Leziunile de menisc Leziune Menisc

Prin poziționare și rolul său în biomecanica statică și dinamică a membrului inferior și prin slaba sa acoperire cu țesuturi moi, genunchiul este deosebit de predispus și vulnerabil atât la traumatismele directe, cât și la cele indirecte. Genunchiul se poate resimți și în cazul unor imobilizări impuse de tratamentul anumitor afecțiuni sau traumatisme, iar leziunile de menisc sunt printre cele mai frecvente.

Ce sunt leziunile de menisc?

La nivelul genunchiului se întâlnesc trei oase: tibia, femurul și rotula. Meniscul este situat între femur și tibie, fiind format dintr-un fibrocartilaj care asigură protecția cartilajului și are rol în stabilizarea genunchiului și lubrifierea corespunzătoare a acestuia. Mai exact, meniscul este un cartilaj care are rolul de a amortiza, stabiliza și de a proteja genunchiul. 

Fiecare genunchi are câte două meniscuri: meniscul lateral și meniscul medial. Meniscul lateral are forma literei „O”, iar meniscul medial are forma literei „C” și sunt atașate de tibie prin coarnele anterioare și posterioare. Meniscul medial este mai puțin flexibil decât meniscul lateral, motiv pentru care sunt mult mai frecvente rupturile la nivelul meniscului medial.

Leziunile de menisc reprezintă ruptura parțială sau totală a meniscului ce apare la o mișcare bruscă de torsiune sau de rotație a coapsei, în timp ce piciorul stă pe loc. Cele două meniscuri (intern și extern) pot fi lezate ușor printr-o mișcare de rotație a genunchiului în timpul unui efort susținut. Leziunile de menisc pot fi posttraumatice sau degenerative, iar gravitatea unei rupturi depinde de localizare și extensie.

Cauzele leziunilor de menisc

Orice activitate care determină răsucirea forțată/cu putere a genunchiului, ori rotirea acestuia sau oprirea bruscă și întoarcerea, poate duce la apariția unei leziuni de menisc. Acestea apar de multe ori în timpul practicării sportului: jucătorii se pot lăsa pe genunchi și răsuci, existând astfel riscul să apară leziunea de menisc, iar contactul direct, cum ar fi un atac, poate fi de asemenea cauza apariției unor leziuni de menisc.

 • leziuni netraumatice – Odată cu înaintarea în vârstă, meniscul se uzează și devine mai subțire și mai fragil. Din această cauză pot să apară rupturile de menisc degenerative, cauzate de o simplă pivotare incorectă a genunchiului, la ridicarea de pe scaun. Ruptura de menisc nu este frecventă în rândul copiilor;
 • leziuni traumatice – Acestea pot să apară la persoanele care practică mult sport (fotbal, tenis, schi, rugby) și în cazul unui contact direct (tackling). În acest caz, genunchiul este suprasolicitat, iar leziunile pot să apară din cauza ridicării bruște dintr-o poziție ghemuită.

Ruptura meniscului poate avea diferite forme, așa cum este prezentat în imaginea de mai jos.

Leziunile de menisc

Cât de frecvente sunt leziunile de menisc?

Meniscul intern este mai frecvent lezat pentru că este: 

 • mai mare ca suprafață;
 • mai subțire, mai îngust;
 • mai expus, datorită valgusului fiziologic.

Meniscul extern este mai rar afectat. Frecvența crește la asiatici din cauza lipsei valgusului fiziologic. Tipurile de leziuni sunt aceleași dar:

 • varianta longitudinală este mai rară (50%);
 • varianta transversală este mai frecventă;
 • clivajul orizontal este relativ frecvent.

Simptomele leziunilor de menisc

Principalul simptom în cazul leziunilor de menisc, este durerea. Însă, de cele mai multe ori, aceasta este asociată cu:

 • rigiditatea și umflarea genunchiului;
 • blocarea genunchiului;
 • senzație de instabilitate a genunchiului;
 • imposibilitatea de a face o mișcare completă de flexie/extensie.

