Contractura musculară reprezintă scurtarea dureroasă a fibrelor țesutului moale (a mușchiului), fără asociere cu depolarizarea membranei musculare. Contractura musculară este considerată un exces al tonusului muscular, prin menținerea unei tensiuni intramusculare, peste limitele sale fiziologice. Tensiunea intramusculară permanentă presează pe vasele și capilarele intramusculare determinând o deficiență circulatorie intramusculară, ceea ce provoacă hipoxie musculară (o slabă oxigenare a mușchiului). Acumularea de dioxid de carbon în mușchi provoacă durere. Mușchii în stare de contractură sunt fermi la palpare, tendonul este întins, iar imobilizarea le reduce semnificativ amplitudinea de mișcare. Forma mai accentuată a contracturii musculare este spasticitatea.
contracturi musculare contractura musculara
contracturi musculare contractura musculara
Cauzele contracturii musculare
contractura musculara contracturi musculare
Exerciții fizice obositoare
Oricine a făcut măcar un antrenament de forță cunoaște senzația de arsură intensă în mușchi după finalizarea efortului, timp de câteva ore. Această senzație se datorează creșterii nivelului de acid lactic.
Acidul lactic este produs de metabolism și apare în glicoliza anaerobă, adică „arderea” glucozei în absența oxigenului. El joacă un rol foarte important în apariția și instalarea oboselii musculare atunci când se acumulează la nivel muscular.
Acea senzație dureroasă și neplăcută de arsură, care apare după un efort intens, are așadar un rol protector, acela de a preveni suprasolicitarea musculaturii până la completa epuizare a resurselor. Senzația de arsură este rezultatul schimbării pH-ului muscular, care devine acid. Punctul în care acidul lactic se acumulează rapid poartă numele de prag anaerob.
Neefectuarea încălzirii înaintea exercițiilor fizice
Cei care nu se încălzesc corespunzător înainte de antrenamente au predispoziție mare în a dezvolta contracturi musculare. Pregătirea necorespunzătoare pentru exercițiile fizice determină mușchii să perceapă mai puternic chiar și o cantitate normală de tensiune, împingând articulațiile și mușchii spre limite și riscând accidentări.
Postura incorectă
Unul dintre efectele posturii vicioase este contractura musculară. Statul îndelungat la birou, în fața calculatorului sau a televizorului poate determina adoptarea unei posturi incorecte. Acest lucru poate duce la rigiditate articulară și contracturi musculare. Menținerea unei poziții incorecte în timpul exercițiilor fizice poate provoca, de asemenea, apariția acestor contracturi. Lucrul la laptop, stând în pat, se numără, de asemenea, printre cele mai grave cauze ale dezvoltării contracturilor musculare.
Tratament pentru contracturi musculare
Stretching-ul muscular pe mușchiul scurtat, realizează desfacerea actinei de miozină prin ruperea punților transversale. Întinderea pasivă este o tehnică frecvent utilizată pentru a trata contractura musculară. Stretching-ul pasiv este o metodă bună pentru relaxarea contracturii musculare și pentru reducerea oboselii și a durerilor. Inhibiția activă, care se aplică numai țesutului contractil, are la bază inducerea reflexă a relaxării musculare prin intermediul unor tehnici care fac parte din tehnicile de facilitare neuroproprioceptivă. Inhibiția activă se utilizează înaintea stretching-ului. Se pregătește astfel mușchiul pe care îl relaxează înainte de a fi întins. Se poate efectua și un program de kinetoterapie specific în vederea combaterii contracturilor musculare, prin executarea mișcărilor în apă. Mișcările efectuate în apă caldă, determină calmarea durerilor și relaxarea contracturilor musculare.
