Kinetoprofilaxia Primara Kinetoprofilaxie Secundara Kinetoprofilaxia - ce este, tipuri, importanță, beneficii, obiective, aplicatii

Kinetoprofilaxia, considerată ca și parte integrantă și ramură de avangardă a kinetoterapiei, constituită pe axioma unanim acceptată în științele medicale conform căreia „este mai ușor să previi decât să tratezi”.

Kinetoprofilaxia studiază procesul de optimizare a stării de sănătate și de prevenire a îmbolnăvirii, organismului uman, cu ajutorul exercițiilor fizice.

Indicații kinetoprofilaxie

kinetoprofilaxie kinetoprofilaxia
 • omului sănătos, pentru a-l feri de boli sau de apariția sindromului de decondiționare fizică (profilaxie primară sau de gradul I);
 • omului vârstnic, la care decondiționarea a apărut, pentru a-l feri de agravarea și organicizarea ei (profilaxie secundară sau de gradul II);
 • omului bolnav (cu boli cronice), pentru a-l feri de apariția unor agravări sau complicații ale acestor boli (profilaxie terțiară sau de gradul III).

Obiective kinetoprofilaxie

kinetoprofilaxie kinetoprofilaxia
 • întărirea stării de sănătate;
 • mărirea rezistenței naturale a organismului față de agenții patogeni din mediul extern;
 • stabilirea unui echilibru psiho-fizic normal între organism și mediu;
 • pentru copii, obiectivul cel mai important constă în asigurarea condițiilor pentru creșterea și dezvoltarea normală și armonioasă a organismului și, implicit, prevenirea apariției deficiențelor fizice și a contactării unor boli care le-ar putea afecta dezvoltarea normală.

Clasificare kinetoprofilaxie

kinetoprofilaxie kinetoprofilaxia
 • kinetoprofilaxia primară sau de gradul I.
 • kinetoprofilaxia primară sau de gradul II.

Kinetoprofilaxia primară (gradul I)

Kinetoprofilaxia primară constă în instituirea demersului profilactic ce trebuie să pornească întotdeauna de la cunoașterea:

 • particularităților bio-psiho-motrice individuale, întrucât este vizată personalitatea umană în ansamblul și integritatea sa;
 • interdependența organismului cu mediul ambiant;
 • influența exercițiilor asupra omului sănătos sau în situație biologică specială.

Așa cum am mai arătat, prin influențele pozitive multiple pe care exercițiul fizic le are în menținerea și întărirea sănătății organismului uman în general și a funcțiilor sale în particular, kinetoprofilaxia are diverse și multiple aplicații. Aceste aplicații privesc în primul rând oamenii sănătoși și oamenii aflați în situații biologice speciale – kinetoprofilaxia primară.

Acestea din urmă, se adresează unor grupe mari de cetățeni care din cauza unor particularități fiziologice nu pot folosi exercițiul fizic după metodele comune educației fizice. În această categorie includem copii de la 0-3 ani, femeia în situații biologice speciale legate de sarcină, lăuzie, alăptare, persoanele care lucrează în condiții grele de muncă și sunt predispuse a contracta anumite boli sau deficiențe specifice mediului de muncă. La aceste categorii de populație, folosirea exercițiului fizic ca factor biologic natural cu multiple valențe pozitive se aplică numai după regulile generale ale terapeuticii.

Scopul exercițiilor fizice în aceste aplicații constă din: întărirea stării de sănătate, mărirea rezistenței naturale față de agenții patogeni din mediul extern, stabilirea unui echilibru psiho-fizic normal între organism și mediu. Pentru copii, obiectivul cel mai important constă din asigurarea condițiilor pentru creșterea normală și dezvoltarea armonioasă a organismului, precum și în prevenirea deficiențelor fizice.

Kinetoprofilaxia secundară

Kinetoprofilaxia este prezentă însă și în prevenirea agravării unor boli cu potențial evolutiv – kinetoprofilaxie secundară.

Kinetoprofilaxia secundară sau de gradul II, reprezintă aplicarea exercițiilor fizice în blocarea unor deficite funcționale sau structurale determinate de afecțiuni cronice cu potențial evolutiv. În acest sens se va urmări fie prevenirea agravării deficitelor apărute, fie oprirea apariției altor deficite cu caracter invalidant.