Când răsucim sau rotim genunchiul, simptomele se agravează și apar dificultăți atunci când încercăm să îndreptăm complet piciorul. În cazul în care ridicăm obiecte mai grele putem avea senzația de cedare a stabilității pe picioare. Pacienții pot percepe un zgomot sau un „clic” atunci când apare leziunea de menisc, iar cei mai mulți dintre ei își desfășoară în continuare activitatea de zi cu zi, în ciuda leziunii de menisc. Peste câteva zile, genunchiul va deveni treptat mai rigid, mai umflat și mai dureros.

Fără tratament, o bucată de menisc se poate desprinde și se poate deplasa în articulație. Acest lucru poate duce la apariția genunchiului blocat (pacientul neputând efectua flexie/extensie completă de genunchi).

Diagnosticul leziunilor de menisc

Pentru diagnosticul rupturilor de menisc, se au în vedere:

 • Semnul Oudard și Jean „Strigătul meniscului” – Indexul se plasează în interliniul genunchiului afectat. La manevra de extensie, meniscul lovește degetul, determinând o durere intensă.
 • Semnul Apley – Pacient în decubit ventral, cu genunchiul în flexie de 90 de grade, se apasă în axul gambei, pacientul acuză durere la rotația internă pentru meniscul extern și rotație externă pentru meniscul intern.
 • Semnul McMurray – Pacient în decubit dorsal, genunchiul în flexie maximă, se palpează interlinia articulară, se face extensie lentă, declic dureros la abducție + rotație externă în leziuni ale meniscului intern sau adducție + rotație internă în leziuni ale meniscului extern.
 • Semnul Bohler – Genunchiul în extensie, durerea este provocată de testul de stres în varus (pentru meniscul intern), respectiv valgus (pentru meniscul extern).
 • Semnul Payr – În leziunile de corn posterior al meniscului intern, pacientul acuză durere în poziția turcească.
 • Semnul Steinman – Rotația externă a gambei produce durere în leziunile meniscului intern – rotația internă a gambei produce durere în leziunile meniscului extern, genunchiul fiind în flexie de 90 de grade.

Testele imagistice – Deoarece alte afecțiuni ale genunchiului determină simptome similare, medicul poate solicita teste imagistice pentru a-l ajuta la confirmarea diagnosticului.

 • Radiografia: Deși razele X nu arată leziunile de menisc, ele pot arăta alte cauze ale durerilor de genunchi, cum ar fi gonartroza, fracturi ale epifizei tibiale/femurale, tumori;
 • Rezonanță magnetică (RMN): Acest test poate arăta imagini mult mai concludente ale părților moi din articulația genunchiului.

Tratamentul leziunilor de menisc

Tratamentul leziunilor de menisc se face în funcție de dimensiunea și localizarea acesteia. O treime din menisc este bogat vascularizată (denumită și zona roșie a meniscului). O leziune în această zonă, se poate vindeca de la sine, sau poate fi de multe ori reparată prin suturi chirurgicale artroscopice. Pe de altă parte, două treimi ale meniscului nu sunt alimentate cu sânge (denumită și zona albă). Fără elementele nutritive din sânge, leziunile din această zonă, nu se pot vindeca singure sau prin sutură chirurgicală. Aceste leziuni complexe sunt de multe ori în partea subțire a cartilajului uzat. Pentru că meniscul din această zonă nu se poate reface, de obicei, este nevoie de eliminarea leziunii. Tratamentul se adaptează fiecărui pacient în funcție de tipul de leziune, vârstă, nivelul de activitate, etc.

Tratamentul nechirurgical

Dacă leziunea este mică și este poziționată pe marginea externă a meniscului, acesta nu necesită intervenție chirurgicală. Atâta timp cât simptomele nu persistă și genunchiul este stabil, tratamentul nechirurgical este cea mai bună alternativă.

