De ce ne cade părul (Alopecia) - cauze, investigații, mituri, tratament

Ai observat că, de la o vreme, îți cade părul? Părul tău și-a pierdut strălucirea și volumul, firele s-au subțiat și se despică la vârfuri?

Trebuie să știi că părul este programat genetic să se reînnoiască permanent. Fiecare dintre cele 70.000-100.000 de fire de păr trăiește în jur de 4-8 ani, apoi firul îmbătrânit cade și un alt fir crește în locul lui. Când acest ciclu de regenerare este dereglat, noile fire de păr cresc în număr mai mic și au o calitate inferioară.

În aceste condiții este necesar să iei măsuri pentru a reda sănătatea părului tău: află care este cauza, stopează căderea părului și aplică tratamentul de regenerare corect. 

Ciclul de viață al părului

Firul de păr este supus unui ciclu, compus din perioada de creștere și perioada de repaus:

 1. Anagen – Faza de creștere a firului de păr. Această fază durează între 2 și 8 ani, fără întrerupere. Activitatea de creștere începe din folicul, iar cu cât crește firul de păr cu atât foliculul pătrunde mai adânc în dermă pentru a reuși să își ia nutrienții necesari. Cam 85% din totalitatea firelor de păr se află în această fază.
 2. Catagen – Faza de degradare a firului de păr. Această fază durează între o săptămână până la 4 săptămâni. Foliculul se micșorează, până ajunge la 1/6 din lungimea sa normală, partea inferioară distrugându-se. În acest fel, firul de păr este împins spre exterior.
 3. Teleogen – Faza de repaos a firului de păr. În această fază, firul de păr nu mai crește și durează între două și patru luni. Chiar înainte de a cădea, foliculul începe un nou ciclu de creștere. Zilnic, se pierd aproximativ 50-100 de fire de păr care se află în faza teleogen.

Clasificarea alopeciei

Alopecia masculină (scala Hamilton-Norwood)

 • Tipul 1 – Căderea minimă sau redusă a părului în zona frontală.
 • Tipul 2 – Pierderea părului în zona fronto-temporală. Părul în regiunea tâmplelor se rărește vizibil.
 • Tipul 3 – Pierderea părului în special în regiunea vertexului (zona coroanei). Este nivelul minim de la care se consideră că este vorba de chelie.
 • Tipul 4 – Zona vortexului se mărește. Căderea părului în zona frontală este mai mare decât cea descrisă la tipul 3. O bandă de păr separă cele două regiuni afectate de calviție.
 • Tipul 5 – Pierderea părului este extinsă, iar cele două zone de chelie sunt despărțite de o fâșie subțire de păr.
 • Tipul 6 – Regiunile fără păr anterioară și posterioară se unesc și se produce o lărgire a zonei afectate.
 • Tipul 7 – În acest stadiu, mai rămâne doar o porțiune a părului inițial, la nivelul urechilor, care este unită de gât.

Alopecia feminină (clasificarea Ludwig)

 • Tipul 1 – Se observă o cădere difuză a părului în zona creștetului.
 • Tipul 2 – Pierderea părului este mai pronunțată în regiunea creștetului.
 • Tipul 3 – Pierderea părului este severă, se poate vedea cu ușurință scalpul.

Căderea temporară a părului

Există situații când pierderea părului nu reprezintă o problemă medicală. Nu trebuie să intri în panică, chiar dacă el începe să cadă brusc și în cantitate mare. 

 • Schimbarea anotimpurilor – Primăvara îndeosebi se pierd de 2-3 ori mai multe fire de păr din cauza secreției crescute de hormoni sexuali, care accelerează ciclul de regenerare a firelor. Rezolvarea: o cură de vitamine de minimum patru săptămâni și folosirea de produse regenerante.
 • După naștere – În timpul sarcinii, creșterea părului este stimulată cu 25-30%, deoarece corpul secretă o cantitate mare de estrogeni, iar la 2-4 luni după naștere, nivelul de estrogeni revine la normal. Rezolvare: tratamente locale și suplimente de fier, calciu, magneziu și vitamina B6.
 • Excesul de tratamente cosmetice – Permanentele dese ca și decolorarea și vopsirea frecventă a părului fragilizează firele, afectează pielea capului și poate determina căderea masivă a părului. Rezolvare: renunțarea pentru cel puțin 2 luni la manipulările cosmetice agresive. 

De ce cade părul? Cauze și tratament

Căderea părului poate fi un proces normal, care are legătură cu regenerarea sau, dimpotrivă, poate avea legătură cu unele probleme de sănătate. Iată cele mai frecvente motive care cauzează căderea nefirească a părului.

Un dezechilibru hormonal

Este posibil să pierzi multe fire de păr atunci când suferi de sindromul ovarului polichistic (SOP). Aceasta este o afecțiune specifică femeilor, care le afectează nivelul hormonal. SOP poate duce și la hirsutism – femeilor afectate le cresc fire de păr în locuri în care în mod normal nu ar trebui, mai precis pe față, pe piept sau pe bărbie. Androgenii suplimentari, uneori numiți hormoni masculini, cauzează acest lucru. Dacă te confrunți cu această problemă, e indicat să mergi la medic pentru tratament.

