Terapia Vojta - ce este, când este necesară, efecte, beneficii, contraindicații

Terapia Vojta se adresează prematurilor (începând cu 28 de săptămâni), nou-născuților cu risc, copiilor și adolescenților cu tulburări neurologice, de postură sau probleme ortopedice. Această terapie este foarte utilă în special copiilor foarte puțin activi din punct de vedere motric sau celor care resimt o slăbire a musculaturii. 

Locomoția reflexă – baza terapiei Vojta

Prin folosirea terapeutică a locomoției reflexe, se poate ajunge, la pacienții cu o afecțiune a sistemului nervos central și a aparatului locomotor, cel puțin parțial, la modele de mișcare elementare, aceasta însemnând că ele devin iarăși accesibile. Locomoțiile reflexe sunt activate „pe cale reflexă“. „Reflex“, în sensul locomoției reflexe nu.se referă la modalitatea coordonării neuronale, ci la stimuli externi, aplicați terapeutic, precum și.la răspunsurile de mișcare definite și întotdeauna aceleași, disponibile imediat, în mod automat.

La terapia Vojta, terapeutul aplică pacientului, aflat în decubit ventral, dorsal sau lateral, o presiune țintită, pe anumite zone ale corpului. Astfel de stimuli duc, la om, indiferent de vârstă, în mod automat și fără inițiativă proprie, adică fără o conlucrare activă, voluntară, a celui vizat, la două complexe de mișcare:

Târârea reflexă din decubit ventral și rostogolirea reflexă din decubit dorsal și lateral

Târârea reflexă duce la un fel de mișcare de târâre, pe când rostogolirea reflexă începe din decubit dorsal, trecând apoi prin decubit lateral în așa numitul mers patruped. În locomoția reflexă se ajunge la o activare coordonată, ritmică a întregii musculaturi scheletice și la o implicare a diferitelor nivele de comandă ale sistemului nervos central. Reacțiile motorii regulate și cu o desfășurare ciclică, obținute prin stimuli de presiune aplicați în anumite poziții de lucru, sunt la nou-născut pe deplin declanșabile și pot fi reproduse adesea.

Toate mișcările motorii, care apar la om în dezvoltarea prinderii, rostogolirii, mersului patrupedic, ridicării în picioare și mersului sunt abordate astfel în mod vizibil. Ele sunt, conform profesorului Vojta, prezente la copii, într-un anumit stadiu al dezvoltării, în care aceștia nu posedă încă spontan aceste însușiri. Prin aplicarea terapeutică a locomoției reflexe, sunt activate funcțiile musculare necesare mișcărilor spontane din viața de zi.cu zi, intrate în funcție în mod involuntar, în special de la nivelul coloanei vertebrale, dar și la brațe și picioare, mâini și labele picioarelor, cât și de la nivelul feței.

Scopul aplicării terapeutice a locomoției reflexe

Prin aplicarea locomoției reflexe se urmărește ca, componentele elementare ale verticalizării umane și deplasării, aceasta însemnând:

1. Echilibrul corpului în timpul mișcărilor („coordonare posturală“)
2. Ridicarea corpului, împotriva gravitației
3. Mișcările cu scop precis, de apucare și pășire, ale membrelor („mișcare fazică“)

să devină din nou accesibile și utilizabile.

Diferența față de alte tehnici și metode fizioterapeutice

La terapia Vojta nu sunt exersate funcții de mișcare, ca prinderea, rostogolirea de pe spate pe abdomen sau mersul. Mai curând, activarea terapeutică a locomoției reflexe, mediază accesul, prin intermediul sistemului nervos central, la modele de mișcare parțial singulare, necesare pentru o anumită mișcare sau acțiune.

După tratamentul Vojta, aceste modele parțiale îi sunt disponibile spontan pacientului. Prin repetarea regulată a „mișcării normale“ stocate în creier, este împiedicată antrenarea mișcărilor de eschivare. Acestea ar fi în orice caz doar un înlocuitor pentru „mișcarea normală“ propriu-zisă, care este de dorit.

Locomoția reflexă și legătura cu dezvoltarea motorie ideală

Modelele parțiale ale locomoției reflexe cuprind toate componentele dezvoltării motorii ale omului până la mersul independent. Prin aplicarea regulată a terapiei Vojta, se realizează „deschiderea căilor“ pentru aceste modele parțiale în sistemul nervos central, astfel încât, starea de activare realizată prin terapie este menținută o perioadă de timp și mișcările spontane ale copilului/adultului vor fi influențate în mod pozitiv.

Experiența clinică a demonstrat că, după o activare prin locomoția reflexă, unui pacient (copil/adult) îi stă la dispoziție o poziție a corpului cu mult mai bună, ba chiar normală. Acest lucru îi oferă pacientului și o siguranță emoțională crescândă, în confruntarea cu mediul înconjurător și în acumularea de noi experiențe.

