De ce arată o temperatură greșită termometrele cu infraroșu?

Măsura controlului epidemiologic impus la intrarea în magazine, birouri şi instituţii, prin măsurarea temperaturii cu termometre cu infraroşu, a creat un val de confuzie în contextul în care oamenii reclamă afişarea unei temperaturi greșite de 32-34 grade C. Experţii spun însă că aceste aparate sunt calibrate să detecteze febra, şi.nu temperatura normală a corpului uman, reacţionând la temperaturi peste 37,3 grade Celsius.

De la începutul stării de alertă, românii reclamă faptul că temperaturile afişate în urma controlului epidemiologic făcut la intrarea în instituţii sau magazine nu reprezintă o valoare nici măcar apropiată a temperaturii normale a corpului uman.

Neîncrederea în aceste termometre nu este justificată

Această experienţă, termometre care indică o temperatură greșită, împărtăşită de un număr ridicat de persoane, a condus la un val de scepticism cu privire la eficienţa acestui control epidemiologic, în contextul în care cel mai adesea această sarcină pare să.fi căzut în slujba paznicilor de.la intrarea în instituţii, care poate nu întotdeauna folosesc corect aceste termometre. Însă, oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin că aceste aparate sunt precise, nu atât în determinarea corectă a temperaturii corpului, ci a stărilor febrile, şi.că, în actualul context epidemiologic, ele reprezintă o măsură extrem de eficientă.

De ce arată o temperatură greșită termometrele cu infraroșu?

Termometrele cu infraroşu se bazează pe schimbarea reflectabilităţii, sau felul în care se răsfrânge unda infraroşie în momentul în care interferează cu radiaţia infraroşie pe care o emite corpul uman. Ele emit un fascicol care se reflectă de tegument şi care interferează cu radiaţia infraroşie pe care oricum o eliberează corpul uman şi.pe care noi o numim căldură. Ea dă o valoare, funcţia de interferenţă are un prag inferior de sensibilitate a senzorului, dacă nu.ai suficientă interferenţă se întoarce foarte puţin pentru că oricum o parte din radiaţia infraroşie emisă de fascicolul vieţii este absorbită de tegument.

Drept urmare, aceste termometre sunt calibrate să detecteze febra, şi.nu temperatura normală. La fel cum un etilotest are un prag de sensibilitate de concentraţie în alcool, unele sunt la 0,03, altele la 0,05, dar sunt făcute să detecteze concentraţii de alcool pe prag. La fel, termometrele de distanţă sunt făcute să detecteze temperaturi peste prag. De aceea, dacă dai trei citiri la o persoană care e normotermică, nu.o să fie previzibil. Practic, aceste termometre trebuie folosite nu.în sensul de.a măsura temperatura corpului, ci dacă o persoană a trecut sau a picat acest test de termometrizare. Standardul pentru măsurarea temperaturii este termometrul de contact.

Pe nimeni nu interesează valorile sub acest prag, chiar dacă cineva face caterincă pe net că are 32 de grade, şi asta ar însemna că.e mort. Ele nu sunt gândite tehnologic să fie calibrate la nimic altceva decât la sindromul febril. Unele sunt calibrate la 37,3 grade C, altele la 37,5 grade C. De aceea, acesta este şi pragul impus de autorităţi, pentru că este pragul de detecţie prevăzut de manufacturieri.