Punctele trigger (trigger points) sunt puncte discrete, focale, hiperiritabile cu localizare tipică în mușchii scheletici. Când mușchiul „adăpostește” un punct trigger vom experimenta durere intensă, rigiditate, slăbiciune, mișcare restricționată, iar uneori și greață, amețeli, tulburări de vedere, etc. Aceste puncte se pot acumula în stare latentă pe parcursul vieții, pot persista mult timp după boală, dar pot declanșa dureri prin activarea de către anumiți factori: traumatisme directe, traumatisme minore repetate, suprasolicitare, postură incorectă, expunere prelungită la frig, căldură, stres, carență/exces de vitamine, etc.
Punctele trigger sunt diferite de punctele de acupunctură, punctele de energie sau alte concepte ezoterice. Punctele trigger sunt fenomene fizice ce pot fi simțite prin palpare ca un „nodul muscular”, iar durerea generată este reală și persistentă.
Ce sunt punctele trigger?
Încă din 1942, atunci când termenul trigger point a fost folosit pentru prima dată de către Dr. Janet Travell, medic pentru Președintele USA John F. Kennedy, observațiile clinice au descris următoarele patru caracteristici distincte:
- Durere în relație cu un punct discret, iritabil în mușchiul scheletal sau fascia, cu altă cauză decât trauma locală, inflamație, degenerație, neoplasm sau infecție.
- Punctul dureros poate fi simțit ca un nodul la nivelul mușchiului, iar un răspuns spasmodic poate fi obținut prin stimularea manuală a nodului muscular.
- Palparea nodului muscular poate crea o stare de disconfort și durere pacientului, iar durerea poate radia într-o distribuție specifică relaționând cu locul palpat.
- Durerea nu poate fi explicată de examinarea neurologică.
Prin ce se deosebesc punctele trigger de alte cauze ale durerii?
Punctul trigger este mai mult decât un „nodul muscular”, deoarece durerea resimțită poate fi atât în mușchiul în care este localizat, cât și la distanță, în altă regiune a corpului. De exemplu, durerea în articulația cotului poate fi cauzată de un punct trigger localizat la nivelul umărului, brațului sau mușchiului triceps. Un punct trigger în mușchiul cvadriceps va cauza durere de genunchi, iar un punct trigger din gambă va cauza durere în talpă.
Cauzele punctelor trigger
Activarea punctelor trigger (nodurilor musculare) poate fi cauzată de multipli factori interni sau externi, incluzând suprasolicitarea musculară acută sau cronică, activarea prin alte noduri (cheie/satelit sau primare/secundare), stare patologică, tulburări psihologice (prin inflamații sistemice), dezechilibre homeostatice, traume directe, lovituri, accidente grave (cum ar fi accidentele de mașină, ce pot supune mușchii unui stres enorm și pot crea instantaneu noduri musculare, infecții și probleme generale privind sănătatea, cum ar fi fumatul. Punctele trigger se produc numai la nivel muscular, dar la nivelul oricărei grupe musculare.
Criterii de diagnostic
puncte trigger points
- O fibră musculară tensionată
- Sensibilitate la palparea fibrei musculare tensionate
- Durerea radiantă specifică punctelor trigger miofasciale
- Răspunsul local al fibrei musculare la acțiunea mecanică asupra acesteia
Ce afecțiuni pot fi asociate cu punctele trigger?
puncte trigger points
- Migrene și dureri de cap
- Dureri cervicale, de spate și de umăr
- Durere discogenă și radiculopatie
- Cotul jucătorului de golf și cotul jucătorului de tenis
- Sindromul de tunel carpian
- Durere pelvină
- Durere de coapse
- Dureri de genunchi
- Fasciită plantară
- Amorțeli în mâini și degete
Tratament puncte trigger
Există mai multe proceduri prin care se pot trata punctele trigger:
- Presoterapia pe punctele trigger – După localizarea palpatorie a acestora se execută presiuni punctate cu intensitate crescândă, de circa 2 minute/punct. După tratarea punctelor de la nivelul întregii grupe musculare, se realizează streching activ și pasiv al zonei.
- Dry needling include utilizarea acelor de dry needling, sterile și de unică folosință pentru a optimiza circulația și fluxul de sânge în zonele cu puncte trigger ale mușchilor afectați. Acest lucru ajută la vindecarea mai rapidă și la reducerea inflamației/durerii. Cu cât este mai precis tratamentul pe punctul trigger principal, cu atât rezultatele sunt mai spectaculoase.
- Electroterapia pe punctele trigger utilizează curentul TENS și/sau ultrasunetul pentru eliberarea tensiunii musculare și dezactivarea punctelor trigger.
Tehnica folosită este aleasă de terapeut în funcție de afecțiune, pacient și zonele afectate.
Este bine de știut că, la o parte dintre pacienți, primele 2-3 ședințe sunt urmate de o accentuare a simptomelor. Eliberarea contracturii de la nivelul fibrelor musculare afectate și reluarea metabolismului local, poate exacerba durerea, doar că durerea nou apărută nu seamănă cu cea anterioară, ci mai degrabă cu o febră musculară localizată.
În tratamentul punctelor trigger nu există un număr standard de ședințe. În funcție de vechimea problemei numărul de ședințe crește, tratamentul fiind mai complex, deoarece un număr mai mare de mușchi sunt implicați. Tratamentul va fi continuu adaptat la răspunsul organismului, astfel eficacitatea devine maximă.