Masaj neuromuscular - ce este, cum acționează, efecte, indicații

Atunci când masajul este mai profund, prin presarea fiecărui mușchi obținându-se efecte ușor dureroase acesta se numește masaj neuromuscular. Masajul neuromuscular este o formă intensă de ,,prelucrare” care constă în masaj concentrat pe o anumită zonă a corpului.

Ce este masajul neuromuscular?

Cel mai eficient tip de terapie pentru micile dureri de spate, este acest tip de masaj. Academia Americană de Management a Durerii, recunoaște această formă de masaj, ca fiind un tratament eficace pentru durerile de spate cauzate de leziuni ale țesuturilor moi. Tehnica aplicării masajului neuromuscular constă în alternarea nivelurilor de concentrare a presiunilor, asupra zonelor musculare contractate. Masajul neuromuscular este aplicat de obicei cu ajutorul degetelor sau coatelor.

Mușchii care sunt contractați sunt dureroși la atingere. Durerea este cauzată de ischemia țesutului muscular. Prin ischemie se înțelege că mușchiul este lipsit de fluxul de sânge corespunzător, de obicei din cauza contracturilor musculare. Acest lucru la rândul său, creează reacții adverse. Atunci când fluxul de sânge este diminuat, oxigenul necesar pentru mușchi pentru a funcționa corespunzător, este de asemenea scăzut, provocând o acumulare de acid lactic. Acest lucru provoacă o senzație similară cu cea simțită după un antrenament lung, adică dureri musculare.

Un terapeut instruit în masajul neuromuscular, poate localiza punctul de declanșare (punctul trigger) asociat cu durere musculară, iar apoi poate atenua această durere cu ajutorul presiunilor intense. Unii pacienți pot scăpa de durere într-o singură ședință de masaj, în timp ce alții necesită mai multe ședințe.

Cum acționează?

După ce musculatura este relaxată prin masajul neuromuscular, acidul lactic va fi eliberat din mușchi, iar aceștia ar trebui să primească suficient sânge și oxigen. Așadar, durerea este eliberată atunci când spasmul muscular este neutralizat de presiune, iar fluxul de sânge este din nou restabilit în acea zonă. Alte beneficii ale masajului neuromuscular pot include o mai bună flexibilitate, o gamă mai largă de mișcare, o postură mai echilibrată și o energie crescută.

Masajul neuromuscular se simte dureros la început, dar presiunile vor atenua spasmele musculare. În masajul neuromuscular este foarte importantă intensitatea presiunilor. Cel masat trebuie să comunice maseurului dacă presiunea este prea mare, prea scăzută, dacă durerea se diminuează sau devine mai accentuată. În consecință, terapeutul trebuie să asculte și să răspundă cerințelor și nevoilor celui masat.

După ce terapeutul a localizat punctul asociat cu durerea musculară, o va atenua cu ajutorul unei presiuni intense aplicate pe acea zonă. Masajul neuromuscular este eficient în special în tratamentul leziunilor țesuturilor moi, iar terapeutul aplică, de obicei, presiune cu ajutorul degetelor sau al coatelor. În timp ce pentru unii pacienți o ședințǎ de masaj neuromuscular poate fi de ajuns pentru rezolvarea problemei, ȋn cazul altora pot fi necesare mai multe ore de terapie.

Masajul neuromuscular nu trebuie să fie foarte dureros. Majoritatea oamenilor descriu presiunea ca o durere suportabilă. În mod normal, în urma unui masaj neuromuscular, orice durere ar trebui să.se estompeze după 24 până la 36 de ore.

masaj neuromuscular

VIDEO

masaj neuromuscular

Kinetoterapie Fizioterapie Masaj la Domiciliu

a

MASAJ NEUROMUSCULAR LA DOMICILIU ÎN BUCUREȘTI

a