Radiografie Radiologie Raze X

Radiografia este în continuare cea mai frecvent folosită metodă imagistică radiologică. Este o examinare sigură atunci când este efectuată de către radiologi și tehnicieni special pregătiți să minimizeze expunerea la radiații. 

Este frecvent folosită în cazul fracturilor, dar și pentru a examina toracele, abdomenul și țesuturile moi superficiale. Radiografia digitală este o metodă inovatoare în sensul în care razele X nu mai impregnează un film, ci sunt recalculate în pixeli digitali folosindu-se un detector state-of-the-art plat, cu rezoluție înaltă.

Ce este radiografia?

Radiografia este înregistrarea, pe film fotografic special, a imaginii structurale a unui obiect, obținută cu ajutorul radiațiilor X sau gamma. Radiografia permite examinarea obiectelor netransparente pentru lumină, pe baza proprietății acestor radiații de a fi mult mai penetrante.

Razele X sunt o formă de radiație electromagnetică, așa cum sunt microundele, lumina sau undele radio. Razele X pot penetra și pot fi absorbite de țesuturile organismului, oferind în final o imagine a structurilor interne. Această proprietate de a penetra este cea mai importantă proprietate a razelor X, făcându-le deosebit de utile în practica medicală.

Care este principiul de funcționare? 

La realizarea radiografiei, sursa de radiații este dispusă de o parte a obiectului, iar filmul de cealaltă parte. Străbătând obiectul, radiațiile sunt atenuate inegal în diferitele puncte ale acestuia (în funcție de densitatea și.de grosimea materialului), astfel încât, pe film, componentele obiectelor neomogene se diferențiază prin contrast. 

Descrierea investigației

Pregătirea pacientului în vederea realizării unei radiografii constă în îndepărtarea materialelor metalice care se pot suprapune pe zona de radiografiat, iar pentru o radiografie de calitate colaborarea cu tehnicianul radiolog este esențială. Este vorba despre comenzile de inspir-expir (apnee sau ținerea respirației) pe care pacientul trebuie să le execute.

O pregătire specială este necesară în cadrul efectuării unei urografii (investigație.cu substanță de contrast a sistemului reno-vezical). 

Este radiografia periculoasă?

Sub influența razelor X, țesuturile biologice suferă o serie de modificări. Organismul uman poate suporta radiațiile X în doze mici. Există o radiație naturală la care este expus organismul nostru, în principal radiația cosmică și radiația terestră, efecte negative produse de aceasta fiind neglijabile.

În cazul radiațiilor produse de aparatura medicală de diagnostic, în funcție de frecvența expunerii, organul expus, vârsta pacientului, efectele radiațiilor pot deveni periculoase. Una dintre cauze este caracterul cumulativ al radiației – cantitățile de radiații pe care le primește organismul în timp se însumează. Rezultatul? Cu cât se fac mai multe explorări ce folosesc razele X, cu atât gradul de iradiere este mai mare, odată cu gradul de iradiere crescând și probabilitatea apariției unor efecte negative asupra organismului. 

Radiografia în sarcină 

Efectuarea de radiografii este contraindicată în sarcină, mai ales în primul trimestru, când se formează organele fătului. Radiațiile ionizante cresc riscul de malformații congenitale, de retard psihic și de avort spontan.

În situațiile în care radiografia se impune, beneficiile ei fiind mai mari decât nocivitatea, decizia de.a face această investigație se ia împreună cu medicul ginecolog și cu radiologul. Astfel, se vor ajusta dozele de raze X, iar gravida.va purta un șorț special de plumb care va proteja fătul. Aceste precauții se iau și după primele trei luni de sarcină, precum și în cazul femeilor care cred că ar putea fi însărcinate.