Compresia pneumatică intermitentă (CPI) este o tehnică terapeutică utilizată în dispozitivele medicale care includ o pompă de aer și mâneci auxiliare gonflabile, mănuși sau cizme într-un sistem conceput pentru a îmbunătăți circulația venoasă la nivelul membrelor pacienților care suferă edem sau riscul de tromboză venoasă profundă (TVP) sau embolie pulmonară.
În timpul utilizării, un sacou gonflabil (mânecă, mănușă, pantaloni sau cizmă) cuprinde membrul care necesită tratament, iar liniile de presiune sunt conectate între sacou și pompa de aer. Când este activată, pompa umple camerele de aer ale jachetei pentru a presuriza țesuturile din membră, forțând astfel lichide, cum ar.fi sângele și limfa, să iasă din zona presurizată. La scurt timp, presiunea este redusă, permițând un flux sanguin crescut înapoi în membră.
Scopul funcțional primar al dispozitivului „este de.a strânge sângele din venele profunde subiacente, care, presupunând că valvele sunt competente, vor fi deplasate proximal”. Când mânecile gonflabile se dezumflă, venele se vor umple cu sânge. Compresiile intermitente ale mânecilor vor asigura mișcarea sângelui venos.
De ce compresie pneumatică intermitentă?
Pe măsură ce se acumulează un volum mare de lichid, vasele limfatice nu-și mai pot exercita funcțiile în totalitate. În ele se formează o presiune înaltă, astfel încât valvele care în mod normal se închideau nu.o mai pot face. Ca urmare, apare o acumulare de limfă în partea de jos a vasului. Mușchii vaselor limfatice se întind și.nu mai au forță de contracție, iar pe termen lung valvele și pereții vaselor limfatice se întăresc și se reorganizează, devenind mai duri și mai puțin elastici.
Dispozitivele de compresie pneumatică intermitentă reprezintă un instrument suplimentar al unei abordări multimodale, ce pot fi folosite ca terapie adjuvantă în managementul limfedemului.
Compresia pneumatică intermitentă (CPI) este o formă de presoterapie, care acționează asupra a trei sectoare diferite:
- la nivel venos, permite evacuarea sângelui din arborele venos;
- la nivel limfatic, permite avansarea limfei prezente in colectori, crescând astfel debitul limfatic în direcția proximală;
- la nivel interstițial, permite deplasarea lichidului interstițial în sensul impus prin umflarea succesivă a camerelor manșonului.
Conform studiilor de specialitate, presiunea aplicată în tratamentul limfedemului trebuie să fie ușoară, cuprinsă între 30 și 60 mmHg (unii specialiști nerecomandând o presiune mai mare de 40 mmHg). În stadiile inițiale, atunci când edemul este reversibil în poziția de decubit, este necesară o presiune mai mică, iar în stadiile avansate presiunea va.fi adaptată în funcție de consistența membrului.
Indicații (domenii de aplicare)
compresia pneumatică intermitentă (CPI)
- Insuficiență venoasă cronică (CVI) / insuficiență venoasă conductivă – Este definită ca hipertensiune (presiune ridicată) în sistemul venos ducând la modificări ale venelor și pielii. CVI duce la obstrucție a fluxului venos, precum și tulburări microcirculatorii și modificări trofice în zona afectată (picioarele și picioarele inferioare).
- Piciorul diabetic sau defecte ale piciorului diabetic.
- Lipedem – Proliferarea cronică a grăsimilor subcutanate progresive, disproporționate, simetrice.
- Limfedemul – proliferarea lichidului tisular cauzată de deteriorarea sistemului limfatic.
- Boli edemice
- Forme mixte de edem
- Edem posttraumatic – În urma unui traumatism (accident, vătămare), se poate trata edemul cauzat de acesta.
- Edem venos (venos de apă retenție) – Congestia venoasă poate conduce la dezvoltarea edemului venos în funcție de presiunea sângelui și conținutul de proteine.
- Boala arterială ocluzivă periferică (pAVK) – Stenoză progresivă (îngustare) sau ocluzie (închiderea) arterelor care alimentează brațele / (mai des) picioarele, de obicei datorită aterosclerozei. Acest lucru duce la o perturbare de circulație a arterelor extremităților afectate (terapie sub control strict).
- Sindromul posttrombotic (PTS) – Daune consecințe permanente după tromboză în sistemul venos profund (toate etapele).
- Profilaxia tromboembolismului
- Ulcus cruris venosum (inferior picior ulcer) – Această formă de ulcer apare de obicei în severă insuficiență venoasă cronică în membrului inferior și.se caracterizează prin vindecare întârziată.
Contraindicații compresie pneumatică intermitentă
Contraindicații absolute
- Tromboflebită extinsă (tromboză acută și inflamație a venelor preponderent superficiale), tromboză (boală vasculară în care se formează un cheag de sânge într-un vas) sau suspiciune de tromboză
- Trauma acută a țesuturilor moi a extremităților
- Ocluzia vaselor limfatice
- Inflamația acută a pielii în zona de tratament.
Contraindicații relative
- Hipertensiune (hipertensiune arterială)
- Neuropatie (termen colectiv pentru multe boli ale sistemului nervos periferic)
Înainte de terapie
Înainte de a putea fi utilizată compresia pneumatică intermitentă, trebuie efectuată o examinare fizică, în special a regiunilor afectate ale corpului. Mai mult, o determinare a parametrilor circulatori generali și o verificare a debitului sangvin trebuie efectuat înainte de a începe terapia.
Cum decurge terapia de compresie pneumatică intermitentă?
Principiul de bază al compresiei pneumatice intermitente este generarea de presiune printr-o pernă de aer prin care poate apărea compresia țintită a sângelui și a vaselor limfatice. În plus față de amplasarea pernei de aer, compresia este controlată direct de presiunea aerului. Forma de compresie pneumatică intermitentă bazată pe dispozitiv permite ameliorarea presiunii în timpul fazelor de odihnă și, prin urmare, este potrivită și pentru pacienții imobili. În compresia bazată pe dispozitive, se poate face distincția între sistemele cu.o singură cameră și sistemele cu mai multe camere de presiune. În sistemele cu.o singură cameră, o presiune definită este acumulată pe.o anumită perioadă de timp și eliberată din nou după aproximativ 30 de secunde. Sistemele cu mai multe camere, au mai multe camere de presiune în care presiunea poate fi acumulată și eliberată individual de.la periferie la centru (de exemplu de la picior la coapsă). Durata de aplicare variază între 30-60 de minute și are loc de 1 până la 3 ori pe zi.
După terapie
După utilizarea procedurii, ecografia ar trebui efectuată dacă există o suspiciune rezonabilă de tromboză sau tromboembolism.
Complicații potențiale
compresia pneumatică intermitentă (CPI)
- Afectarea nervului peronier (deteriorarea nervului peronier poate afecta extensorii piciorului și.a degetelor și pronația / rotația interioară a piciorului)
- Necroză (moartea țesutului din cauza presiunii).
- Sindromul compartimentului (umflarea masivă a țesuturilor care poate duce la amputare în absența tratamentului acut).
- Embolie pulmonară (blocarea unui vas pulmonar de către un cheag de sânge).
- Edemul genital