicamente pentru tensiunea arterială
 • Steroizi incluzând steroizi androgenici și anabolizanți, și corticosteroizi cum ar fi prednisolon
 • Antidepresive, inclusiv antidepresive triciclice și inhibitori de monoaminooxidază
 • Medicamente antiinflamatoare

Când trebuie vizitat medicul dacă ni se umflă picioarele?

Cereți asistență medicală de urgență dacă aveți picioare umflate și oricare dintre următoarele semne sau simptome care pot indica un cheag de sânge sau o afecțiune cardiacă gravă:

 • Dureri în piept
 • Respirație dificilă
 • Greutate în respirație la efort sau stat în pat
 • Leșin sau amețeli
 • Tuse cu sânge

De asemenea, căutați îngrijire imediată în cazul în care umflarea piciorului:

 • Se întâmplă brusc și fără niciun motiv aparent
 • Este legată de un prejudiciu fizic, cum ar fi o cădere, un accident sportiv sau un accident de mașină
 • Apare la un picior și este dureroasă sau este însoțită de piele rece și palidă

Problemele non-urgente legate de umflarea picioarelor au totuși nevoie de îngrijire promptă. Umflarea piciorului care este efectul secundar al unui medicament poate să arate exact ca umflarea piciorului cauzată de o tulburare a rinichilor. Programați o consultație astfel încât medicul dumneavoastră să poată diagnostica problema de bază.

Înainte de programarea la medic, luați în considerare următoarele sfaturi:

se umflă picioarele picioare umflate 
 • Limitați cantitatea de sare din dietă.
 • Puneți o pernă sub picioare atunci când vă culcați, poate reduce umflarea legată de acumularea de lichid.
 • Purtați ciorapi de compresie elastici.
 • Dacă trebuie sa stați pe loc o perioadă lungă de timp, faceți pauze frecvente și deplasați-vă, dacă mișcarea nu provoacă durere.

Nu întrerupeți administrarea unui medicament fără a discuta cu medicul, chiar dacă bănuiți că poate provoca umflarea piciorului.

Cum se pot trata picioarele umflate?

Masajul este unul dintre cele mai bune remedii pentru picioarele umflate. Creează presiune asupra zonei afectate, care ajută la relaxarea musculaturii și îmbunătățirea circulației. De asemenea, încurajează scurgerea excesului de lichide pentru a reduce umflarea. Masajul manual de drenaj limfatic este adesea util pentru reducerea edemelor deoarece stimulează circulația sângelui, mișcarea fluidelor și funcția sistemului limfatic (detoxifierea organismului). Măsurile de manevrare a masajului limfatic manual sunt adesea făcute în mișcări ascendente către inimă pentru a încuraja mișcarea limfei. Dacă umflarea picioarelor este cauzată de sarcină, consultați un terapeut care este specializat în masajul prenatal.

Tratamente alternative pentru picioare umflate

Următoarele remedii pot ajuta la scăderea edemului și la împiedicarea revenirii acestuia. Înainte de a încerca aceste tehnici de auto-îngrijire, discutați cu medicul pentru a afla care sunt potrivite pentru dumneavoastră. 

Kinetoterapie – Exercițiile și folosirea mușchilor din partea corpului afectată de edem, în special picioare, poate ajuta la pomparea lichidului în exces spre inimă.

Ridicare (poziție proclivă) – Țineți partea umflată a corpului deasupra nivelului inimii de mai multe ori pe zi. În unele cazuri, ridicarea părții afectate a corpului în timpul somnului poate fi utilă.

Compresie – Dacă unul dintre membrele dumneavoastră este afectat de edem, medicul vă poate recomanda să purtați ciorapi de compresie, pentru a preveni apariția altor umflături. Aceste articole de îmbrăcăminte mențin presiunea asupra membrelor pentru a preveni colectarea de lichide în țesut.

Reduceți aportul de sare – Urmați sugestiile medicului dumneavoastră privind limitarea cantității de sare pe care o consumați. Sarea poate crește retenția de lichide și poate agrava edemul.