Aronia - ce este, tipuri, beneficii, rețete, ceai, suc, contraindicații, pudră, dulceață, gem

Pentru că tot mai multe persoane sunt interesate să aibă un mod de viață cât mai sănătos, oamenii au început să se întoarcă spre plante și spre natură. Astfel au fost redescoperite proprietățile diferitelor tipuri de plante și elemente naturale care au fost date uitării, alături de beneficiile pe care acestea le aduc organismului. Acest articol este dedicat în totalitate unui arbust cu numeroase beneficii pentru sănătate, din care pot fi făcute atât produse alimentare, cum sunt dulceața și siropul, cât și tratamente sau chiar medicamente, fiind folosit în industria farmaceutică și în drogherii și anume aronia.

Ce este aronia?

Aronia (numită si aronic) este un arbust care a intrat de curând în cultura noastră pentru că are proprietăți vindecătoare. El este originar din America de Nord, loc în care îl putem găsi în stare naturală, sălbatică. A fost aclimatizat pe continentul european abia în secolul XIX, atunci când a fost adus aici de către ruși. În Europa de Est a fost adus cu ajutorul eforturilor biologului Miciurin, care a selecționat mai multe soiuri de fructe, obținând aronia cu fructe din ce în ce mai mari și mai dulci.

Aronia este înrudită cu mărul și este o parte a familiei roaceea, având fructe care pot fi negre sau roșii. Acest arbust crește până la o altitudine de 1200 m și nu este pretențios la temperatură. Poate să reziste chiar și până la –30 de grade Celsius și are nevoie de un sol umed. Planta rodește începând din al treilea an, însă până la această vârstă trebuie să fie tunsă și întreținută corect.

Tipuri de aronia

Există mai multe tipuri de aronia:

 • Aronia roșie – Cu o înălțime cuprinsă între 2 și 4 m, care atinge rar 6 m. Frunzele sale au înălțimea de 5-8 cm și florile au culoare roz pal sau albă și au un cm lățime. Fructele produse sunt roșii și rezistă foarte bine iarna.
 • Aronia neagră – Este mai scundă, are frunzele mai mici și culoarea florilor este albă. Fructele sale negre și zemoase nu rezistă deloc iarna.
 • Aronia violet – Este o combinație a celor două tipuri anterioare.

Beneficii aronia

a
 • Aronia ajută în curele de detoxifiere – Datorită concentrației de catehină și luteină sau caroten, aronia este un antioxidant puternic care ajută la eliminarea radicalilor liberi existenți în sânge, în piele, țesturi și organe, prevenind mutațiile care pot să apară.
 • Aronia îmbunătățește sistemul imunitar – Pe lângă toți antioxidanții importanți pe care i-am menționat, aronia conține și vitamina C în cantități mari și stimulează activitatea celulelor albe ajutând și la producerea de colagen. Colagenul repară organele, celulele și vasele de sânge.
 • Aronia ajută la susținerea funcției cognitive – Printre principalele efecte pe care radicalii liberi le au asupra organismului, reprezentativă este distrugerea legăturilor neuronale care reduc capacitatea cognitivă. Fructele de aronia cresc activitatea neuronală și întăresc legăturile, reduc stresul oxidativ din creier și reduc riscul de Alzheimer, demență sau alte probleme similare.
 • Aronia ajută vederea – Carotenul din conținutul său reduce stresul oxidativ din ochi și previne degenerarea oculară dar și dezvoltarea cataractei.
 • Aronia este utilă pentru reglarea tensiunii – Având un conținut ridicat de potasiu, aceste fructe au efecte benefice asupra inimii pentru că potasiul are efect dilatator. Prin relaxarea vaselor de sânge, tensiunea arterială va scădea și fluxul sanguin va crește iar șansele de infarct se vor reduce considerabil.
 • Aronia are efect antibacterian – Studiile recente au dovedit că are un mare impact asupra răcelilor și asupra infecțiilor bacteriene care pot apărea la nivelul aparatului respirator. Prin urmare, fructele pot să fie consumate pentru a combate aceste probleme dar și cu scop preventiv.
 • Aronia are o serie de beneficii pentru diabetici – Fibrele dietetice existente în fructele de aronia ajută și la menținerea echilibrată a zahărului din sânge și previn creșterile bruște ale glicemiei, care pot să fie extrem de periculoase în momentul în care persoanele suferă de diabet.

Tratamente și utilizări 

Aronia este utilizată cu mare succes, inclusiv în industria frumuseții: sunt produse săpunuri din fructele sale și creme de protecție solară având bune calități în protecția contra razelor UV.

Fructele de aronia pot fi folosite inclusiv la prăjituri așa cum sunt folosite și alte fructe de pădure, în smoothie-uri și din ele se poate prepara gem, dulceață și sucuri. Din fructele de aronia se poate extrage un pigment foarte colorat care este utilizat în industria alimentară pe scară largă.

