Medicina regenerativă a cartilajului

Cartilajul este un țesut conjunctiv, rigid și elastic în același timp, foarte bogat în apă și destul de sărac în celule.

Cartilajul articular nu se poate regenera singur

Leziunile de cartilaj reprezintă o provocare în chirurgia ortopedică, deoarece întârzierea diagnosticului și.a tratamentului la momentul optim duce la modificări artrozice, uneori ireversibile, la nivel articular. Dacă suprafața netedă a cartilajului se deteriorează, leziunea tinde să devină permanentă. În mod natural, cartilajul nu se poate regenera singur ceea ce va duce, în timp, la frecarea “os pe os” în momentul mișcării.

Consecutiv, calitatea vieții pacientului se înrăutățește, apărând durerea, mersul șchiopătat, tumefierea articulației și reducerea mobilității.

În ultima perioadă a crescut gradul de activitate sportivă a pacienților la vârste mai avansate, ceea ce predispune.la lezarea cartilajului articular. Aceste leziuni trebuie diagnosticate cât mai timpuriu posibil și dacă se impune corectate. Altfel se va ajunge la artroză severă și invariabil la proteză de genunchi.

Pacienții și medicii au acceptat ireversibilitatea leziunilor condrale ca un fapt al vieții, până acum.

Cartilajul nu-și dezvăluie cu ușurință secretele și vindecarea leziunilor condrale nu este simplă.

Cartilajul articular este un țesut destul de dificil de refăcut și deteriorarea suprafețelor articulare, traumatică.sau degenerativă, lasă urme. Uneori evoluția către artroză este destul de lentă, încât pacienții se.pot amăgi singuri că se simt mai bine decât este în realitate.

Astăzi medicina regenerativă a cartilajului este o soluție inovatoare la această problemă.

Ea are potențialul de a vindeca leziunea condrală într-un stadiu incipient, ceea ce va stopa evoluția către.distrugerea articulației. Iar pe termen lung, se va reduce nevoia practicării unor intervenții mai radicale, cum sunt cele de protezare articulară. 

Celulele stem: chirurgia viitorului

Tehnicile moderne de regenerare a cartilajului folosesc propriile celule stem mezenchimale de la nivelul măduvei hematogene pentru a trata leziuni complexe condrale, în special la nivelul articulației genunchiului. Celulele stem reprezintă o categorie principală de celule din corpul uman.care contribuie la capacitatea organismului de a-și reînnoi și repara propriile țesuturi. Spre deosebire de celulele mature, celulele stem pot crea celule noi pentru oricare țesut din organism. 

O singură operație pentru regenerarea cartilajului

Este o metodă minim-invazivă, efectuată într-o singură.etapă, prin care se reconstruiește biologic cartilajul, utilizând resursele proprii ale organismului. Astfel, se redă viața genunchiului și se întârzie evoluția în timp către artroză, care va duce la necesitatea implantării unei proteze.

Tehnica AMIC – avantaje

Comparativ cu alte tehnici chirurgicale de reparare a cartilajului (transplantul de condrocite), prin această metodă nu este nevoie de mai multe operații. Este o procedură chirurgicală foarte sigură, care a dus la ameliorarea semnificativă a.simptomelor la majoritatea pacienților. Mai mult, are la bază producerea de celule mezenchimale proprii organismului, care reprezintă linia primară de tratament în reconstrucția cartilajului. Perioada de internare este redusă (în medie 2-3 zile). După reconstrucția de cartilaj AMIC pacientul nu este imobilizat în gips. Postoperator va purta o orteză și în funcție de localizarea defectului va călca parțial sau total. La 6 săptămâni de la intervenție, genunchiul este mobilizat complet iar sprijinul este total, putându-se.renunța la orteză în totalitate. În medie, după 4-6 luni de la operație pacienții pot relua practicarea activităților sportive.

Tehnica AMIC – obiective

regenerare operatie cartilaj 
  • Producerea unui cartilaj de calitate superioară care să poată umple defecte mari articulare
  • Tratarea unor condropatii pentru care alte tehnici, cum ar fi microfracturile, s-au dovedit ineficiente (limitele sunt intre 1-8 cm2 suprafață de cartilaj afectată)
  • Restaurarea funcției articulației cu dispariția durerii, astfel încât pacientul să-și poată relua atât activitățile zilnice, cât și pe cele sportive
  • Indicația de vârstă este între 18-55 ani

Pentru ca matricea de colagen să funcționeze la nivelul genunchiului, trebuie avut în considerație mai mulți factori:

  • Leziunea de cartilaj nu este “în oglindă” – astfel, defectul nu acoperă întreg compartimentul articular (atât pe tibie cât și pe femur)
  • Cauza leziunii este preferențial traumatică – bolile autoimune sau condropatiile atraumatice au potențial incert de vindecare
  • Aparat meniscal și ligamentar sănătos
  • Axul mecanic al genunchiului să fie în limite normale: artroza secundară genu valgum / varum trebuie corectată concomitent prin osteotomie (fractură controlată a tibiei și fixare cu o placă)

Tehnica AMIC – cum se efectuează medicina regenerativă a cartilajului?

Pentru a se produce regenerarea cartilajului, nu numai că trebuie îndepărtat cartilajul deteriorat, dar trebuie să.se asigure furnizarea cu celule stem mezenchimale, sânge și alte substanțe importante la nivelul leziunii.

Procedura chirurgicală AMIC combină metoda microfracturilor cu tehnica bazată pe folosirea unei matrice 3D de colagen care servește ca schelet pentru celulele stem mezenchimale, ceea ce va permite reconstruirea unor fragmente mari din suprafața cartilajului lezat.

Un pas foarte important în cadrul tehnicii AMIC este cel în care ortopedul efectuează o serie de microfracturi la nivelul osului aflat dedesubtul cartilajului lezat. Folosind o țepușă specială, se practică multiple găuri în osul expus, la intervale de 3-4 mm între ele. Prin aceste găuri, se.va elibera sângele și măduva hematogenă care vor forma, prin procesul.de coagulare, un cheag de sânge (“super-clot”). Acest cheag conține propriile celule stem ale organismului, factori de creștere și alte substanțe importante care formează un “super cheag”, care în timp se va matura în cartilaj.

Următorul pas se realizează în mediu uscat (fără ser fiziologic folosit în artroscopie): se decupează cercuri de.membrană de colagen care se așaază pe defect și se întrepătrund, astfel încât să acopere toată leziunea anterior debridată. Ulterior se injecteă fibrin-glue (adezivul biologic), se așteaptă 5 minute pentru a se întări, apoi se realizează 10 mobilizări de genunchi pentru a verifica stabilitatea discurilor. Excesul de fibrin-glue se înlătură și.se verifică cu telescopul pe monitor aspectul defectului umplut. Postoperator, se imobilizează în orteză de genunchi mobilă, primele 24-48 de ore postoperator în extensie completă, apoi se controlează gradual flexia.