R.M.N. RMN I.R.M. IRM rezonanta magnetica nucleara

În 1977 a fost efectuată prima examinare a unei persoane cu ajutorul rezonanței magnetice, iar producerea imaginii a durat 5 ore cu acest aparat care a fost numit “Indomitable”. După câteva decenii imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN) a devenit o investigație care oferă informații mai precise decât radiografia, ecografia sau tomografia computerizată pentru diagnosticul accidentelor vascular cerebrale, artritei și tumorilor. 

Ce înseamnă RMN?

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o procedură medicală ce utilizează magnetismul, undele radio și un computer pentru a crea imagini de înaltă rezoluție ale organismului. Este o procedură neinvazivă ce produce imagini bidimensionale sau tridimensionale detaliate ale structurilor anatomice fără utilizarea radiațiilor ionizante. 

Care este principiul de funcționare al unui aparat RMN?

Echipamentul RMN este unul de dimensiuni mari, un tub cilindric care formează un câmp magnetic puternic în jurul pacientului. De la scanner sunt trimise pulsuri de unde radio și un câmp magnetic. Câmpul magnetic împreună cu radiofrecvența modifică temporar alinierea normală a atomilor de hidrogen din corp. Aceștia se găsesc în abundență în corpul uman.

Cu cât nucleii se realiniază în poziția normală, trimit semnale radio, care sunt preluate de un computer care le analizează și le convertește în imagini ale regiunii examinate din corp. Astfel se formează imaginea bidimensională (2D) sau tridimensională (3D) a structurilor sau organelor pe baza activității atomilor de hidrogen, imagini care sunt afișate pe monitor.

Nu folosește radiații ca radiografiile sau scanările CT, astfel că nu există riscul expunerii la radiații nocive în timpul procedurii.

Puterea câmpului magnetic se măsoară în tesla (T), RMN utilizează 1.0-1.5 T de obicei, iar cele mai puternice folosesc 3T.

Ce afecțiuni depistează investigația RMN? 

irm rmn 
  • afecțiuni cerebrale (accidente vasculare, tumori) 
  • afecțiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc, patologie vertebrală sau de cordon medular)
  • afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal (artrită, rupturi ligamentare sau de menisc)

Pregătirea pentru testare RMN

În funcție de aparatul RMN utilizat, dar și de tipul de examinare, este posibil ca medicul să vă ceară să nu mâncați nimic cu 3-6 ore înainte de testare. Dacă nu vi se fac alte recomandări, vă puteți urma rutina zilnică și dacă urmați un anumit tratament, vă puteți lua medicamentele în mod normal. Anunțați medicul dacă suferiți de orice fel de afecțiune medicală sau dacă ați trecut printr-o intervenție chirurgicală recentă.

Anumite investigații pot necesita administrarea orală sau injectarea, de către cadrele medicale, a unei substanțe de contrast pentru o mai bună vizualizare a organelor. Înainte de examinare trebuie să vă scoateți bijuteriile, ceasul, ochelarii, acele de par, agrafele și să îndepărtați orice alte obiecte care pot conține metal (stilou, chei, monede, aparate auditive, piercing-uri).

În cazul în care aveți montat un sterilet, anunțați medicul ginecolog înaintea efectuării unei examinări IRM sau întrebați radiologul despre compatibilitatea purtării acestui dispozitiv în timpul examinării. 

Substanța de contrast – când este recomandată?

În multe cazuri examinarea RMN se poate realiza fără substanță de contrast.

În funcție de patologia ta, în anumite situații se poate ca medicul radiolog să aibă nevoie de substanță de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect. Decizia injectării substanței de contrast este a medicului radiolog-imagist, care decide acest lucru după vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fără contrast.

Gadoliniumul este utilizat pentru a evidenția organe, vase de sânge sau țesuturi printr-un contrast mai mare pe imaginea finală. Diferențele structurilor specifice pot indica prezența unei boli sau leziuni.

