Ashwagandha KSM-66 - ce este, beneficii, efecte, studii, administrare

Ashwagandha KSM-66, cunoscută științific sub denumirea de Withania somnifera, este o plantă cu proprietăți medicinale recunoscute de secole în medicina tradițională indiană, cunoscută sub numele de Ayurveda. Această plantă adaptogenă este apreciată pentru capacitatea sa de a spori rezistența organismului la stres și de.a promova starea generală de sănătate. În acest articol, vom explora beneficiile ashwagandhei pentru sănătate, modul în care acționează și cum poate fi utilizată pentru a ne sprijini bunăstarea.

Istoric și origine 

Ashwagandha este originară din India și este utilizată de peste 3000 de ani în medicina tradițională indiană. În sanscrită, “ashwagandha” se traduce aproximativ ca “miros de cal”, referindu-se la mirosul caracteristic al rădăcinii plantei și.la credința că consumul acesteia conferă puterea și vitalitatea unui cal. Planta a fost folosită în mod tradițional pentru a spori rezistența la stres, a îmbunătăți starea de spirit și a susține sistemul imunitar.

Proprietăți și compuși activi ashwagandha

Ashwagandha KSM-66 conține o serie de compuși activi care contribuie la beneficiile sale pentru sănătate. Cel mai studiat compus este withanolidele, care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Aceste substanțe chimice pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. De asemenea, ashwagandha conține și alți compuși importanți, cum ar fi alcaloizii, lactonele și saponinele. Acești compuși contribuie la efectele adaptogene ale plantei, adică capacitatea sa de a ajuta organismul să facă față mai bine stresului fizic și psihologic.

Beneficii pentru sănătate ashwagandha

Consumul regulat de ashwagandha poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Aceasta poate contribui la reducerea stresului și anxietății, ajutând la echilibrarea nivelului de cortizol, hormonul stresului, în organism. De asemenea, poate sprijini sănătatea sistemului nervos, îmbunătăți calitatea somnului și susține starea generală de bine. Planta poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra funcției cognitive, ajutând la îmbunătățirea memoriei și a concentrării. Alte beneficii pot include creșterea energiei și a rezistenței fizice, susținerea sistemului imunitar și îmbunătățirea performanței sportive.

Utilizări și moduri de administrare ashwagandha

Ashwagandha este disponibilă sub formă de supliment alimentar, pulbere, capsule sau ulei. Suplimentele de ashwagandha pot fi administrate oral și se găsesc în diferite concentrații. Doza recomandată variază în funcție de scopul utilizării și de starea generală de sănătate. Este important să consulți un specialist înainte de.a începe orice suplimentare, pentru a te asigura că respecti doza adecvată și nu interacționează cu alte medicamente sau condiții de sănătate.

Siguranță și precauții

În general, ashwagandha este considerată sigură atunci când este utilizată în doze recomandate. Cu toate acestea, pot exista unele efecte secundare minore, cum ar fi somnolența sau tulburările digestive, în unele cazuri. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite utilizarea ashwagandhei, deoarece pot exista potențiale efecte asupra sarcinii sau a sugarului. Este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un specialist înainte de a utiliza ashwagandha, în special dacă ai condiții medicale preexistente sau iei alte medicamente.

Ashwagandha KSM-66

Ashwagandha KSM-66 este o formă specifică de extract de ashwagandha care a câștigat popularitate în industria suplimentelor datorită concentrației și purității sale ridicate. KSM-66 reprezintă o marcă înregistrată a unei companii indiene numite Ixoreal Biomed.

KSM-66 este obținut prin extragerea rădăcinii plantei Withania somnifera și utilizarea unui proces patentat numit “Green-Chemistry”, care implică extracția folosind doar apă și alcool, fără utilizarea de solvenți chimici sau substanțe de umplutură. Acest proces de extracție asigură că extractul conține o concentrație ridicată de withanolide, compușii activi importanți din ashwagandha.

Prin utilizarea KSM-66, se urmărește obținerea beneficiilor tradiționale ale ashwagandhei într-o formă mai concentrată și mai ușor de administrat.

Studii ashwagandha

Ashwagandha a fost subiectul a numeroase studii și cercetări științifice care au investigat beneficiile și efectele sale asupra sănătății umane. Mai jos sunt menționate câteva dintre aceste studii relevante:

  1. Efectele anti-stres și anti-anxietate: Un studiu publicat în revista Indian Journal of Psychological Medicine a evaluat efectele ashwagandhei asupra stresului și anxietății la subiecți umani. Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a nivelului de cortizol (hormonul stresului) și.a scorurilor de anxietate în grupul care a primit ashwagandha, comparativ cu grupul placebo.

  2. Îmbunătățirea funcției cognitive: Un alt studiu publicat în Journal of Dietary Supplements a examinat efectele ashwagandhei asupra funcției cognitive și a memoriei la subiecți sănătoși. Participanții care au luat suplimente de ashwagandha au prezentat o îmbunătățire semnificativă a memoriei, a atenției și a timpului de reacție, comparativ cu grupul placebo.

  3. Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante: Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a analizat activitatea antiinflamatorie și antioxidanta a ashwagandhei la subiecți cu artrită reumatoidă. Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a markerilor inflamatori și a stresului oxidativ în grupul care a primit ashwagandha.

  4. Sprijin pentru sănătatea hormonală: Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a examinat efectele ashwagandhei asupra sănătății hormonale la femeile aflate în menopauză. Participantele care au luat ashwagandha au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor asociate menopauzei, precum bufeurile și tulburările de somn.

  5. Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară: Un studiu publicat în revista Current Hypertension Reports a analizat efectele ashwagandhei asupra sănătății cardiovasculare. S-a constatat că ashwagandha poate contribui la reducerea tensiunii arteriale și.a nivelului de colesterol total, precum și.la îmbunătățirea funcției endoteliale.