Fizioterapia are drept scop combaterea contracturii musculare și ameliorarea durerii. Pentru reducerea durerii, se aplică comprese, electroterapie antalgică cu curenți de joasă frecvență (TENS, CDD, Traebert), LASER, unde scurte cu impulsuri în dozaj atermic, diapulse, etc. Electroterapia locală se adresează atât durerii ca simptom (electroterapie antalgică simptomatică), cât și contracturii musculare și ea sursă generatoare de durere (electroterapie antalgică patogenică). Contracturile musculare, mai ales cele dureroase la solicitările pasive, de întindere, mai pot beneficia de băi de lumină infraroșii. Căldura locală produce un efect calmant și analgezic. Prin urmare, este folositoare pentru a diminua contracția musculară. Aplicațiile cu parafină sunt utile și în reducerea durerilor.
Masajul terapeutic are ca obiective: cedarea durerilor, micșorarea hipertoniei sau contracturii musculare, îmbunătățirea circulației sanguine locale și activarea îndepărtării factorilor metabolici din grupul muscular afectat. Masajul determină creșterea fluxului de sânge, nutrirea țesuturilor și relaxarea mușchilor. Efectuat profund, reduce contractura musculară și ameliorează totodată tonusul muscular. Masajul trebuie sa fie acordat numai de personal calificat.
Remedii pe care le poți aplica acasă pentru contracturi musculare
contracturi musculare contractura musculara
Odihnă contractura
Încetarea oricărei forme de activitate intensă sau exerciții fizice a zonei afectate este cel mai important pas în recuperarea contracturilor musculare. Cu toate acestea, este important de știut că odihna nu înseamnă sedentarism, ci doar relaxare fizică pentru o vreme. Odihna poate dura câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de recomandările medicului.
Menținerea articulațiilor în mișcare
Masarea zonei afectate va ajuta la menținerea circulației sângelui și stimularea nervilor. Făcută de câteva ori pe zi, masarea zonei afectate va îmbunătăți recuperarea contracturilor musculare. Se recomandă să nu se aplice o presiune prea mare asupra zonei contracturii în timpul etapelor inițiale, deoarece poate duce la vătămări ulterioare și la recuperări prelungite. Formele severe de contracturi pot necesita ajutorul unui fizioterapeut calificat.
Comprese calde
Încălzirea locală cu ajutorul dușurilor fierbinți sau prin aplicarea unui prosop încălzit poate face minuni pentru a ușura tensiunea musculară. De asemenea, poate fi folosită o vestimentație mai călduroasă în timpul zilelor reci, dacă pacientul este deosebit de sensibil la schimbările de temperatură.
Alimentația potrivită și consumul de vitamine
Organismul necesită o anumită cantitate de nutriție, printre care vitamine și minerale, în fiecare zi. Acesta este motivul pentru care se recomandă o dietă bine echilibrată și sănătoasă pentru toți, nu doar pentru cei care suferă de afecțiuni medicale. Adoptarea unei diete bogate în fructe, legume și carne slabă ajută organismul să furnizeze substanțe importante precum vitamina C, D și omega 3.
Fructele și legumele proaspete sunt importante pentru o dietă echilibrată și pentru starea generală de sănătate. Vitamina C este excelentă pentru sănătatea articulațiilor și pentru reducerea inflamației. Magneziul, calciul și vitamina D sunt ideale pentru oase, acizii grași omega 3 și aminoacizii ajută la refacerea mușchiului.
De câte ședințe de tratament am nevoie pentru tratarea contracturilor musculare?
Numărul de ședințe necesare depinde de starea fiecărui caz în parte și este stabilit de către terapeut. De cele mai multe ori sunt suficiente 12 ședințe. Chiar dacă durerile musculare dispar doar după câteva ședințe, recomand efectuarea unui tratament complet pentru evitarea riscului de recidivă, mai ales dacă vorbim despre o activitate sportivă intensă.
Care este frecvența de efectuare a ședințelor în tratarea contracturilor musculare?
Se recomandă efectuarea unei ședințe pe zi până la încetarea durerii, pentru obținerea unui efect terapeutic maxim care să se păstreze în timp.