Protocolul RICE

Rest (repaus) – Repausul segmentar, al zonei, articulației afectate, este o cheie importantă în procesul de vindecare. Continuarea mobilizării zonei afectate va accentua durerea, inflamația locală, riscând chiar agravarea leziunii. Este modul în care organismul ne „spune” STOP! Există două motive principale pentru care repausul posttraumatic este foarte important. Protejăm, în acest fel, țesutul lezat de o eventuală agravare a traumatismului, iar organismul are nevoie de repaus pentru a utiliza energia necesară unei vindecări eficace. Uneori, repausul se limitează doar la activități specifice, de exemplu, mersul poate fi permis dar nu sprint-ul, alergatul. Dar, dacă leziunea e mai gravă, cârjele s-ar putea să fie o necesitate pentru câteva zile.

Ice (gheață) – Gheața aplicată pe zona afectată combate durerea pe termen scurt și previne sau reduce considerabil edemul local, inflamația prin reducerea fluxului sanguin local. Totuși, trebuie reținut că nu se lasă mai mult de 15 minute o dată gheața pe zona afectată, existând riscul lezării tegumentului la expuneri mai lungi. Aplicațiile cu gheață se opresc atunci când pielea s-a înroșit.

Compression (compresie) – Compresia, obținută prin bandaje compresive elastice, limitează și reduce edemul local care încetinește procesul de vindecare. De asemenea, la unii pacienți compresia locală diminuă și sindromul dureros. Grijă la aplicarea bandajelor, acestea nu trebuie să fie prea strânse deoarece pot acționa ca un garou oprind fluxul sanguin local. Nu trebuie să se accentueze durerea local, să apară furnicături, modificări de culoare și temperatură locală, prezența acestor simptome și semne obligând la desfacerea bandajului și aplicarea lui mai lejeră. 

Elevation (ridicat/poziție proclivă) – Se referă la ridicarea zonei afectate peste planul inimii cu aproximativ 15 cm pentru a reduce edemul local prin creșterea întoarcerii venoase.

Prezența sindromului Raynoud, diabetului sau orice altă condiție ce asociază reducerea fluxului sanguin către membrele superioare și/sau inferioare contraindică terapia RICE.

Tratamentul chirurgical

Dacă simptomele persistă în ciuda tratamentului nechirurgical, medicul vă poate sugera rezolvarea problemei prin chirurgie artroscopică.

Meniscectomie 

Este una dintre procedurile chirurgicale cele mai frecvent efectuate. O cameră video în miniatură este introdusă în articulația genunchiului printr-o incizie mică. Acesta oferă o imagine clară a interiorului genunchiului și a leziunilor existente. Ortopedul introduce instrumente chirurgicale de mici dimensiuni prin alte mici incizii pentru a trata leziunile depistate. După operație, medicul vă poate pune genunchiul în repaus într-o orteză. Odată ce vindecarea este completă, medicul vă poate recomanda exerciții de recuperare. Pentru a restabili mobilitatea genunchiului și pentru a crește forța musculară, se pot recomanda exerciții fizice regulate.

Aceasta poate fi parțială (îndepărtarea porțiunii rupte a meniscului), subtotală sau totală (îndepărtarea întregului menisc). În cazul în care este afectat și unul dintre ligamentele încrucișate, este necesară și tratarea ligamentului, astfel încât să fie prevenită posibila apariție a artrozei. 

În cazul operației pentru repararea meniscului, perioada de recuperare este de aproximativ trei luni. În cazul exciziei unei porțiuni din menisc, perioada de recuperare este de aproximativ patru săptămâni, în funcție de mai mulți factori.