Kinetoprofilaxia secundară are ca obiective:

 • educarea bolnavilor cu afecțiuni cronice evolutive;
 • formarea comportamentului motric adecvat (posturi și mișcări în timpul exercitării profesiunii și înafara acesteia) pentru stoparea sau diminuarea evoluției bolii sau deficienței.

Kinetoprofilaxia la sportivi

Efortul depus de către sportivi în timpul antrenamentelor şi competiţiilor creşte riscul accidentării şi îmbolnăvirii acestora, datorită solicitărilor intense, apropiate de limitele funcţionale ale organismului. În acest context apare ca fundamentală activitatea preventivă, de depistare a cauzelor şi mecanismelor accidentelor. Trebuie reţinut faptul că prevenirea accidentelor este posibilă numai dacă sunt cunoscute cauzele care le determină. Trebuie subliniat faptul că kinetoprofilaxia nu este independentă de antrenamentul sportiv. De exemplu, când un sportiv este predispus de o accidentare a gleznei datorită unei fracturi care a avut loc cu câtva timp în urmă, el va avea grijă la antrenament se întărească această articulaţie şi în acelaşi timp să o protejeze mai bine. De asemenea, veriga în care are loc revenirea organismului după efort, este un fel de kinetoprofilaxie, deoarece prin revenirea marilor funcţii la starea obişnuită, organismului i se asigură echilibrul necesar.

Kinetoprofilaxia la gravide (Gimnastica prenatală)

Cunoscut este faptul că, coloana vertebrală suferă modificări în timpul sarcinii conducând la dureri în zona lombară. Unul din obiectivele gimnasticii prenatale ar trebui să fie întărirea musculaturii paravertebrale. Alte obiective sunt: pregătirea psihosomatica a gravidei, tonifierea musculaturii planşeului pelvin care susţine fătul şi care este important în momentul expulsiei fetale, tonifierea musculaturii abdominale, educaţie respiratorie prin diferenţierea respiraţiei abdominale de cea toracală, stimularea circulaţiei venoase de întoarcere şi circulaţiei limfatice, etc.

Kinetoprofilaxia la tinerele mămici (Gimnastica Postnatală)

Are ca scop refacerea rapidă a organismului după suprasolicitările din timpul sarcinii si naşterii. Aceasta poate începe la o săptămână după naşterea normală şi la o perioadă mai lungă după operaţia de cezariană, in funcţie de recomandările medicului, exerciţiile fiind adaptate fiecărei persoane in parte.

Kinetoprofilaxia la vârstnici

Vârstnicii sunt persoane la care fenomenele de decondiţionare şi-au făcut deja apariţia. La ei se pune în special problema de o kinetoprofilaxie secundară. Efectele exerciţiilor fizice la vârstnici sunt numeroase: tonifierea musculaturii, lărgirea diametrului vaselor sanguine, înlăturarea stresului, stimularea organelor interne, îndepărtarea stărilor depresive, stimularea scăderii colesterolului, îmbunătăţirea fluxului sistemului limfatic etc.

Kinetoprofilaxia la obezi

Obezitatea este cea mai frecvent întâlnită dereglare de nutriţie care a apărut odată cu modernismul. Kinetoprofilaxia este foarte importantă în prevenirea acesteia dar şi în prevenirea afecţiunilor care pot apărea în urma acesteia. Exerciţiile fizice cu care operează kinetoprofilaxia reglează nivelul glicemiei, cresc aportul energetic la nivel celular, contribuie la optimizarea stării de sănătate. Nivelurile de energie ridicate pot duce la o noua creştere a rezistenţei la efort, deci la.o activitate fizica mai intensă conducând încetîncet la scăderea greutăţii corporale.

Kinetoterapie Fizioterapie Masaj la Domiciliu

kinetoprofilaxie kinetiprofilaxia

KINETOPROFILAXIE LA DOMICILIU ÎN BUCUREȘTI

kinetoprofilaxie kinetoprofilaxia