Terapia Vojta la copil

Terapia Vojta poate fi aplicată în aceeași măsură atât la sugari, cât și la copii. Indicația rezultă pe baza diagnosticului medical și a scopului terapeutic formulat în consecință.

Cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când la pacient nu s-au dezvoltat și fixat deja, așa numitele modele motrice înlocuitoare. La pacienții aflați în faza de fixare a „motricității înlocuitoare“, scopul terapiei este activarea și menținerea modelelor de mișcare fiziologice, precum și rechemarea și integrarea modelelor de mișcare anormale nefixate încă în desfășurarea motrică normală până la stăpânirea deplină a motricității voluntare.

Plânsul sugarului în terapia Vojta

Starea de activare dorită terapeutic se exprimă la sugar în timpul terapiei adesea prin plâns. Acest lucru induce părinților o stare de iritare, făcându-i să presupună că îi provocăm copilului lor „durere“. Plânsul este la această vârstă un mijloc de exprimare important și adecvat al micilor pacienți, care reacționează astfel la o activare neobișnuită. De regulă, după o scurtă perioadă de adaptare, plânsul nu mai este așa intensiv și în pauzele dintre exerciții ca și după terapie, sugarii se liniștesc direct. La copii mai mari, care se pot exprima verbal, plânsul, de asemenea, nu mai apare.

Terapia Vojta la adulți

La adulții cu afecțiuni dobândite, care prejudiciază coordonarea periferică și central nervoasă a mișcării, terapia Vojta poate fi folosită atât în faza acută a bolii, asta însemnând deci foarte devreme, cât și în reabilitarea ulterioară.

Cu ajutorul terapiei Vojta este stimulat din nou accesul la modelele de mișcare odată sănătoase, cu scopul prevenirii efectelor secundare ca durerea, limitarea funcționalității și forței. Ca efecte însoțitoare dorite, în urma respectivei terapii, pleacă impulsuri cu rol de activare a unor funcții corticale mai înalte (motivație, concentrare, rezistență, stimularea limbajului, diversitate, senzorialitate și psihic).

Țelul cel mai înalt al terapiei Vojta este reconstrucția competenței zilnice a pacientului. Aceasta înseamnă, că tratamentul trebuie să-l facă pe pacient din nou capabil să participe în modul cel mai bun posibil la toate activitățile, în familie, școală, profesie, timp liber și în același fel, nevoilor sale.

Spectrul efectelor terapiei Vojta

De spectrul larg al efectelor terapiei Vojta, profită pacienți de toate vârstele cu boli în întregime diferite, ca spre exemplu:

 • pareze cerebrale
 • scolioze ale coloanei vertebrale
 • displazii și luxații ale articulației șoldului

Chiar și la tulburări cerebrale de mișcare pregnante, sunt influențate și modificate clar, în sens pozitiv, mecanisme de verticalizare sau funcții de sprijin precum și aptitudini comunicative. Terapia Vojta poate fi aplicată ca bază în fizioterapie la aproape orice tulburare de mișcare, ca și la o multitudine de boli, ca spre exemplu:

 • Tulburări centrale de coordonare la vârsta sugarului
 • Tulburări de mișcare ca urmare a leziunilor sistemului nervos central (pareze cerebrale, apoplexie, scleroză multiplă)
 • Diferite boli musculare
 • Îmbolnăviri și limitări funcționale ale coloanei vertebrale, ca spre exemplu diformități ale coloanei vertebrale (scolioze)
 • Leziuni ortopedice/traumatologice relevante ale umărului și brațelor, șoldului și picioarelor

Contraindicațiile terapiei Vojta

Terapia Vojta nu se folosește la:

 • Îmbolnăviri acute febrile, respectiv inflamatorii
 • Vaccinări cu vaccinuri vii la indicația medicului (de regulă 10 zile după vaccin)
 • Existența sarcinii la pacienți
 • Anumite îmbolnăviri, ca spre exemplu boala oaselor de sticlă, boli de inimă, etc.

La toate bolile care limitează starea generală a pacientului, terapia Vojta se folosește în funcție de posibilitățile de solicitare ale acestuia, pe o durată mai scurtă, dar nu trebuie întreruptă.

Efectele terapiei Vojta asupra dezvoltării și comunicării pacientului

Prin terapia Vojta se ajunge la modificarea pozitivă a coordonării mișcărilor la prindere, verticalizare, mers independent și vorbire. Ca urmare a acestei modificări, copilul sau adultul este apoi în măsură să-și exprime mai ușor și mai amplu dorințele și nevoile, precum și să și le realizeze spontan. Pacienții sunt mai puțin frustrați, acționează mai fericiți și mai mulțumiți. Copii mai mari sau adulții sunt de părere că după terapia Vojta se simt „mai ușori“ când execută mișcările. Un astfel de sentiment, profund pozitiv, duce.la capacități comunicative vizibil îmbunătățite. În general, terapia Vojta îi oferă pacientului posibilități clar îmbunătățite pentru învățarea motrică în confruntarea cu mediul înconjurător. 

