Raze Ultraviolete Radiații Ultraviolete UVA UVB UVC

Razele ultraviolete numite și raze UV (UVA, UVB, UVC), sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Razele Röntgen (= radiația X) au o lungime de undă și mai mică. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată, doar că ceva mai mare.

Lumina naturală de la Soare conține, printre altele, și raze ultraviolete. Expunerea intensă la razele UV, fie naturale, fie artificiale, dăunează corpului omenesc.

Tipuri de raze ultraviolete

Există mai multe tipuri de raze ultraviolete, clasificarea acestora fiind făcută în funcție de lungimea de undă:

Raze UVA

Razele UVA pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daunele aduse acesteia pe termen lung – apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. Totodată, aceste raze au un rol important și în apariția unor tipuri de cancer de piele. În general, saloanele de bronzare emană o cantitate mare de radiații UVA, despre care specialiștii susțin că măresc riscul de cancer de piele.

Raze UVB

Razele UVB sunt mai puternice decât razele UVA. Acestea pot afecta ADN-ul celular al pielii, însă totodată sunt responsabile și pentru arsurile solare. Mai mult decât atât, ele pot cauza și cancer de piele.

Raze UVC

Razele UVC sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, însă din fericire acestea nu pătrund prin atmosferă și nu fac parte din lumina soarelui. Drept urmare, razele UVC nu afectează pielea în niciun fel.

Spectrul razelor ultraviolete

Spectrul razelor ultraviolete este cuprins între lungimile de undă 10 – 380 nm (1 nanometru = 10-9 m), cu o frecvență de 750 THz (380 nm) până la 30 PHz (10 nm).

NumeAbreviatLungimi de undă in nmEnergie foto
UV din apropiereNUV400−300 nm3,10−4,13 eV
UV-A 400−315 nm3,10−3,94 eV
UV-B 315−280 nm3,94−4,43 eV
UV-C 280−100 nm4,43−12,4 eV
UV din univers,
radiații prin vid
FUV, VUV200−10 nm6,20−124 eV
UV ExtremEUV, XUV121−10 nm12,4−124 eV

Proprietăți fizice

Se clasifică în funcție de lungimea de undă în trei categorii: A (400 – 315 nm), B (315 – 280 nm) și C (280 – 185 nm). În terapie se utilizează doar cele cu lungimea de undă cuprinse între 0,18 – 0,4 μm. Ele sunt absorbite la suprafața tegumentului, în epiderm, provocând hiperpigmentare (A), eritem (B) și efect bactericid (C). Nivelul penetrației în organism este redus (0,3- 1mm). Razele ultraviolete induc reacții fotochimice la nivel celular care influențează structurile pigmentare, proteice, acizii nucleici (ADN, ARN), polizaharidele, lipidele.

Ce efecte au razele ultraviolete asupra organismului

Razele ultraviolete au atât efecte benefice asupra organismului, cât și efecte nocive. Pentru a înțelege cum poți profita de efectele benefice fără a te expune efectelor negative, trebuie să fii informat.

Efectele razelor UVA

Razele UVA, în cantitățile recomandate, au o serie de efecte benefice pentru sănătatea noastră. Atunci când depășim măsura însă, pot apărea problemele. În urma expunerii la razele UV, organismul produce vitamina D, vitamină care este esențiala pentru sănătate. Potrivit medicilor însă, 5-15 minute de expunere ocazională a pielii la soare, de 3 ori pe săptămână, în lunile de vara, sunt mai mult decât suficiente pentru menținerea nivelului de vitamina D în limitele sănătoase. Vitamina D stimulează și producția de serotonină, hormon care ne face să ne simțim bine, ceea ce înseamnă ca razele UV pot combate chiar semnele și simptomele depresiei. Un alt avantaj al expunerii la razele ultraviolete constă în faptul că acestea au capacitatea de a trata anumite afecțiuni dermatologice printre care: psoriazis, eczema, vitiligo sau dermatita atopică. Este vorba însă de expunerea controlată, nicidecum exagerată.

Efectele pozitive ale razelor UVA asupra pielii

Expunerea la razele UVA stimulează și producția de melanină, pigmentul care colorează pielea și ne bronzează. Melanina absoarbe atât radiațiile UVA, cât și pe cele UVB, protejând pielea de efectele negative ale radiațiilor.

