Pulsoximetrie scazuta Pulsoximetria Hipoxie Saturatie Oxigen Pulsoximetru - ce este, indicații, valori normale, interpretare, oximetrie, astm, valori

Pulsoximetria sau măsurarea neinvazivă a procentului de hemoglobină legată de oxigen, oferă estimări în timp real a saturației arteriale în intervalul de 80% până la 100% și avertizează în cazul perfuziei capilare diminuate evitând în același timp disconfortul și riscurile asociate recoltării arteriale. Este o tehnică standard de monitorizare a pacienților într-o mare varietate de situații clinice.

Saturația arterială a oxigenului (SaO2) măsoară cantitatea de oxigen transportată de hemoglobină, 20 mL O2/100 mL sânge, în timp ce presiunea parțială a O2 (PaO2) măsoară o cantitate mai mică de oxigen dizolvată în plasmă, 0.3 mL O2/ 100 mL de sânge. SaO2 se corelează bine cu PaO2, dar relația dintre ele nu este liniară și este descrisă de curba de disociere a oxihemoglobinei. La pacienții hipoxici, schimbările mici la nivelul SaO2 reprezintă schimbări mari la nivelul PaO2, deoarece aceste valori ale SaO2 se situează la nivelul porțiunii abrupte a curbei.

Cum funcționează pulsoximetrul?

Pulsoximetria folosește lumina pentru a determina saturația de oxigen. Lumina este emisă de la surse care traversează sonda și ajunge la detectorul de lumină.

Dacă un deget este plasat între sursa de lumină și detectorul de lumină, lumina va trebui să treacă acum prin deget pentru a ajunge la detector. O parte din lumină va fi absorbită de deget și partea care nu este absorbită ajunge la detectorul de lumină.

Pulsoximetrul măsoară cât de multă lumină atinge detectorul de lumină. Dacă există mai multă Hb în deget, mai multă este și lumina absorbită.

Indicații pulsoximetrie

Utilizările recomandate ale pulsoximetrului se împart în două categorii:

  • indicator în timp real al hipoxemiei, monitorizarea continuă poate fi folosită ca un sistem de avertizare deoarece majoritatea efectelor adverse observate la pacienți apar datorită desaturării
  • punct final pentru titrarea intervențiilor terapeutice pentru a evita hipoxia.

Pulsoximetria poate fi utilizată și pentru evaluarea perfuziei periferice și identificarea unei posibile ischemii la nivelul extremităților. O astfel de utilizare nu este standardizată, deși studiile clinice validează utilizarea sa, sunt disponibile puține date despre această utilizare în departamentul de urgență. Chirurgii vasculari vor folosi pulsoximetrul pe un deget de la mână sau unul de la picior pentru a evalua rezultatele chirurgicale la nivelul brațului sau piciorului. Ocluzia arterelor periferice datorată bolii arteriale periferice poate fi sugerată prin compararea rezultatelor pulsoximetriei la nivelul extremităților. Oxigenare periferică scăzută poate fi observată la pacienții cu sindrom de compartiment, leziune arterială traumatică și compresie externă a circulației proximale.

Procedura

Amplasarea dispozitivului este determinată de situația clinică și de dispozitivele disponibile. Un dispozitiv reutilizabil este ușor de folosit la nivelul degetelor care sunt ușor accesibile. Alte locuri disponibile sunt lobul urechii, septul nazal, artera temporală și piciorul sau palma unui copil. Un nou dispozitiv destinat utilizării la nivelul frunții poate furniza valori mai bune la o temperatură ambientală mai scăzută sau în timpul mișcării. Calculatorul analizează datele furnizate pentru a identifica pulsația arterială și afișează acest parametru ca bătăi pe minut. Simultan este afișată și saturația de oxigen.

Interpretare pulsoximetrie

Pacienții cu valori normale ale schimbului fiziologic de gaze au valori ale saturației cuprinse între 97% și 100%. Atunci când SaO2 scade sub 95% poate fi prezentă hipoxemia și poate reprezenta momentul inițial pentru pacienții cunoscuți cu patologie cardiacă sau pulmonară. Saturația de oxigen sub 90% reprezintă o hipoxemie semnificativă. Pulsoximetria poate fi
influențată de numeroși factori extrinseci, dar o scădere semnificativă a saturației de O2 în măsurătorile seriate determină întotdeauna o evaluare a aparatului respirator și a celui circulator.

Factorii care pot influența valorile citite de pulsoximetru

pulsoximetru pulsoximetrie
  • anemia severă (rezultate satisfăcătoare pot fi considerate cele în cazul în care Hb este mai mare de 5 mg/dl)
  • hipoperfuzia
  • oja de culoare închisă de pe unghii
  • nivelul crescut al bilirubinei (rezultate satisfăcătoare până la un nivel al bilirubinei de 20 mg/dl)
  • hiperpigmentarea
  • fistula arterio-venoasă

Riscuri pulsoximetrie

Dispozitivele de pulsoximetrie nu sunt invazive și nu prezintă riscuri. Unele persoane prezintă iritații minore, inclusiv roșeață și sensibilitatea pielii. Riscurile pot varia în funcție de sănătatea generală și de alți factori. Dacă sunt montate foarte strâns și sunt utilizate pentru o perioadă îndelungată, pulsoximetrele pot reduce oxigenul din vasele din jur. Dacă o persoană experimentează amorțeală, furnicături sau modificări ale culorii pielii trebuie să anunțe imediat medicul.

Principalul risc este o citire falsă a rezultatelor. Precizia lor depinde de o potrivire corectă, iar modificările minore ale poziționării lor pot produce o citire inexactă. O persoană care se mișcă în somn poate muta dispozitivul, putând duce la o alertă falsă. Pentru persoanele cu anxietate de sănătate sau cei care nu înțeleg rolul unui pulsoximetru, acest lucru poate provoca griji inutile.