Radiație Infraroșie Radiații Infraroșii

Radiația infraroșie (IR) este o radiație electromagnetică a cărei lungime de undă este mai lungă decât cea a luminii vizibile (400 – 700 nm), dar mai scurtă decât cea a radiației terahertz (100 μm – 1 mm) și a microundelor (~30000 μm). Majoritatea radiației termice emise de către obiectele aflate la temperatura camerei este în infraroșu.

Energia în infraroșu este emisă sau absorbită de molecule atunci când se schimbă mișcările de rotație – vibrație. Energia în infraroșu excita moduri de vibrație într-o moleculă printr-o schimbare de dipol, făcându-l interval de frecvență util pentru studiul acestor stări energetice pentru moleculele de simetrie corespunzătoare. Spectroscopia în infraroșu examinează absorbția și transmiterea de fotoni în intervalul energetic infraroșu.

Radiațiile infraroșii sunt folosite în aplicații industriale , științifice sau medicale. Aparatele pentru vedere nocturnă folosind iluminație infraroșie apropiată activă oferă observarea oamenilor și animalelor fără ca observantul să fie detectat. Astronomia în infraroșu folosește senzori echipați pe telescoape pentru a trece prin regiunile greu vizibile din spațiu precum norii moleculari, mai sunt folosiți pentru a detecta noi planete sau pentru a detecta traiectoria obiectelor în spațiu. Camerele cu detectoare infraroșii sunt folosite pentru a detecta pierderea de căldură din sisteme izolate, pentru a observa schimbările de traiectorie a sângelui în corpul uman și pentru a detecta aparate electrice care se supraîncălzesc.

Spectrul electromagnetic al radiațiilor

radiația infraroșie radiație infraroșie

Spectrul electromagnetic

Nume

Lungime de undă

Frecvența (Hz)

Energia fotonică (eV)

Raze Gama

mai mici de 0.01 nm

peste 30 EHz

124 keV – 300+ Gev

Raze X

0.01 nm – 10 nm

30 EHz – 30 PHz

124 eV – 124 keV

Ultraviolet

10 nm – 380 nm

30 PHz – 790 THz

3.3 eV – 124 eV

Vizibil

380 nm – 700 nm

790 THz – 430 THz

1.7 eV – 3.3 eV

Infraroșu

700 nm – 1mm

430 THz – 300 GHz

1.24 meV – 1.7 eV

Microunde

1 mm – 1 metru

300 GHz – 300 MHz

1.24 ueV – 1.24 meV

Radio

1 metru – 100000 km

300 MHz – 3 Hz

12.4 fev – 1.24 meV

Infraroșu natural

Lumina soarelui cu temperatura efectivă de 5,780 de grade Kelvin, este compusă din radiație termică ce este mai mult de jumătate radiație infraroșie. La amiază lumina soarelui produce o iradiere de 1 kilowatt pe metrul pătrat la nivelul mării. Din această energie 527 de wați este radiație infraroșie, 455 de wați este lumina vizibilă și 32 de wați este radiație ultravioletă.

La suprafața pământului la temperaturi mult mai mici pe suprafața soarelui, aproape toate radiațiile termice sunt formate din radiații infraroșii pe diferite lungimi de undă. Din toate fenomenele naturale doar fulgerul și focul este destul de puternic pentru a produce energie vizibilă.

Efecte fiziologice ale radiației infraroșie

radiația infraroșie radiație infraroșie
  • Caloric – Determină apariția eritemului caloric, cu cât lungimea de undă este mai mică cu atât se încălzesc țesuturile mai profunde. Cea mai bună penetrație o au radiațiile cu lungimea de undă de 1 micron.
  • Hiperemiant – Vasodilatație a vaselor mici cu consecințe asupra circulației și metabolismului local, troficității, activității glandelor sudoripare.
  • Acțiune reflexă în profunzime
  • Antialgic
  • Creșterea activității fagocitare

Așadar, radiațiile infraroșii se absorb doar la suprafața tegumentelor și produc o încălzire tisulară superficială care se traduce printr-o reacție vasculară și excitarea termoreceptorilor, cu apariția unui eritem cutanat intens, ce dispare în 30-40 minute. Aplicarea lor antrenează reacția de termoreglare. Consecutiv endotermiei se instalează efectul antalgic, spasmolitic, decontracturant, antiinflamator local.

