Principiul rezonanței magnetice a fost descris în 1946, dar debutul în imagistica dedicată aparatului cardiovascular (Cardio-RM) a avut loc abia în anii 1970, când a început să fie aplicată pentru măsurarea metabolismului cardiac, ulterior dezvoltându-se tehnica ce permite începând din anii 80.să evalueze funcția și morfologia cordului.
De când există cardio-rm în lume și în Romania?
Odată cu apariția substanțelor de contrast în anii 1990-2000, s-a putut evalua viabilitatea miocardică și s-au vizualizat cicatricile fibrotice intramiocardice. Astfel Cardio-RM poate în prezent analiza inima în toată complexitatea structurii și funcției acesteia, având marele avantaj că este neiradiant.
Dezvoltarea Cardio-RM a fost premiată cu 5 premii Nobel de-a lungul timpului.
În Romania, primele examene IRM cardiace au început la Institutul Clinic Fundeni, experimental din anul 2000 și având utilizare diagnostică clinică din anul 2001, cu ocazia instalării primului aparat IRM cu intensitate a câmpului magnetic de.1,5 tesla din țară.
Când mă poate ajuta o asemenea investigație?
Rezonanța magnetică (RM) cardiovasculară (Cardio-RM) este cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a funcției inimii. Rezonanța magnetică este o scanare nedureroasă și inofensivă, ce ne permite să privim în interiorul corpului fără utilizarea razelor X. Cu ajutorul unui magnet și a undelor radio obținem imagini detaliate, de foarte bună calitate cu privire la structura și funcția inimii.
Cardio-RM este indicată în toate situațiile în care ecografia cardiacă nu poate oferi informații complete, deoarece ultrasunetele nu pot pătrunde până la nivelul inimii (ferestre ecografice dificile). Această situație se întâlnește frecvent la pacienții cu perete toracic gros (obez), la cei longilini sau la pacienții cu boli pulmonare asociate.
Este indicată în cazul următoarelor patologii: boli congenitale de cord, boala cardiacă ischemică, infarct miocardic acut sau cronic (evaluarea cicatricilor/viabilității miocardice), evaluarea parametrilor de severitate și studiul cauzelor de insuficiență cardiacă, cardiomiopatie hipertrofică sau dilatativă (inclusiv analiza extensiei, aspectului, intensității și localizării fibrozei miocardice în anumite tipuri de cardiomiopatii), miocardita, cardiomiopatie aritmogenă de ventricul drept, studiul substratului morfologic al unor tulburări de ritm cardiac, detalii asupra miocardului în diferite tipuri de cardiomiopatii infiltrative (talasemie, hemocromatoza, amiloidoza, sarcoidoza, Boala Fabry), patologie vasculară cardiacă, evaluarea tumorilor cardiace.
Se poate efectua și rezonanța magnetică cardiacă de stres, o investigație nouă în Romania, dar foarte utilizată în.alte țări europene, care se efectuează prin administrarea controlată a unui agent medicamentos de stres. Metoda se adresează pacienților cu durere toracică (angină pectorală) pentru a.se diagnostica semnificația funcțională a anumitor stenoze la nivelul arterelor coronare.
Care sunt beneficiile și avantajele pentru medici și pacienți?
cardio-rm rmn cardiac
- Realizează imagini de rezoluție înaltă fără să depindă de tipul constituțional al pacientului;
- Este o metodă neiradiantă și neinvazivă;
- Substanța de contrast folosită este mult mai bine tolerată decât cea utilizată la CT (nu conține Iod);
- Evaluează nu doar funcția miocardică, pentru care este o metodă de înaltă eficiență, ci și structura (morfologia) peretelui inimii, într-un mod mai eficient față de ecografie sau de tomografia cardiacă. Astfel poate delimita exact cât de extins este un infarct, ca suprafață cât.și profunzime în grosimea mușchiului cardiac. De asemenea detectează țesutul cicatricial (fibroza) care apare în diverse cardiomiopatii și ajută la diferențierea între acestea. Poate detecta și conținutul de.apă (edem) al miocardului și face diferența între evenimente cardiace recente și vechi. Ajută și în diagnosticul tumorilor intracardiace. Este esențială în analiza anatomiei și hemodinamicii la pacienții cu boli congenitale;
- În funcție de complexitatea cazului, un examen poate conține peste 2.500 de imagini.