Fototerapia a devenit una din opțiunile preferate pentru tratarea unor boli de piele precum eczema, psoriazis și vitiligo, care deși nu pun viața în pericol, o îngreunează în cele mai multe cazuri, cauzând stima scăzută de sine, probleme de adaptare sau deprimare.
Ce este fototerapia?
Fototerapia sau terapia cu lumină este metoda care utilizează energia radiantă luminoasă în scop terapeutic. Energia radiantă luminoasă poate fi: naturală (lumina solară), sau artificială (furnizată în anumite condiții de corpurile încălzite). Utilizarea luminii solare în scop terapeutic poartă numele de helioterapie.
Mecanisme de producere. Corpurile emit energie luminoasă prin:
- incandescență
- luminescență
Radiațiile luminoase folosite în cadrul fototerapiei:
1. Radiațiile infraroșu sau calorice
2. Radiațiile vizibile
- Ultravioletele A sau I – sunt numite și lungi și constituie spectrul cel mai abundent din lumina solară.
- Ultravioletele B sau II – se mai numesc și medii și sunt emise de lămpile cu mercur.
- Ultravioletele C sau III – se mai numesc și scurte și sunt produse prin descărcări electrice în vapori de mercur.
Radiațiile sub 250 milimicroni sunt cele mai penetrante.
Efectele fiziologice
1. Efecte asupra metabolismelor:
- Măresc procesele oxidative din organism – metabolismul bazal inițial crește apoi scade ajungându-se la un echilibru.
- Metabolismul glucidic – inițial glicemia scade proporțional cu intensitatea iradierii, atât la persoanele sănătoase cât și la diabetici, apoi crește dar fără să atingă valorile inițiale.
- Metabolismul proteic – este stimulat catabolismul.
- Metabolismul mineral
2. Efecte asupra circulației și elementelor sangvine
3. Efecte asupra respirației
4. Efecte asupra aparatului digestiv
5. Efecte asupra glandelor endocrine
6. Efecte asupra sistemului nervos
Aplicarea fototerapiei poate fi:
- Generală
- Locală
Indicații fototerapie
1. Dermatologice: psoriazisul, acneea, alopecii, cicatricocheloide, eczeme, furuncule, degerături, herpes, lupus vulgaris, ulcere cutanate, micoze cutanate, piodermite.
2. Pediatrice: rahitismul, spasmofilii, suferințe respiratorii, debilitate fizică, craniotabes.
3. Reumatologice: artritele reumatoide, artrozele, periartritele, nevralgii, sindromul algoneurodistrofic, reumatismul abarticular.
4. Alte afecțiuni:
- Sindroame neurovegetative
- Unele tulburări endocrine
- Unele afecțiuni din sfera ORL
- Afecțiuni stomatologice
- Afecțiuni din sfera obstetrică-ginecologică
Contraindicații fototerapie
Tuberculoza pulmonară activă, neoplaziile, casexiile de orice cauză, cardiopatii, insuficiență cardiacă, ateroscleroză în stadiile avansate, insuficiențe hepatice și renale, nefrite cronice și severe, tromboflebitele, hipertiroidia, diabetul zaharat, sarcina, tulburările de pigmentație, hipertensiunile arteriale consecutive pigmentației.
Cum pot beneficia?
În prima etapă, are loc un consult. Apoi, medicul dermatolog stabilește dacă afecțiunea de care suferă pacientul poate beneficia de fototerapie. După aceea, se stabilește doza de început, așa încât tratamentul să se realizeze în condiții de siguranță.
Această doză se crește progresiv, până când pielea devine roz. În acel moment putem spune că tratamentul are eficiență maximă. Doza se menține pe tot parcursul tratamentului. Eventual, se fac modificări minore, în funcție de reducerea sau agravarea eritemului. În general, se efectuează câte 3 ședințe pe săptămână, numărul total fiind în funcție de afecțiune. Spre exemplu, în cazul psoriazisului sau eczemei/dermatitelor sunt necesare aproximativ 25-30 de ședințe. În caz de vitiligo rezultatele tind să apară după 50-60 de ședințe.
Prima ședință de tratament este de obicei foarte scurtă, chiar de câteva secunde. Durata ședințelor va varia apoi, în funcție de tipul de piele și intensitatea aleasă de medic. În orice caz, tratamentul rareori durează mai mult de câteva minute.
fototerapie
fototerapie