Fructele pot fi uscate foarte ușor acasă, dacă sunt puse la uscat pe o hârtie și în straturi foarte subțiri. Fructele uscate se pot păstra pe timpul iernii și pot fi utilizate similar cu fructele proaspete. Din aceste fructe uscate poate fi făcut ceai, însă prin fierbere foarte multe dintre vitamine se distrug.

Atunci când sucul de aronia este obținut prin presare la rece, el păstrează toate proprietățile antioxidante și tot conținutul de vitamine.

Indicații și contraindicații

Este recomandat ca sucul de aronia să fie consumat cu aproximativ 30 de minute înainte de masă. Se recomandă consumarea unei cantități de 50 ml de trei ori în fiecare zi, pe o perioadă de o lună pentru persoanele sănătoase și o cantitate mai mare pentru persoanele cu probleme. Pentru celelalte tipuri de utilizări se recomandă respectarea instrucțiunilor de pe ambalaj sau respectarea instrucțiunilor medicului și farmacistului în ceea ce privește utilizarea.

Deoarece aronia conține o doză mare de antioxidanți, consumul său trebuie să fie echilibrat și în general, la recomandarea medicului. Pentru fructele uscate se recomandă un consum de maxim 30 de grame pe zi. Persoanele care suferă de ulcer gastric și duodenal sau cei care au un grad mare de coagulare nu trebuie să consume fructe de aronia. Fructele proaspete de aronia de munte pot să genereze reacții adverse cum ar fi durerile de stomac, greață, vărsături, diaree și chiar leziuni renale.

Calorii și informații nutriționale

Valoarea energetică a fructelor de aronia este de 271 kcal și 1135 kj pentru 100 de grame, care conține:

 • 20 de grame de fibre
 • 59 g carbohidrați
 • 4 g proteine
 • 2 g grăsimi
 • 6 mg mangan
 • 72 micro grame acid folic
 • 74 micro grame vitamina K

Rețete și preparate aronia

a

Suc proaspăt de fructe de aronia

Sucul proaspăt de fructe de aronia poate fi obținut prin stoarcere, utilizând storcătorul electric. El va fi îndulcit cu miere și se administrează aproximativ 100 ml timp de 3 ori pe zi. Se recomandă consumarea lui înainte de mesele principale. Acest suc este perfect pentru persoanele care au afecțiuni ale rinichilor, previne ateroscleroza, reglează funcțiile tiroidei și reduce hipertensiunea.

Suc fiert din aronia

Pentru suc se pun fructele de aronia într-un vas și se toarnă apa peste ele atât cât să fie acoperite. Vasul se pune la foc potrivit până când amestecul va ajunge la temperatura de 60 de grade. Acest amestec nu trebuie lăsat să fiarbă în clocot. Vasul se va lua de pe foc înainte de clocotire.

Se lasă acest vas acoperit până în momentul în care lichidul se răcește și apoi totul se va trece prin sită. La 1 litru de suc se pune 1 lingură de suc de lămâie și 1 lingură de miere. Se amestecă totul și se pune în sticle, se pun dopurile și sticlele se vor steriliza într-un vas prin tehnica bain-marie sau în cuptorul preîncălzit (sterilizarea se face fără flacără în cuptor).

Dulceața de aronia

Pentru dulceață ingredientele necesare sunt:

 • 1 kg fructe de aronia
 • 1 lămâie
 • scorțișoară sub formă de bețe
 • 800 g zahăr sau miere

Se spală foarte bine fructele și se curăță de codițe și frunze. Se pun în vas in straturi. Un strat de miere sau zahăr și unul de fructe. Vasul se lasă acoperit o zi și se adaugă ulterior o cană de apă și un băț de scorțișoară. Se fierbe compoziția la foc mic până în momentul în care fructele sunt moi și siropul se leagă foarte bine.

Se pune zeama de lămâie și se lasă compoziția să fiarbă încă 10 minute apoi vasul trebuie să fie luat de pe foc și se pune dulceața cât timp este fierbinte în borcane curate. Gura borcanelor trebuie să fie unsă cu alcool alimentar după care borcanele vor fi sigilate cu capace ermetice.

Compot de aronia

Pentru a prepara compot din fructe de aronia, veți avea nevoie de următoarele:

 • 1 kg aronia
 • 4 cuișoare
 • 500 g zahăr sau miere
 • 4 pastile de aspirină

Pentru preparare se vor spăla fructele și se repartizează în borcane sterilizate. Fiecare borcan va conține 2 linguri de zahăr sau de miere, 1 cuișor, 1 tabletă de aspirina. Borcanele trebuie să fie închise ermetic și se vor steriliza fie prin tehnica bain-marie sau prin cea la cuptorul încălzit. Pentru cuptor focul trebuie să fie oprit după ce s-a încins cuptorul iar borcanele vor sta în interior până a doua zi.