zbate pleoapa

Superstițiile împământenite în mintea multor români ne spun că atunci când “ni se zbate pleoapa / ochiul” vom avea parte de evenimente nefericite ori, din contră, ne așteaptă o zi bună, presărată cu întâmplări de bun augur. Știința medicală contrazice însă aceste convingeri populare și explică care sunt cauzele acestor tresăriri ale ochiului și ce putem face în privința acestora.

Ce sunt spasmele pleoapelor?

Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se cu acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Această tresărire a pleoapei, uneori abia perceptibilă, se numește „sindromul fasciculației benigne” sau „miochimie” (contracție musculară involuntară). Ea denotă o hiperexcitabilitate a fibrei nervoase. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute. 

Care sunt tipurile de spasme și cum le deosebești când ți se zbate ochiul?

Există trei tipuri frecvente de spasme oculare: 

Spasmul ocular sau miokimia pleoapelor afectează doar pleoapa. Acest tip de spasm este foarte întâlnit și se întâmplă ca majoritatea oamenilor să se confrunte cu acesta. Miokimiile sau spasmele oculare implică fie pleoapa superioară sau pe cea inferioară, însă de regulă apar doar la un ochi. Atunci când aveți senzația că vi se zbate ochiul, acest.spasm poate să varieze în intensitate, începând de la faptul că abia îl percepeți și până la situațiile în care simțiți că vă deranjează, că vă cauzează disconfort. Spasmul, de regulă,.dispare într-un timp scurt, însă poate să reapară peste câteva ore, peste câteva zile sau după o perioadă mai lungă de timp.

Blefarospasmul benign esențial începe ca o clipire mai deasă din ambii ochi și evoluează până când pacientul este nevoit să își țină ochii aproape închiși. Acest tip de spasm ocular este relativ rar, însă poate fi extrem de.sever, afectând toate aspectele vieții. Blefarospasmul benign esențial apare, de regulă, la vârsta adultă și se agravează treptat. Un procent foarte mic al populației este diagnosticat cu această afecțiune, iar.statisticile arată că femeile sunt mai afectate de blefarospasm decât bărbații. Cauza poate fi oboseala, stresul, lumina puternică, vântul sau poluarea din aer. 

Spasmul hemifacial implică mișcări spasme ale mușchilor de pe o parte a feței, inclusiv mișcări ale pleoapelor. Un spasm ocular minor este, de cele mai multe ori, asociat cu factorii ce țin de stilul de viață:.oboseală, stres, privarea de somn, consumul de alcool, tutunul sau consumul de cofeină. Un spasm hemifacial este rar. Acesta implică ambii mușchi din preajma gurii și din apropierea pleoapei. Spre deosebire de celelalte tipuri, spasmul hemifacial afectează o singură parte a feței. Cauza poate fi o arteră care apasă pe un nerv facial.

Cauzele spasmelor oculare

Deși cauza nu este pe deplin cunoscută, medicii sunt de părere că zbaterea ochiului este o urmare a stresului și a oboselii cronice, afecțiuni specifice societății secolului XXI. Altă cauză poate fi lipsa de magneziu și de calciu, lucru care poate afecta toată musculatura, nu numai pe cea din jurul sprâncenelor și ochilor. Recomandarea este de creștere a aportului.de alimente bogate în acești nutrienți (cereale integrale, semințe de floarea soarelui, dovleac, susan, plante cu frunze verzi). O altă cauză importantă pentru care ni se zbate pleoapa / ochiul este consumul excesiv de ciocolată.neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante, astfel încât este bine să limitați consumul acestor alimente. Sunt și boli care pot duce la.formarea spasmelor: răceala, gripa, sinuzita, anemia, diabetul, însă aceste cazuri sunt rare. 

Cauzele locale sunt: iritații oculare, alergii, corpii străini oculari sau sindromul de ochi uscat. Astfel, ca să aflați cauza exactă este bine să mergeți la medic! zbate pleoapa

Este o urgență oftalmologică? zbate ochiul

În cazuri extrem de rare, aceste spasme ale pleoapelor pot indica un simptom asociat.tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă.a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular).

Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și.alte simptome (fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară), ar trebui să consultați un medic oftalmolog pentru a exclude și alte diagnostice.

Există un tratament specific?

În afară de eliminarea factorilor încriminați mai sus, în cazurile grave, se poate recomanda o injecție cu toxină botulinică (botox), pentru a opri aceste spasme. Tot pentru cazurile grave, există intervenții pentru rezolvarea chirurgicală a unor zone de mușchi sau inervație.

Lucrul la calculator reprezintă un stres în sine, așa că nu uitați să luați pauze la intervale.de 20-30 minute, timp de câteva secunde să priviți la distanță mare (4-5 metri) și să clipiți voluntar. Această practică ajută la prevenirea sindromului de ochi uscat și a consecințelor lui. Dacă apariția spasmelor au la bază sindromul de ochi uscat, se recomandă administrarea de lacrimi artificiale, picătură.cu picătură, conform recomandărilor medicului oftalmolog.