Alopecia areata

În caz de alopecia areata, părul se poate subția sau nu mai crește deloc. Acest lucru este cauzat de faptul că sistemul imunitar atacă foliculii de păr, ceea ce face dificilă creșterea firelor noi. Este posibil ca persoana afectată să aibă zone de chelie pe cap sau pe alte părți ale corpului. De asemenea, nu este exclus să își piardă sprâncenele sau genele. În unele cazuri, cade tot părul de pe corp (alopecia universalis). Dacă suferi de această problemă de sănătate, mergi la medic pentru îndrumări, deoarece există tratamente care pot regenera părul. Din moment ce foliculii încă funcționează, părul ar putea crește din nou atunci când afecțiunea nu mai este activă.

Starea tiroidei

În cazul în care căderea părului este însoțită de oboseală, slăbiciune musculară, pierdere sau creștere în greutate ori piele uscată, e necesar să mergi la medic, deoarece este posibil să ai o problemă cu glanda tiroidă. Dacă aceasta este situația, medicul îți va recomanda un tratament și un stil de viață care să ajute tiroida să funcționeze corect. Părul ar trebui să crească din nou cu tratament, dar poate dura câteva luni. În cazuri rare, anumite medicamente pentru tiroidă pot cauza căderea părului. Dacă ți se întâmplă acest lucru, cere sfatul medicului pentru a-ți revizui terapia.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 poate afecta mai mult decât nivelul glicemiei. De exemplu, poate deteriora celulele din foliculii de păr. Este posibil să observi modificări ale stării părului chiar înainte de a fi diagnosticat cu diabet. Nu este exclus ca părul să se subțieze sau poate dura mult timp pentru a crește din nou. Fără o circulație bună la nivelul picioarelor, părul din zona de sub genunchi poate începe să cadă. Dacă nu reușești să îți ții sub control glicemia, cere sfatul medicului și urmează recomandările acestuia.

Tulburări genetice ale părului

Unele persoane se nasc cu boli care le afectează creșterea părului, una dintre acestea fiind hipotricoza. Aceasta înseamnă că o persoană se naște cu părul rar, subțire și fragil. Această situație poate rămâne neschimbată de-a lungul timpului sau, dimpotrivă, persoana afectată ar putea să-și piardă treptat părul de pe cap și chiar și pe cel de pe corp. Medicul îți poate prescrie unele medicamente care să contribuie la îngroșarea firului de păr și la apariția unor fire noi mai viguroase. Poți încerca, de asemenea, un șampon cu stemoxidină, care poate ajuta la îndesirea părului.

Tulburarea glandei suprarenale

Dacă suferi de boala Addison, glandele tale suprarenale nu produc suficient de mulți hormoni, printre care cortizolul și aldosteronul. Acest lucru poate duce la pierderea părului de pe corp și la probleme de natură sexuală în cazul femeilor. Alte simptome includ oboseala gravă, modificări ale culorii pielii și probleme cu stomacul. Fă-ți o programare la medic dacă bănuiești că ai boala Addison, deoarece această afecțiune poate pune viața în pericol dacă nu este tratată.

O infecție cu transmitere sexuală

Unele boli cu transmitere sexuală pot duce la căderea neuniformă a părului. Acest lucru se poate întâmpla în etapele avansate ale sifilisului. Este posibil să ai febră, dureri în gât sau erupții cutanate care nu provoacă mâncărimi. Este important să iei medicamentele recomandate de doctor pentru a vindeca sifilisul, pentru că, deși simptomele se pot îmbunătăți fără tratament, boala rămâne în corp și poate continua să dăuneze ochilor, inimii și creierului.

O carență de fier

Dacă începi să îți pierzi părul fără un motiv aparent, ar putea fi un semn că nu ai suficient fier. Carența de fier poate provoca, de asemenea, anemie. Mergi la medic pentru analize de sânge ca să afli unde te situezi cu nivelul fierului și dacă ai nevoie de tratament (ți s-ar putea recomanda un supliment). Pentru a-ți crește aportul de fier, consumă alimente bogate în acest element: carne roșie, fasole și verdeață cu frunze închise la culoare.

O lipsă de proteine și vitamina D

Fierul nu este singurul lucru de care ai nevoie pentru un păr sănătos, foliculii depinzând de o varietate de vitamine și minerale. Dacă nu obții din alimentație nutrienții potriviți, poți să ai de-a face cu căderea părului. E posibil să ai nevoie de mai multe proteine și de alimente cu vitamina D, pe care le poți obține din carne slabă de pasăre, pește, ouă, leguminoase și nuci.

Un exces de vitamina A sau de seleniu

Este important să nu exagerezi cu suplimentele alimentare luate după ureche, deoarece îți poți face mai mult rău decât bine. Studiile arată că prea multă vitamina A și seleniu pot duce la căderea părului.

