Terapia Bowen (Bowtech) - ce este, cum funcționează, efecte, reacții

Terapia Bowen (Bowtech) a fost concepută în anii ’50, de regretatul Thomas Ambrose Bowen, în Geelong, satul Victoria – Australia. Deși Tom nu avea pregătire de specialitate în domeniul medicinii, a devenit un terapeut celebru, cu mai mult de 13.000 pacienți pe an. În 1974, la Conferința Națională de Sănătate – Adelaide, Tom a fost prezentat osteopatului Oswald Rentsch, pe care l-a invitat în Geelong, să practice împreună.

Ce este Terapia Bowen?

Terapia Bowen este un sistem dinamic de terapie pentru mușchi și țesut conjunctiv, sistem care revoluționează domeniul sănătății din lumea întreagă. Mișcările delicate aplicate țesuturilor moi, stimulează fluxul de energie, activând resursele proprii ale corpului pentru ca acesta să se poată vindeca singur. Terapia Bowen poate fi aplicată oricui, de la nou născuți până la persoane de vârstă înaintată și produce efecte durabile de înlăturare a durerii și disconfortului.

Bowtech echilibrează corpul în așa fel încât i se permite să se vindece singur.

Cum funcționează Terapia Bowen?

Mișcările Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se reechilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie. 

Metoda constă într-o serie de mișcări precise asupra unor puncte specifice ale corpului. Aceste mișcări sunt ușoare și pot fi făcute peste îmbrăcăminte. Între fiecare dintre seriile de mișcări se fac pauze frecvente, foarte importante pentru a da timp corpului să beneficieze de fiecare dintre ele. Această tehnică folosește mișcări pozitive care inițiază un flux de energie pozitivă și mișcări negative care izolează această energie pe suprafețe specifice. Pentru a face aceasta, terapeuții trebuie să-și dezvolte o sensibilitate deosebită în depistarea tensiunilor din țesuturi, pentru a sesiza corect existența celor mai subtile instabilități la nivelul acestora.

Mișcările Bowen constituie un studiu al delicateței. Structura (mușchi, tendon sau teaca nervului) este identificată cu ajutorul degetelor. Pielea relaxată este trasă ușor în direcția opusă mișcării dorite. Apoi, mușchiul este provocat să se miște, cu ajutorul unei presiuni ușoare, în direcția dorită. În final, pielea se va deplasa peste structură până la limita pe care aceasta o permite. Chiar dacă mișcările practicate individual pot produce un efect pozitiv, beneficiul integral al tehnicii este obținut printr-o serie de proceduri complementare. Numai un număr limitat de secvențe este necesar în fiecare ședință de terapie, astfel că tehnica este ușor de aplicat și ușor de suportat pentru pacient.

Bowtech permite corpului să se vindece, cu intervenție minimă, în contrast cu alte discipline manipulatorii, în care terapeutul impune mecanismul de vindecare pacientului prin tehnica practicată.

Cui se adresează Terapia Bowen?

Terapia Bowen este potrivită și folositoare oricui, de la nou-născuți la persoane în vârstă. Oferă alinare sportivilor, femeilor însărcinate și persoanelor cu nevoi speciale. Se adresează organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental și emoțional și dă rezultate în tratarea afecțiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice. 

Are un efect de relaxare foarte profundă, la nivelul întregului corp și facilitează declanșarea mecanismului de auto-vindecare. Cu toate acestea, nu este nevoie sa fiți bolnavi sau să vă doară ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament . Prevenția este mai bună decât tratarea. 

Mișcările Bowen activează următoarele mecanisme de auto-vindecare:

 • Reflexul de contracție
 • Proprioreceptorii articulațiilor
 • Fascia
 • Reechilibrarea sistemului nervos vegetativ
 • Punctele Trigger
 • Punctele de acupunctură și meridianele
 • Memoria celulară

Terapia Bowen nu este

bowtech 
 • Terapia Bowen nu este masaj – Masarea sau atingerea prelungită a unei zone recent tratate cu metoda Bowen pot afecta eficiența acestei tehnicii. Mișcările Bowen nu sunt mai profunde de nivelul fasciei mușchilor superficiali accesibili și este necesară doar o presiune foarte delicată.
 • Terapia Bowen nu este presopunctură – Unele zone de acțiune vor coincide cu punctele de acupunctură, ultimele fiind atât de numeroase, dar Bowtech nu este presopunctură.
 • Terapia Bowen nu este chiropractică – Nu există o ajustare a structurii oaselor. Majoritatea terapeuților și mulți pacienți observă o deplasare vertebrală, dar aceasta este rezultatul realinierii corpului prin propria acțiune.
 • Terapia Bowen nu este o practică a direcționării energiei – Practica energetică poate fi invazivă și concentrată pe obținerea unui rezultat dorit, care poate sau nu să coincidă cu nevoile pacientul. Prin contrast, terapeuții Bowen sunt încurajați să se concentreze numai pe execuția corectă a unei mișcări precise, după care, vor pleca din camera unde are loc tratamentul.
 • Terapia Bowen nu este fizioterapie sau reeducare neuro-musculară – Fizioterapia se adresează pacientului printr-o varietate de exerciții și terapii, având drept țintă diferite, probleme de sănătate. Se crede că rezultatele sunt obținute prin această tehnică. Prin contrast Bowtech constă într-o serie de mișcări care stimulează corpul să-și rezolve singur propriile probleme.
 • Terapia Bowen nu este o tehnică de relaxare a țesutului conjunctiv – Cu fiecare mișcare, fascia este deplasată pe moment, dar nu separată forțat. După o serie de ședințe de terapie Bowen, aderențele se pot slăbi și țesuturile cicatrizate se pot relaxa, ca urmare a stimulării procesului de vindecare naturală.

Aspecte importante

bowtech
 • Dacă este considerat necesar, un terapeut poate să ceară opinia unui medic înaintea oricărei proceduri Bowen.
 • În terapia Bowen nu se fac manevre puternice.
 • Bowtech poate fi aplicată într-o gamă variată de situații, de la accidentele sportive până la boli cronice.
 • Bowtech este o terapie sigură pentru oricine, de la nou născuți până la bătrâni.
 • Bowtech produce un rezultat integral asupra corpului, îmbunătățind circulația, drenarea limfatică și venoasă, ajutând la asimilarea nutrienților și la eliminarea toxinelor.
 • Terapia Bowen asigură o ameliorare substanțială chiar și după o singură ședință de terapie.
 • Procedurile Bowen sunt făcute mai întâi pe partea stângă a corpului, dacă nu se menționează altfel. Partea stânga a corpului are încărcătură negativă, iar dreapta pozitivă.
 • Terapeuții Bowen trebuie să adere la un cod de etică profesională.
 • Terapeuții Bowen trebuie să se asigure că unghiile lor sunt tăiate foarte scurt.

Sfaturi

bowtech
 • Pacienții nu trebuie să facă alt tratament cinci zile după Bowtech
 • Pacienții pot reveni pentru un nou tratament după 5-10 zile, 7 zile fiind considerate ideale.
 • Suprafața corpului care a fost tratată cu Bowen nu trebuie să fie expusă la căldură sau frig după tratament.
 • Pacienții trebuie să facă exerciții moderate și să se asigure că beau suficiente lichide pentru ameliorarea durerilor remanente.

Contraindicații terapia Bowen

bowtech
 • A nu se folosi procedura pentru coccis în cazul unei femei însărcinate.
 • A nu se folosi procedura pentru sâni în cazul pacientelor cu implanturi de silicon.

bowtech 

VIDEO

bowtech