Efectele negative ale razelor UVA asupra pielii

Din păcate însă, expunerea îndelungată la razele UVA poate avea efecte nedorite. Acestea sunt cele care activează melanina, pigmentul deja prezent în stratul superficial al pielii. Creează așadar un bronz care se obține rapid, însă dispare la fel de rapid. Mai mult decât atât, razele UVA penetrează straturile mai profunde ale pielii, afectând țesuturile conjunctive și totodată vasele de sânge. Drept urmare, pielea își pierde din elasticitate și astfel apar ridurile.

Așadar, radiațiile UVA sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Studiile făcute recent în domeniu sugerează faptul că expunerea excesivă la radiațiile UVA poate favoriza apariția cancerului de piele. Nu se cunoaște exact mecanismul prin care radiațiile ultraviolete cauzează apariția cancerului, însă o ipoteză populară susține faptul că intensificarea stresului oxidativ din celule poate fi răspunzător pentru această situație.

Efectele razelor UVB

Radiațiile UVB au și ele atât efecte pozitive, cât și efecte negative asupra pielii.

Efectele pozitive ale razelor UVB asupra pielii

Expunerea limitată la radiațiile UVB stimulează producția de melanină, care determină instalarea treptată a unui bronz de durată. UVB stimulează, de asemenea, producția de celule care îngroașă pielea, ceea ce înseamnă că aceasta capătă rezistență sporită la radiații.

Efectele negative ale razelor UVB asupra pielii

Radiațiile UVB în exces pot cauza arsuri solare, dar pot crește totodată și riscul de cancer de piele, afectând ADN-ul celular. Cumulat, numărul de arsuri solare pe care le avem de-a lungul timpului, crește riscul de cancer de piele pe care îl avem.

Efecte biologice raze ultraviolete

razele ultraviolete raze ultraviolete
 • determină apariția unui eritem actinic, la 6-8 ore cu durată de 24 ore, a cărui intensitate variază cu regiunea tratată, cu durata expunerii, cu vârstă (UVA);
 • provoacă pigmentație și exfoliere cutanată (UVA);
 • influențează sinteza vitaminei D din ergosterol (UVB);
 • desensibilizant, antihistaminic;
 • bactericid, virucid (UVC);
 • analgezic, la doza eritem;
 • stimulează metabolismul bazal, eritropoeza, fagocitoza, formarea țesutului conjunctiv;
 • stimulează reactivitatea imunologică;
 • provoacă fenomenul de fluorescență.

Mod de producere

Razele ultraviolete sunt emise în mod artificial de lămpi cu mercur (de înaltă și joasă presiune), care se aplică la o distanță de minimum 75 cm față de regiunea cutanată. Timpul de expunere este în concordanță cu scopul terapiei, dar nu mai mare de 10 min. Metodele de dozare a razelor ultraviolete sunt fizice (cu aparate speciale) și biologice (se cuantifică reacția biologică a organismului uman). În practică se utilizează mai mult metoda biologică. O unitate biologică este egală cu cantitatea de radiații necesară pentru obținerea celui mai puțin intens eritem (se exprimă în minute).

Efecte nefavorabile

Fenomene oculare (conjunctivita, foto-oftalmia și cataracta) impun protecția oculară în timpul expunerii. La nivel cutanat amintim riscul de arsură, atrofie cutanată și transformare malignă, fotodermatoze, situații care solicită atenție și restricții de timp de expunere și de frecvență. Indicația o reprezintă în special unele boli cutanate dar și fenomene articulare, abarticulare și nevralgice (post zoster).

Modul de aplicare

Depinde de sursă, naturală (helioterapie) sau artificială (lămpi cu vapori de mercur de joasă presiune care emit ultraviololetele A sau de înaltă presiune pentru radiațiile B și C).

Procedura se desfășoară cu iradiere locală sau generală. Bolnavul în poziție comodă cu regiunea de tratat expusă primește radiația de la o lampă emițătoare situată la 1,5 m dacă efectuăm iradierea generală a organismului (individual sau în grup) și de la 50 cm dacă iradierea este parțială (o regiune tratată nu depășește 600 cm2). În acest ultim caz pentru a evita neplăcerile se efectuează pretratament, biodozimetria (cu ajutorul cărei se determină timpul necesar obținerii celui mai slab eritem). Testarea se efectuează pe tegumentul abdominal în afara liniei mediane, cu ajutorul unui dispozitiv (biodozimetrul Gorbacev-Dullfeld) cu 6 orificii, cu care se acoperă regiunea. Durata de menținere pentru fiecare orificiu este: I – 3 min, II – 2min 30 sec, III – 2min, IV – 1 min 30 sec, V – 1 min, VI – 30 sec.