Sutura de menisc 

Având în vedere importanța majoră a meniscului în funcționalitatea genunchiului, acesta trebuie salvat prin sutură, ori de câte ori este posibil. Cu cât ruptura de menisc este într-un stadiu incipient, cu atât șansele de vindecare prin sutură sunt mai mari. De asemenea, un rol important în vindecarea meniscului o are și zona în care se produce ruptura. Astfel, rupturile în periferia meniscului (zona roșie, vascularizată) longitudinale au șanse mai mari de vindecare.decât cele din zona albă (nevascularizată) sau cele radiale.

Riscul ca meniscul să nu se vindece după sutură ajunge până la 20% în studiile efectuate. Cu toate acestea, beneficiul pe care îl aduce în păstrarea meniscului pe termen lung face ca sutura de menisc să fie alegerea cea mai bună atunci.când ne confruntăm cu o ruptură de menisc, mai ales în cazul copiilor și adolescenților. S-a observat că atunci când sutura de menisc se face odată cu reconstrucția de ligament încrucișat, șansa de vindecare a meniscului este mai mare.

Implantul de menisc artificial și transplantul de menisc

În cazul în care o porțiune de menisc este îndepărtată și apar leziuni de cartilaj, porțiunea lipsă poate fi înlocuită prin implant de menisc artificial. Pe de altă parte, atunci când are loc o meniscectomie subtotală sau totală, cartilajul se uzează în timp. În această situație, meniscul poate fi înlocuit prin transplant de menisc din banca de țesuturi.

Implantul cu menisc artificial ACTIFIT este recomandat atunci când pacientul are o margine meniscală intactă, cu cornurile anterioare și posterioare prezente, care permit atașarea cu ușurință a meniscului artificial. 

Pentru această operație, pacientul trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • să aibă mai puțin de 55 de ani
 • celelalte tratamente nu au putut să reducă durerea și tumefierea de la nivelul genunchiului
 • nu există artroză la nivelul articulației genunchiului, ci doar leziuni locale
 • nu există deviații de ax ale genunchilor (în interior sau în exterior)
 • genunchiul are ligamentele stabile

Operația de menisc este necesară când durerile se intensifică, iar pacientul.nu își poate mișca normal genunchiul. Orice tip de leziune de menisc trebuie operată din stadiul incipient la pacienții tineri pentru a evita agravarea și apariția altor probleme, așa cum este artroza.

Uneori, medicul poate recomanda imobilizarea genunchiului după operație cu gips sau cu orteză. De asemenea, medicul poate recomanda folosirea unor cârje. 

Ce presupune recuperarea după ruptura de menisc?

După operația rupturii de menisc, medicul ortoped sau un kinetoterapeut vă poate recomanda efectuarea unui set de exerciții pentru recuperare. Exercițiile trebuie efectuate în mod regulat pentru a reda mobilitatea genunchiului și ulterior, pentru tonifierea musculară. În funcție de recomandările medicului ortoped, exercițiile pot fi efectuate acasă.sau la un centru specializat de recuperare. Perioada de recuperare și vindecare diferă în funcție de tipul leziunii și de tipul operației. Perioada de recuperare și vindecare diferă în funcție de tipul leziunii și de tipul operației. Reîntoarcerea la sport după aceste operații se face în funcție.de tipul intervenției chirurgicale (meniscectomie sau sutură meniscală) și de timpul pe care pacienții îl acordă recuperării. Există un set de teste pe care pacienții trebuie să le treacă pentru a se întoarce în siguranță la sport.

leziunile de menisc ruptura leziune menisc

Sutură de menisc intern (VIDEO)

leziunile de menisc ruptura leziune menisc

Kinetoterapie Fizioterapie Masaj la Domiciliu
leziunile de menisc ruptura menisc leziuni leziune menisc

TRATAMENT LEZIUNI / RUPTURĂ DE MENISC LA DOMICILIU ÎN BUCUREȘTI PRIN KINETOTERAPIE, FIZIOTERAPIE, MASAJ ȘI TERAPII ALTERNATIVE

leziunile de menisc ruptura menisc leziuni leziune menisc