Masaj Tok Sen - ce este, beneficii, efecte, indicații, cum decurge?

Tok, în thailandeză, înseamnă „a bate”, iar Sen, „meridiane”, deci putem traduce prin „baterea pe meridiane”.

Tok sen este folosit încă din antichitate în templele din nordul Thailandei cu scopul de a elibera blocajele, tensiunea musculară, dar de a ajuta inclusiv la refacerea osăturii.

Ce este Tok-Sen?

Acest masaj folosește tehnicile tradiționale, combinate cu vibrațiile ciocanului de tec, ce trece de-a lungul meridianelor energetice ale corpului și le deschide, eliberând orice tensiune sau durere cronică. Aceste vibrații au un real beneficiu, atât în relaxarea musculară, cât și în refacerea sistemului osos.

Tok sen este o tehnică de masaj thailandez, ce se realizează cu ajutorul a două ustensile din lemn, un ciocănel și un cui. Vârful cuiului se plasează pe piele, iar cu ciocanul se bate în celălalt capăt, astfel producându-se o vibrație, ce pătrunde în profunzime în țesuturi, până la nivel intracelular. În această mișcare vibratorie stă toată chintesența terapiei. Se parcurg meridianele energetice ale corpului.

La nivel fizic, masajul acționează pe fibrele musculare, în sensul relaxării, detensionării și decontracturării acestora și sporește mult circulația sanguină. Terapia nu este dureroasă, ba chiar este foarte relaxantă.

Istorie tok sen

Ca tehnică, această terapie îmbină beneficiile masajului tradițional thailandez cu acupresiune și stretching, dând naștere unii adevărat cocktail de endorfine în organism.

Acest masaj își are originea în cultura fermierilor din Thailanda. După o zi grea de lucru pe câmpurile de orez, aceștia simțeau nevoia să reducă durerile și tensiunile acumulate de-a lungul zilei. Neavând posibilități sau acces către tehnicile de stretching oferite de masajul tradițional thailandez, fermierii au inventat o tehnică mai simplă de detensionare. Folosind un ciocan și o daltă de-a lungul meridianelor, într-un ritm staccato, au creat o terapie simplă și eficientă în deblocarea canalelor energetice și eliberarea contracturilor miofasciale, dar și a durerilor cornice.

Legenda spune că cele mai bune instrumente pentru acest masaj provin dintr-un copac de tamarind lovit de un tunet. Odată sculptate, ciocanul și dalta sunt binecuvântate cu puteri vindecătoare de către un călugăr budist.

La fel ca și fermierii de pe câmpurile de orez, statul la birou favorizează înmagazinarea tensiunilor musculare, dar și.a emoțiilor negative, stresului, astfel că acest masaj relaxează.nu numai fizicul, ci și psihicul. Această terapie este de ajutor și celor care au o circulație deficitară sau probleme la nivelul sistemului nervos. Însă, tok sen este un masaj de intensitate medie spre puternic, așa că dacă preferi un masaj relaxant, s-ar putea să nu fie ceea ce cauți.

Beneficii tok sen

masaj tok sen
 • te scapă de dureri;
 • înlătură blocajele energetice;
 • îmbunătățește circulația sanguină;
 • relaxează;
 • crește imunitatea corpului;
 • creste flexibilitatea musculară;
 • creste mobilitatea și performanța sportivă;
 • tonifică organismul;
 • crește nivelul energetic; 
 • eliberează stresul, anxietatea și alte emoții negative.

Ce se întâmplă la o ședință tok sen?

masaj tok sen
 • te întinzi pe patul de masaj în lenjeria intimă, (pentru că terapia se face pe tot corpul) și ești acoperit cu prosoape
 • ești relaxat prin câteva manevre de masaj manual care îți pregătesc zona corporală pe care se va lucra cu instrumentele tok sen
 • apoi simți cum terapeutul imprimă corpului tău vibrații relaxante folosind daltele și ciocănelul tok sen
 • pe măsură ce te destinzi, pentru că sunetul produs de instrumente este foarte relaxant, simți cum terapeutul îți ciocănește zone din corp: spate, spatele picioarelor, brațe, apoi abdomen, piept și fața picioarelor, apoi, întors pe fiecare parte, lateralele picioarelor
 • masajul tok sen se face folosind ulei pe întregul corp pentru ca instrumentele să alunece de-a lungul meridianelor energetice
 • de la o terapie la alta, îți vor fi relaxate și vibrate diverse părți ale corpului
 • vei primi și tehnici energetice de relaxare pe care le poți face singur acasă (cele 6 sunete vindecătoare, surâsul interior) pentru că responsabilitatea sănătății tale ține în primul rând de tine!
 • apăsările și vibrațiile specifice terapiei tok sen sunt atât de relaxante încât te pot face să adormi fără să-ți dai seama!

Cam cât durează ședința și care sunt efectele de după aceasta?

O sesiune variază de la 50 la 120 de minute, în funcție de disponibilitatea receptorului, devzona afectată și de răspunsul senzorial al organismului. Modificările în starea receptorului apar în timpul terapiei și în următoarele două-trei zile, când se stabilizează organismul. Efectele sunt de durată și se mențin printr-un stil de viață echilibrat. De exemplu, în cazul febrei musculare sau al unei întinderi, o.ședință de tok sen are rezultate foarte bune.

Există efecte adverse?

Posibilitatea de apariție a efectelor adverse este specifică fiecărei persoane și depinde de reacția organismului la eliminarea substanțelor toxice ce au creat starea în care s-a prezentat pacientul la terapie. În majoritatea cazurilor acute nu au existat efecte adverse, acestea apărând foarte rar la cei cu afecțiuni cronice. Reacțiile pot varia de la ușoare mâncărimi, pete, urină sau transpirație urât mirositoare până.la musculatură ușor dilatată sau dureri la masarea profundă și puternică a zonei tratate.

Tok Sen

VIDEO

Tok Sen