Prăjitura cu iaurt, lămâie și cocos este una dintre cele mai simple pe care le-am preparat. Lămâia dă o aromă plăcută oricărui desert, iar nuca de cocos dă întotdeauna o notă exotică. Așa că de ce nu le-am pune împreună într-o prăjitură delicioasă? Însoțită de un sos cremos de lămâie și cocos, prăjitura aceasta este perechea perfectă pentru ceaiul vostru preferat. Pe lângă că este foarte aromată, este vegană și fără gluten.
Ingrediente necesare – Prăjitură cu Iaurt, Lămâie și Cocos
Nu este nevoie să evidențiez că ingredientele principale sunt lămâia și nuca de cocos. Ba chiar mai mult, avem 4 ingrediente pe bază de nucă de cocos: iaurt de cocos, cremă de cocos, fulgi de cocos și faină de cocos.
Pentru a prepara aceasta prăjitură fără gluten, am folosit făină de cocos, o făină cu un conținut scăzut de carbohidrați, dar bogată în proteine și fibre. Spre deosebire de făinurile din cereale, făina de cocos absoarbe foarte mult lichid, motiv pentru care nu e foarte ușor de folosit. De regulă, se folosește de 3-4 ori mai puțină făină de cocos față de cantitatea pe care ați folosi-o în mod obișnuit. Pe lângă asta, pentru a da structura și umezeala prăjiturii, făina de cocos are nevoie de ouă. Ceea ce face ca făina de cocos să fie o provocare și mai mare atunci când vrei ca prăjitura să fie și vegană.
Pentru a da structura prăjiturii, am adăugat puțin amidon din porumb. Și, pentru ca făina de cocos face aluatul destul de dens, am folosit o parte fulgi de cocos și am adăugat aquafaba bătută spumă.
Pentru sosul de lămâie am folosit cremă de cocos, sirop de agave, zeamă și coajă rasă de lămâie. Am adăugat și puțin lapte vegetal pentru a subția sosul. Puteți înlocui laptele cu apă de cocos.
De regulă, folosesc crema de cocos din conservă (400 ml). Însă, de data aceasta, am avut nevoie de o cantitate destul de mică și am folosit crema de cocos Biona ambalată în cutie din carton. Avantajul este că puteți folosi cât aveți nevoie și restul de cremă se păstrează foarte bine la frigider timp de câteva luni.
Pentru a da puțin culoare, am adăugat un praf de turmeric atât în aluatul pentru prăjitură, cât și în sosul vegan de lămâie și cocos.
Ingrediente
prăjitură cu iaurt lămâie și cocos vegan
Ingrediente prăjitură
prăjitură cu iaurt lămâie și cocos vegan
- 800 g iaurt din cocos
- sucul și coaja rasă de la o lămâie (păstrați o lingură pentru aquafaba)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 120 g zahar din trestie
- 100 g făină din cocos
- 40 g amidon din porumb
- 70 g fulgi de nucă de cocos
- ¼ linguriță sare
- 1 linguriță praf de copt
- ¼ linguriță turmeric opțional (pentru culoare)
- 80 ml aquafaba rece
Ingrediente sos de lămâie si cocos
prăjitură cu iaurt lămâie și cocos vegan
- 80 ml zeamă de lămâie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 60 g cremă de cocos
- 50 ml sirop de agave
- 2-3 linguri lapte vegetal sau apă de cocos
- ⅙ linguriță turmeric (opțional pentru culoare)
Mod de preparare
prăjitură cu iaurt lămâie și cocos vegan
Preparare prăjitură
prăjitură cu iaurt lămâie și cocos vegan
- Puneți într-un bol mare iaurtul, zahărul, extractul de vanilie, zeama și coaja rasă de lămâie.
- Într-un alt bol amestecați făina de cocos, amidonul, fulgii de cocos, sarea, praful de copt și pudra de turmeric (dacă folosiți).
- Puneți ingredientele solide în bolul cu ingrediente lichide, amestecați bine cu un tel și lăsați deoparte.
- Încălziți cuptorul la 180° C și puneți hârtie de copt în formă.
- Puneți aquafaba într-un bol și începeți să bateți cu mixerul la viteză mică. După ce începe să se formeze spumă, adăugați 1 lingură de zeamă de lămâie și măriți viteza treptat. Bateți până când se formează o spumă tare.
- Adăugați spuma peste restul ingredientelor și amestecați ușor cu telul.
- Puneți aluatul în formă și distribuiți într-un strat uniform.
- Coaceți prăjitura timp de 35-40 de minute. După ce s-a copt, scoateți-o din cuptor și lăsați-o să se răcească complet pe un grătar de bucătărie.
Preparare sos
prăjitură cu iaurt lămâie și cocos vegan
- Puneți toate ingredientele pentru sos într-o cratiță mică și gătiți la foc mic până când crema de cocos se topește și obțineți o compoziție omogenă. Adăugați puțin lapte vegetal sau apă de cocos dacă sosul este prea gros.
- Puneți sosul peste prăjitură și savurați!