În afară de terapia Vojta, nu este necesară o observare permanentă și o intervenție corectivă din partea părinților, astfel încât sugarul, respectiv copilul, să se poată mișca liber și spontan. Conform principiului Vojta, nu există „posturi greșite“, care ar putea periclita succesul tratamentului. Prin facilitarea funcției posturale și de mișcare în sistemul nervos central al sugarului și copilului, obținută prin terapia Vojta, capacitatea de mișcare îmbunătățită a acestuia, realizată în secvențele terapeutice zilnice, puține și scurte, poate fi menținută de regulă pe tot parcursul zilei. Ca rezultat, acest lucru stimulează și dezvoltarea independenței micului pacient față de adult. Acesta este un scop dorit al terapiei. În același timp terapia Vojta promovează părinții în competența lor părintească: copilul află în timpul terapiei zilnice Vojta afecțiunea fizică și o siguranță mediată de părinți. Terapia Vojta întărește astfel relația părinte-copil și duce la câștigarea de experiențe noi și extinse din partea copilului.

Dozarea și intensitatea de lucru 

Locomoția reflexă este o terapie extrem de eficientă, firește însă neobișnuită și foarte solicitantă pentru sugari și copii mici. Ca multe alte metode fizioterapeutice și terapia Vojta presupune cerințe considerabile din partea părinților și aparținătorilor. Ca terapia Vojta să fie încununată de succes, ea trebuie efectuată la sugar și copilul mic, de mai multe ori pe zi. O ședință de terapie durează între cinci și douăzeci de minute.

Rolul părinților

Întrucât părinții, respectiv aparținătorii, efectuează terapia de mai multe ori pe zi, le revine rolul hotărâtor în terapia Vojta.

La un pacient adult efectuarea terapiei Vojta poate fi preluată de soț/soție, partener de viață sau de persoane apropiate. În acest caz terapia se.va efectua de regulă de mai multe ori pe săptămână.

Inițierea și efectuarea terapiei Vojta

Pe lângă afecțiunea de bază, efectul și prin acesta succesul terapiei prin metoda Vojta este determinat de intensitatea și precizia ei. După indicarea terapiei Vojta de către medicul curant, terapeutul Vojta concepe un program individual, stabilind împreună cu pacientul/părinții scopurile terapiei. Programul terapeutic este apoi adaptat la intervale regulate în conformitate cu evoluția pacientului.

Inițierea în vederea executării terapiei Vojta de către părinți, respectiv aparținători, are loc de regulă neîntârziat, astfel încât terapia să poată fi începută și acasă, realizându-se intensitatea necesară acesteia. Indiferent de vârstă pacientul va.fi prezentat apoi în mod regulat la cabinetul fizioterapeutului.

Vojta Durchführung

Cum este demonstrat efectul terapiei Vojta?

Terapia Vojta și-a dovedit eficiența pe plan mondial la mulți pacienți, începând de la sugari până la adult. Mișcările reflexe observate de profesorul Vojta, efectul lor și succesul lor terapeutic au fost cercetate științific și confirmate empiric. Pe lângă aceasta există câteva studii separate, bazate pe evidențe.

Cercetări privind efectele psihice ale terapiei Vojta

Efectele presupus negative ale terapiei Vojta, în special pe plan psihologic, asupra dezvoltării senzomotorii și asupra comportamentului comunicativ și social al sugarilor, respectiv al copiilor care beneficiază de această terapie, au fost cercetate de diverși autori. În acest sens o atenție deosebită a atras comparația cu copii care nu.au beneficiat de terapia Vojta și cu copii care au beneficiat.de alte terapii precum și efectele acestora asupra relației mamă–copil. Aceste studii au arătat că terapia Vojta nu atrage după sine efecte negative din punct de vedere psihologic, ci din contră poate avea mai mult efect pozitiv pe plan psihic.

Cine aplică terapia și diagnosticul Vojta?

În cadrul Societății Internaționale Vojta (IVG) s-a format o echipă calificată de fizioterapeuți formatori și medici. Această echipă, care parțial a fost formată de profesorul Vojta însuși, pregătește de mai mult de 40.de ani terapeuți Vojta și medici calificați, în toată lumea, care la rândul lor pot trata în mod calificat pacienți cu terapia Vojta. Întrucât terapia Vojta este efectuată în mare parte de părinți acasă, este foarte economică financiar. 

Terapia Vojta

VIDEO

Terapia Vojta