Reacția eritematoasă se măsoară la 6-8 ore. Doza de iradiere ce se va aplica trebuie să fie eritematoasă, adică de 1-2-4 ori biodoza. Numărul ședințelor nu depășește 10, zilnic dacă procedura se aplică pe regiuni diferite și la două zile în cazul iradierii pe aceeași suprafață.

Nivelul radiației UV și protecția recomandată 

razele ultraviolete raze ultraviolete

Indice UV

Nivelul

de risc

Recomandări

1

scăzut

În general, nu sunt necesare măsuri de protecție. Riscul de expunere este minim, decât dacă există sensibilitate sporită față de radiația UV.

2

3

moderat

Dacă indicele UV este mai apropiat de valorile scăzute, nu sunt necesare măsuri de protecție semnificative. În caz contrar, ochelarii de soare, pălăria și cremă cu factor de protecție SPF 15+ aplicată pe porțiunile de piele descoperite vor asigura protecția necesară.

4

5

6

înalt

Există risc înalt de expunere la radiația UV. Măsurile de protecție trebuie să includă ochelari de soare, pălărie, cremă cu factor de protecție SPF 30+ aplicată pe porțiunile de piele descoperite.

7

8

foarte înalt

Utilizați zonele de umbră disponibile (umbrele de soare, clădiri etc.)

Dacă vă aflați în soare, folosiți pălării cu boruri late, ochelari de soare, îmbrăcăminte ușoară care să acopere mâinile și picioarele și aplicați cremă cu factor de protecție SPF 30+ pe porțiunile de piele descoperite.

9

10

11+

extrem

Evitați expunerea la soare până nu scade nivelul de radiație UV. În cazul în care acest lucru nu este posibil, purtați pălării cu boruri late, ochelari de soare, îmbrăcăminte ușoară care să acopere mâinile și picioarele, aplicați cremă cu factor de protecție SPF 30+ pe porțiunile de piele descoperite.

Notă: Măsurile de protecție recomandate sunt pentru adulți cu piele relativ deschisă. Copiii și persoanele cu piele foarte deschisă sau cu sensibilitate ridicată față de razele solare trebuie să se asigure cu măsuri suplimentare de protecție.

Indicații raze ultraviolete

Profilaxia rahitismului, nevralgii, nevrite, boli cutanate (psoriazis), neurodermite, acnee, cicatrici cheloide.

Evaluarea pacientului înainte de raze ultraviolete

Investigarea inițială a pacientului trebuie să cuprindă evaluarea:

 • vârstei, sexului, a factorilor sociali și economici
 • a bolilor de piele
 • tratamentelor actuale și anterioare
 • problemelor medicale actuale

Vârsta – Fototerapia UVB este contraindicată la copii dar poate fi recomandată pentru boala severă infantilă. PUVA este contraindicată la copiii mici și rar indicată înainte de perioada de adult deoarece determină cancer de piele. Oricare formă de fototerapie poate fi nerecomandată la bătrâni.

Sexul – Femeile de vârstă fertilă trebuie avertizate asupra riscului de sarcină și a contracepției necesare. Fototerapia UVB este permisă în sarcina. PUVA este relativ contraindicată în sarcină și absolut contraindicată în alăptare.

Boala cutanată – Fototerapia are riscuri și efecte adverse. Severitatea poate fi legată de:
– extinderea cutanată a bolii
– implicarea unor zone specifice cum ar fi fața, palmele și tălpile
– simptome precum pruritul sau veziculele
– impactul psihosocial.

Boala trebuie să fie localizată pe zonele expuse și relativ fără par. Antecedente de boală cutanată agravată de expunerea la soare sau altă reacție adversă la radiația solară sau ședințe de fototerapie trebuie considerată atent și poate sau nu reprezenta o contraindicație la tratament.

Contraindicații raze ultraviolete

TBC activ, colagenoze, tumori maligne, insuficiență hepatică, renală, vârstele mari, cașexie, arteriopatii periferice gradul II-III, cardiopatia decompensată, insuficiența cardiacă, stări hemoragice, hipertiroidia, sarcina, tulburări de pigmentare, hipertensiunea arterială st. III, fotosensibilitate

raze ultraviolete uva uvb uvc

VIDEO

raze ultraviolete uva uvb uvc