Acest produs este de obicei bine tolerat. Sunt posibile reacții alergice banale precum urticaria. Reacții alergice grave sunt cu totul excepționale. Injectarea intravenoasă poate provoca în cazuri rare un mic hematom la locul injectării, care va dispărea treptat în câteva zile. În timpul injectării, sub efectul presiunii, se poate produce un reflux al substanței de contrast sub piele.

Cum decurge investigația RMN?

Dacă se administrează o substanță de contrast sau sedativ, se va puncționa vena de la braț, iar dacă se va administra oral, pacientul va fi solicitat să consume sau să înghită produsul. Pacientul se întinde pe masa care se va glisa în tunelul scanner-ului.

Personalul medical va fi într-o altă încăpere de unde se controlează scanner-ul, dar acesta va fi monitorizat și vizualizat în permanență prin geamul de legătură. Medicul va putea comunica cu pacientul în permanență prin intermediul microfonului. În timpul procedurii, un sunet se va auzi pe măsură ce se formează câmpul magnetic și pulsurile de unde radio sunt trimise. Pacientului i se vor da căști speciale care să reducă din zgomot și pentru a auzi instrucțiunile de la medic. Pacientul trebuie să stea nemișcat în timpul procedurii.

Trebuie să știți că în timpul examinării, anumite tatuaje realizate cu pigmenți metalici pot produce o senzație de căldură locală. 

De ce este investigația RMN zgomotoasă?

În timpul examinării, toate aparatele RMN produc zgomot, fiind un aspect tehnic normal. Acest aspect este explicat prin faptul că, la trecerea curentului electric prin bobinele aparatului (partea internă a magnetului), acestea vibrează, creând câmpul magnetic, ceea ce determină apariția unui zgomot puternic în scanner (un ciocănit repetitiv).

Examinarea RMN este dureroasă?

Majoritatea scanărilor RMN sunt complet nedureroase. Uneori se poate simți un ușor disconfort pentru că pacientul trebuie.să stea nemișcat, se mai poate simți o ușoară anxietate de spațiul închis (claustrofobie). Este perfect normal ca regiunea corpului supusă examinării se fie ușor mai caldă, dar nu foarte mult.

În timpul examinării vei auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat în timpul funcționării. Pentru a diminua disconfortul creat de aceste zgomote, vei avea căști antifonice la urechi și, opțional, vei putea asculta muzică.

Ce fac dacă sunt claustrofob?

Vei putea discuta în permanență cu medicul prin intermediul căștilor și microfonului, pentru îndepărtarea anxietății cauzate de claustrofobie. Sunt disponibile în unele clinici și dispozitive deschise, fără tub, dar deseori sunt de precizie mai redusă. În cazul claustrofobiei puternice și anxietății, poți solicita medicului o prescripție pentru.un sedativ ușor înainte de procedură. Unele centre și cabinete medicale, în funcție de politică, permit ca o rudă sau un prieten să fie prezent în camera de examinare.

Prin ce diferă un RMN de un CT?

Comparativ cu CT, RMN-ul are mai puține riscuri deoarece nu folosește radiații ionizante. Este metoda preferată pentru analiza compoziției țesuturilor din întregul organism. Cu toate acestea, scanarea RMN durează mai mult și analiza este mult mai complexă. Scanarea RMN nu folosește radiații ionizante ca CT și este mai detaliată, poate ilustra toate țesuturile moi și de densitate ridicată, precum oasele. Diferențele dintre țesuturile normale și cele anormale sunt mult mai clare la scanările RMN decât la CT.

Contraindicații RMN

Deoarece RMN-ul utilizează magneți puternici, prezența metalului în corp poate reprezenta un pericol pentru siguranța ta sau poate afecta calitatea rezultatului. Înainte de a fi supus unei investigații RMN, anunță dacă ai orice tip.de metal sau dispozitiv electronic în organism, cum ar fi:

  • Proteze articulare metalice
  • Valve cardiace artificiale
  • Defibrilator cardiac implantabil
  • Stimulator cardiac
  • Agrafe metalice
  • Implanturi cohleare
  • Glonț, schije sau orice alt tip de fragment metalic

IRM rezonanță magnetică nucleară i.r.m.

VIDEO

rezonanta magnetica nucleara rmn