Terapia Schroth Metoda Schroth Terapie Schroth - ce este, beneficii, indicații, terapie scolioză, aplicatii, recomandari, contraindicatii, tratament, recuperare

Terapia Schroth sau metoda Schroth este o formă de tratament conservator pentru scolioze idiopatice (situații în care cauza apariției scoliozei nu este cunoscută) și boala Scheuermann. Aceasta constă într-o serie de exerciții care vizează elongația trunchiului și corectarea asimetriilor coloanei, cu rezultate vizibile în cazul copiilor, dar și al adulților.

Terapia Schroth este abordarea terapeutică tridimensională a scoliozei, care a fost concepută de Katharina Schroth la începutul anilor 1900. Prin creativitate, gândire metodică și prin muncă, Schroth a încercat să-și îndrepte scolioza, punând accent foarte mare pe respirație și contracție musculară. Scopul terapiei este îndreptarea coloanei prin elongația activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respirație tridimensională, precum și tonifierea și stretching-ul musculaturii în poziția maximă corectivă.

Ce presupune terapia Schroth?

În cazul tuturor exercițiilor prin metoda Schroth, pacienții încep prin a aborda o postură în care curburile coloanei, diformitățile cutiei toracice și dezechilibrul umerilor și al soldurilor sunt menținute într-o poziție posturală corectată. Coloana este apoi elongată dinspre pelvis în sus. Poziția brațelor este importantă pentru corectarea cutiei toracice și a umerilor.

În timp ce pacientul menține această postură corectă, va începe respirația corectivă Schroth. Această tehnică direcționează respirația în zonele afectate de scolioză – zonele depresiunilor cutiei toracice. Respirația de acest tip ajută în reducerea rotației coloanei vertebrale, cât și la îmbunătățirea capacității pulmonare. Stabilizarea posturii corecte apare în faza de expir prin contracții izometrice pe musculatura interesată.

Rolul exercițiilor Schroth

Exercițiile specifice metodei Schroth sunt efectuate în funcție de severitatea și tipul de curbură a afecțiunii, cât și în funcție de mobilitatea și capacitatea pacienților. Scopul este de a crea percepția și conștientizarea noii posturi prin poziție, repetiție și respirație.

  • stabilizarea curburilor
  • creșterea mobilității părții superioare a trunchiului
  • îmbunătățirea aliniamentului postural
  • creșterea controlului neuromuscular
  • îmbunătățirea funcției cardiopulmonare
  • diminuarea durerii terapia Schroth
  • adaptarea corecților în activitățile zilnice

Prin stimuli tactili, terapeutul Schroth ghidează pacientul, astfel încât acesta va avea o mai bună înțelegere a locației respirației, elongației și activării mușchilor interesați, în vederea corectării active a posturii.

Beneficiari

Tratamentului poate fi aplicat pe pacienți cu unghiuri Cobb mai mari de 15 grade. Pentru unghiurile Cobb mai mari de 20 de grade, se recomandă purtarea corsetului Cheneau pentru menținerea corecțiilor 70% activ și 30% pasiv, concomitent cu terapia.

Pentru că terapia Schroth necesită un grad de implicare ridicat, aceasta poate începe de obicei la vârsta de 10 ani pentru fete și 12 ani pentru băieți.

Principii Schroth

terapie Schroth scolioza

Structura segmentelor trunchiului

Metoda Schroth împarte trunchiul în trei segmente simetrice aflate unul deasupra celuilalt. În cazul unei scolioze acestea apar deformate în formă de V lateral prin rotație. Segmentele precum gibozitatea costală și lombară cu deformări convexe și concave pot fi recunoscute cu ochiul liber. La începutul terapiei este foarte important ca pacienții, prin studierea propriului corp, să înțeleagă și să simtă deformările. Astfel, ca prim pas al terapiei, îi învățăm corectarea acelor abateri de la postura normală, pe care le vedem pe plan frontal, orizontal și sagital (deformări ale trunchiului, la nivel lombar, decompensații, deformări rotative).