Tehnică de lucru

Pentru aplicațiile în spațiu deschis este nevoie de o lampă specială emițătoare (radiator de infraroșii în formă de reflector sferic – Solux), care se plasează la aproximativ 50-100 cm de regiunea de tratat, pacientul fiind poziționat confortabil. Durata ședinței este de 10-15 min, 10-15 ședințe. Bolnavul înregistrează o senzație de căldură plăcută, iar tegumentul expus devine eritematos.

Procedura în spațiu închis poartă numele de baie de lumină ce poate fi generală sau parțială.

Baia de lumină generală este un dispozitiv din lemn cu uși. Bolnavul este introdus și așezat pe un scaun. Extremitatea celalică rămâne în afara dispozitivului. Pe pereți este amenajată o rețea de becuri electrice a căror putere calorică este sporită de materialul reflectorizant care căptușește pereții din lemn. Procedura se constituie într-o metodă activă de stimulare a proceselor de termoreglare și termoliză. Încălzirea corpului este controlată cu ajutorul unui termometru. Pe fruntea pacientului se așază o compresă umedă, rece.

Baia de lumină parțială este tot un dispozitiv din lemn cu becuri fixate pe perete. Bolnavul este introdus cu partea superioară a trunchiului (fără extremitatea cefalică) sau cu cea inferioară (bazinul și coapsele). Reacțiile adverse sunt legate de supraîncălzire, deci, nu se va prelungi timpul de expunere și nu se vor face indicații la cei cu tulburări de percepție
termică, suferințe cardiovasculare, respiratorii.

Indicațiile terapiei cu radiații infraroșii

radiația infraroșie radiație infraroșie
  • în spațiu deschis: diferite tipuri de nevralgii, mialgii, tendinite, contractură musculară, plăgi atone, degerături, eczeme, radiodermite, cicatrici vicioase, tulburări funcționale ale circulației periferice, stări spastice ale viscerelor abdominale.
  • în spațiu închis: boli cu metabolism scăzut: obezitate, hipotiroidie, boli reumatismale degenerative, neuromialgii, intoxicații cronice cu metale grele, afecțiuni inflamatorii cronice din sfera genitală, afecțiuni cronice ale aparatului respirator.

Efectele terapiei cu radiații infraroșii

Deși multe dintre efectele benefice ale acestei tehnologii sunt considerate în legătură cu componenta termică a utilizării, studiile arata că expunerea la radiații infraroșii sub nivelul care generează senzația de căldură ajută de asemenea la îmbunătățirea circulației si a sănătății sistemului circulator.

Cercetările realizate în laborator arată faptul că expunerea la radiații infraroșii determină o îmbunătățire a circulației capilare și are efecte benefice asupra zonelor ischemice, ajutând la alimentarea mai eficientă a țesuturilor cu oxigen și substanțe nutritive. De asemenea, s-a dovedit că, contribuie la limitarea dezvoltării celulelor maligne în anumite tipuri de cancer.

Sisteme terapeutice aplicate local, sub formă de produse textile impregnate cu turmalină, au fost folosite pentru a diminua simptomele rinitei, ajutând la reducerea secrețiilor, congestiei și senzației de mâncărime. Pe lista afecțiunilor împotriva cărora se poate lupta cu ajutorul radiației infraroșii se numără și artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă, expunerea observată dovedind efecte semnificative în ceea ce privește reducerea rigidității articulațiilor, durerii și stării de oboseală.

Specialiștii au testat terapia prin radiații infraroșii și pe pacienți care suferă de diabet, obținând o îmbunătățire semnificativă a stării generale de sănătate, fizică și emoțională după un tratament de trei luni, în care persoanele au făcut câte trei sesiuni de 20 de minute pe săptămână. 

Saunele cu infraroșii sunt folosite de mult timp în Korea și Japonia în tratamentul bolilor cardiovasculare cronice, în special în abordarea insuficienței cardiace cronice și a afecțiunilor arteriale periferice, studiile indicând efecte benefice ale terapiei cu radiații infraroșii asupra endoteliului vaselor de sânge și împotriva stresului oxidativ.

Sub formă de centuri impregnante cu turmalină, radiațiile infraroșii sunt de asemenea folosite pentru a diminua durerea și disconfortul specific ciclului menstrual dificil și pentru a îmbunătăți aspectul pielii afectat de celulită, prin stimularea circulației sanguine și a eliminării toxinelor.

Contraindicații radiație infraroșie

Radiația infraroșie nu se aplică imediat după traumatism, hemoragii recente, sau în caz de risc hemoragic gastrointestinal, inflamații acute, supurații, neoplazii, boli și stări febrile.

radiația infraroșie radiație infraroșie

VIDEO

radiația infraroșie radiație infraroșie