Premieră: Robotul MAKO, folosit în intervențiile ortopedice de protezare

Cu ajutorul acestui sistem chirurgical de ultimă generație (Robotul MAKO), intervențiile ortopedice se.vor realiza minim-invaziv, ceea ce oferă pacientului o recuperare mai facilă și întoarcerea la activitățile zilnice în.cel mai scurt timp posibil. 

Bazându-se pe rezultatele furnizate de computerul tomograf, dar și.de modelarea 3D a anatomiei osoase, specialiștii ortopezi coordonați de doctorul Vlad Predescu vor folosi noul robot Mako pentru a crea un plan chirurgical personalizat și pentru a identifica dimensiunea, orientarea și alinierea implantului, pe baza anatomiei unice a fiecărui pacient. De asemenea, performantul robot oferă flexibilitate planului chirurgical intraoperator, permițând execuția cu.cea mai mare precizie a rezecției osoase.

Ce poate face robotul MAKO?

Studiile arată că înlocuirea parțială a genunchiului utilizând un braț robotizat este.de două până la trei ori mai exactă, în comparație cu procedurile clasice manuale. Rezultatele sunt mult mai bune, sângerarea din timpul intervenției chirurgicale este redusă, iar durata de spitalizare și.de recuperare mult mai scăzută. Asocierea dintre chirurgul ortoped și robotul Mako are rezultate excepționale în cazurile pacienților care suferă de gonartroză și coxartroză, folosind tehnologii de ultimă oră – Mako Total Hip și Mako Total Knee. De asemenea, această procedură chirurgicală revoluționară este o opțiune de tratament și pentru cei care sunt diagnosticați cu osteoartrită sau artrită reumatoidă

După o experiență de peste 20 ani în protezarea genunchiului și.a șoldului, sunt bucuros că putem oferi pacienților noștri beneficiile chirurgiei ortopedice robotice. Robotul MAKO îmbunătățește fundamental modul de abordare a intervențiilor chirurgicale ortopedice de protezare articulară, oferind multiple beneficii, atât pacientului, cât.și chirurgului care coordonează intervenția. Pentru că utilizează un model virtual 3D, robotul ne permite, preoperator, să dezvoltăm un plan chirurgical personalizat pentru fiecare pacient în parte. Totodată, în timpul operației, planul inițial este reverificat computerizat și poate fi supus unei serii de ajustări, în timp ce brațul robotizat ne permite execuția medicală ideală. Suntem mândri că putem oferi această tehnologie revoluționară, în premieră în țara noastră, pacienților care necesită protezarea articulară a genunchiului și.a șoldului, fie că vorbim despre proteze parțiale sau despre proteze totale”, a declarat Dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, Coordonatorul Secției de Ortopedie și Traumatologie Sportivă din Ponderas Academic Hospital.

Ponderas Academic Hospital este singurul spital privat din România care dispune de Robotul MAKO 

Medicul Vlad Predescu este primul specialist ortoped din România care a primit certificarea pentru a putea realiza intervenții chirurgicale cu ajutorul robotului MAKO. Această certificare este obținută după realizarea unor cursuri de supra-specializare, schimburi de experiență în centre care deja folosesc această tehnologie, precum și după intervenții chirurgicale complexe, asistate de specialiști în tehnologia Mako. De asemenea, de anul trecut, Vlad Predescu este singurul medic din România care.a primit acreditarea de Chirurg de Excelență în Chirurgie Ortopedică, distincție acordată de Surgical Review Corporation din Statele Unite ale Americii. 

Cine sunt beneficiarii operațiilor cu robotul Mako?

Candidații potriviți sunt, de fapt, toți pacienții care suferă de artroză în stadiu avansat la nivelul genunchiului și șoldului și.au indicație de protezare. Astfel, pacienții care suferă de gonartroză sau coxartroză în ultimul stadiu și.nu mai au cartilaj articular sunt principalii beneficiar ai unei endoproteze articulare. Aceasta are.ca scop refacerea mobilității și stabilității articulare, reducând astfel mișcarea cât mai naturală a acesteia.

Care sunt diferențele dintre o intervenție chirurgicală clasică de protezare și una robotizată?

Se poate spune că implantarea robotică duce la.o precizie și.o mai mare acuratețe a tranșelor osoase și.la o articulație protezată mai naturală, pacientul având mai des senzația de șold sau genunchi uitat“ la finalul perioadei de recuperare.