Poziții de pornire asimetrice

În vederea dezvoltării percepției pentru noua postură, Schroth folosește poziții de pornire asimetrice ca mecanisme care determină reflexul de ridicare, îndreptare. Pe baza acestuia, se aplică o corecție activă de la nivelul caudal până la cel cranian și în limitele caracteristicilor structurale scoliotice. Elongația efectuată din postura îndoită deschide zonele curbate înguste, având ca scop repoziționarea fiziologică a musculaturii insuficiente în ambele părți (concave, convexe), în vederea obținerii tensiunii maxime. 

Respirația tridimensională

Prin respirația tridimensională, care urmează, reprezentând partea centrală a terapiei (3DR), obținem ridicarea zonelor adâncite („văilor”), ajutând la corecția multiplanară a segmentelor.

Stabilizarea prin forță musculară

După obținerea corecției finale (maximă posibilă), scopul este restabilirea echilibrului muscular, stabilizarea posturii corecte cu forță musculară. Pentru obținerea acesteia sunt esențiale corecțiile active și pasive, cât și cele conduse manual de kinetoterapeut.

Contraindicații terapia Schroth

Terapia Schroth nu este indicată în cazul copiilor foarte mici deoarece pentru executarea corectă a exercițiilor este nevoie de responsabilitatea și cooperarea pacientului. De asemenea, nu se recomandă terapia în cazul pacienților diagnosticați cu osteoporoză, pareză spastică sau cardiopatie decompensată.

Când ar trebui începută terapia Schroth?

Terapia Schroth trebuie să înceapă de la primele semne ale unei posturi scoliotice. Spre exemplu, dacă fiul/fiica dumneavoastră are un umăr mai sus și unul mai jos sau dacă șoldul este înclinat într-o parte, atunci trebuie să mergeți cu ace(a)sta la un fizioterapeut pentru o evaluare posturală, urmată de începerea terapiei. Din păcate însă, puțini părinți își aduc din timp copiii la control. Majoritatea vin cu cei mici când aceștia au deja scolioza cu un grad destul de avansat.

Frecvența terapiei Schroth

Acest aspect depinde atât de vârsta pacientului, cât și de gradul scoliozei. Dacă nu s-a ajuns la maturitatea osoasă (16-18 ani), pacientul trebuie să facă cel puțin 6 luni de terapie pentru rezultate vizibile. În primele săptămâni, acesta ar trebui să vină la terapie în fiecare zi pentru a învăța să execute corect exercițiile. De asemenea, în această perioadă trebuie să lucreze în fiecare zi acasă, cel puțin o ședință de o oră, alcătuită din 4-5 exerciții, a câte 10-15 minute fiecare. După ce a învățat exercițiile foarte bine, pacientul se va prezenta la cabinet pentru terapie de 1-2 ori/săptămână.

Ce pot face părinții pentru a preveni problemele posturale la copii?

Fiecare copil, în perioada de creștere, trebuie monitorizat cu atenție, în special când vine vorba despre coloana vertebrală care este supusă unor stimuli ce îi pot afecta dezvoltarea armonioasă. De aceea, este indicat ca părinții să îi aducă pe cei mici la un control la un specialist între 8-10 ani. Fizioterapeutul va face o evaluare posturală și.în funcție de aceasta, va recomanda un plan de recuperare chiar și în scop profilactic. După cum știți, este mult mai ușor să prevenim decât să tratăm.

Se recomandă terapia Schroth în cazurile foarte grave, cu indicație de operație?

Da, chiar și în cazurile foarte grave de scolioză, cu valoarea unghiului Cobb de peste 40.de grade, deci în cazul pacienților cu indicație de operație, se recomanda câteva luni de terapie Schroth, înainte de intervenția chirurgicală. Acest lucru poate contribui la ameliorarea scoliozei, precum și.la o recuperare postoperatorie mai ușoară.

metoda schroth terapia schroth

VIDEO

metoda schroth terapia schroth