Stresul cronic

Când te afli sub o presiune mentală mare, foliculii ar putea intra într-o fază de repaus, ceea ce înseamnă că o cantitate mare de fire poate cădea după câteva luni. Această situație poartă numele de efluviu telogen. Stresul sever poate declanșa, de asemenea, o afecțiune autoimună, cum ar fi alopecia areata. Dacă suferi de o tulburare mentală numită tricotilomanie, este posibil să îți smulgi fire de păr de pe cap sau corp ca răspuns la stres.

Alopecia cicatricială

Inflamația poate distruge foliculii, ducând la alopecie cicatricială (părul nu poate crește, deoarece țesutul cicatricial îl împiedică). Această problemă poate afecta scalpul, sprâncenele și axilele. Cercetările arată că unele tulburări inflamatorii ar putea duce la pierderea părului și în alte zone ale corpului. Tratamentul depinde de ceea ce cauzează alopecia cicatricială.

Tratament pentru căderea părului

Medicul poate recomanda aplicarea de tratamente locale, folosirea de șampoane speciale, în funcție de tipul de păr. Se recomandă schimbarea stilului de viață, adoptarea unei diete echilibrate, care să includă vitaminele și oligoelementele necesare, printre altele, și creșterii părului.

Medicamente

Minoxidil – Aplicat de două ori pe zi la nivelul scalpului, acest medicament care se eliberează fără prescripție medicală este disponibil într-o concentrație de 2% sau 5% sub formă lichidă sau de 5% sub formă de spumă. Soluția cu concentrație de 5% este mai eficientă la bărbați și probabil și la femei, deși cea cu concentrație de 2% este recomandată pentru femei. Reduce subțierea părului și stimulează creșterea părului în zona superioară a scalpului.

Finasteride – Este un medicament eliberat cu prescripție medicală, care se administrează pe cale orală. Medicamentul scade nivelul unuia dintre hormonii asociați cu alopecia androgenetică, dar s-a dovedit a fi eficient doar pentru bărbați și nu este aprobat pentru a fi folosit la femei.

Alte medicamente – Pentru bărbați, alte opțiuni de tratament medicamentos contra alopeciei este dutasterida, iar pentru femei contraceptivele orale sau spironolactona.

Tratamentul chirurgical

Transplantul de păr – O opțiune de tratament a alopeciei este transplantul de păr. Intervenția implică transplantul de foliculi de păr sănătoși din alte părți ale scalpului în zonele afectate de chelie. Procedeul implică două până la trei sesiuni, la interval de aproape patru luni. Este foarte probabil, ca în cazul unei alopecii de cauză ereditară, alopecia să progreseze în ciuda tratamentului chirurgical.

Alte proceduri chirurgicale – Alte proceduri chirurgicale sunt reducerea scalpului (eliminarea petecelor de chelie de pe scalp, aducând laolaltă zonele cu păr) și transplantul de lambouri de scalp (prin mutarea segmentelor cu păr ale scalpului în zonele cu chelie).

Soluții pentru regenerarea genelor

După ce oamenii au observat că un medicament pentru glaucom eliberat pe bază de prescripție medicală, bimatoprost (Lumigan), făcea genele mai lungi și mai groase, producătorii medicamentului au aplicat pentru a primi și au obținut aprobarea din partea Administrației Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru o formulă cosmetică a acestui medicament, eliberată cu prescripție medicală. În Europa medicamentul se utilizează pentru tratamentul glaucomului și se eliberează pe bază de rețetă medicală, datorită posibilelor reacții adverse care pot să apară. Pe piață sunt comercializate produse cosmetice care conțin bimatoprost.

Mituri și adevăruri despre pierderea parului

cade părul
 1. Șamponul poate provoca daune părului – da, dar dacă alegem șamponul corect tipului nostru de problemă capilară și dacă urmărim lista de ingrediente nocive pentru păr, șamponul nu ar trebui să provoace nici un fel de daună. De asemenea, dacă ne creăm o rutină de îngrijire a părului, totul ar trebui să contribuie la o accelerare a reînnoirii capilare.

 2. Pierdem păr atunci când ne spălăm sau ne pieptănăm părul – nu. Foliculii de păr sunt băgați la o adâncime de jumătate de centimetru în piele. Așadar, firele de păr pe care le pierdem în timpul spălării sau pieptănatului, sunt cauzate de procesul de regenerare în care se află.

 3. Acea perioadă din an… – în funcție de procesul capilar, observăm că pierdem mai mult păr, decât în mod normal, în anumite perioade din an. Nu este motiv de îngrijorare, este doar un proces fizic care poate dura câteva săptămâni, sau luni până ajunge la următoarea fază de reînnoire capilară.

 4. Dacă smulgem un fir, vor crește mai multe în locul lui – nu, doar generează un nou ciclu de creștere și apariția unui nou fir de păr.

 5. Cu cât înaintez în vârstă, cu atât pierdem mai mult păr – nu neapărat – depinde foarte mult de genetic. Dar, foliculii, întradevăr, au tendința să producă mai puține fire de păr, mai fine și nepigmentate.