Chiropractică Chiropraxie Chiropractician Chiroterapie

Cuvântul chiropractică provine de la grecescul “făcut cu mana” (chiros – mâna). Aceasta are la bază principiul potrivit căruia corpul se poate vindeca atunci când sistemul osos este corect aliniat și sistemul nervos funcționează corect. Pentru a realiza acest lucru, un chiropractician își folosește mâinile sau.un instrument special, pentru a efectua manipulări specifice ale vertebrelor. Când oasele coloanei vertebrale nu sunt în poziție corectă sau sunt subluxate, transmisiile nervoase sunt perturbate, acest lucru determinând apariția durerilor de spate, gât, dar și în alte zone ale corpului.

Metoda a fost descoperită de Daniel Palmer, care a vindecat de surzenie un angajat prin simpla reașezare a câtorva oase ale coloanei vertebrale. Pornind de la această reușită, Palmer și-a dedicat întreaga atenție studiului coloanei vertebrale. El a descoperit că face parte din cele 3 elemente fundamentale ale corpului uman. Înconjoară și protejează măduva spinării, servește ca sprijin pentru un număr mare de mușchi și este formată dintr-o serie de oase unite, ceea ce implică și prezența a tot atâtea articulații.

Ce este chiropractica?

Chiropractica (numită și chiroterapie) este o terapie care funcționează prin corectarea problemelor articulațiilor, în special ale coloanei vertebrale, bazându-se pe relația dintre impulsurile nervoase, oase și mușchi. Astfel, orice deplasare osoasă care impietează asupra capacității conductoare a nervilor va provoca un dezechilibru care se manifestă ca boală.

Chiropracticienii își folosesc mâinile și forța fizică pentru realizarea anumitor mișcări asupra diferitelor părți ale corpului uman. Tehnica implică trageri, rotiri și împingeri, de intensitate medie sau mare, care au scopul de.a elibera tensiunea de la nivel osos și muscular.

Principii chiropractică

Terapia are la bază principiul potrivit căruia corpul se poate vindeca atunci când sistemul osos este corect aliniat, iar sistemul nervos funcționează normal. Așadar, chiropractica își propune să restabilească sănătatea prin intermediul manipulării oaselor, în special la nivelul coloanei vertebrale. Când oasele nu sunt în poziție corectă, teoria spune ca transmisiile nervoase sunt perturbate, acest lucru determinând apariția durerilor. 

În ce constă o ședință de chiropractică?

Primul examen chiropractic include o investigație completă a coloanei vertebrale și anamneza (istoricul medical) pacientului. Terapeutul va analiza zona dureroasă prin observare și palpare. De asemenea, în unele cazuri, se vor realiza anumite analize pentru a exclude o cauză infecțioasă sau alte probleme de sănătate care pot necesita un alt tip de tratament. 

Terapeutul își dirijează forța aproape la fel cum ar face-o mușchii, căutând poziția optimă pentru a așeza la loc osul deplasat. Scopul manevrelor este acela de.a debloca un anumit segment vertebral.

Tratamentul este împărțit, de obicei, în 3 etape. Primele ședințe au loc la distanțe scurte de timp și au ca scop ameliorarea imediată a durerii. În cea de-a doua etapă, ședințele au rolul de a continua procesul de vindecare și.de a preveni recidiva. În ultima etapă, ședințele se realizează cu scopul de a menține starea de sănătate a pacientului. Numărul de ședințe variază de la pacient la pacient, în funcție de situație. În cazul în care este vorba despre afecțiuni cronice, grave sau care sunt determinate de alte probleme de sănătate, tratamentul va fi.de lungă durată. 

Afecțiuni care pot fi tratate prin chiropractică

chiropractică chiropraxie chiropractor chiroterapie
  • lumbago (afecțiune manifestată printr-o durere violentă localizata la mușchii din regiunea lombară)
  • hernie de disc/discopatie
  • sciatica (stare patologică constând dintr-o afecțiune a nervului sciatic, care se manifestă prin dureri în regiunea șalelor, cu iradieri în alte părți ale corpului – nevralgie manifestata prin dureri vii pe traiectul nervului sciatic)
  • deformări ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, lordoză)
  • funcție defectuoasă a pelvisului și a șoldului
  • dureri ale articulațiilor membrelor, umerilor, coatelor, genunchilor, șoldurilor, labei piciorului, gleznei și mâinii
  • durere de cap, cefalee/migrenă (durere de cap intensă, de obicei pe o singură parte, însoțită de greață și/sau de vărsături)
  • accidente de sport
  • dificultăți de concentrare

Indicații și contraindicații chiropractică

Această tehnică este foarte eficientă în caz de dureri de spate, deviații de coloană, nevralgii, nevrită, dislocări, dureri articulare sau hernie. De asemenea, chiropractica este folosită pentru a atenua artrita, reumatismul, migrenele, esofagita, gastrita, durerile de piept, amețelile și zgomotele din urechi. Mai mult, dismenoreea, indigestia și infertilitatea ar putea fi ameliorate ca urmare a îmbunătățirii fluxului energetic după tratament. Este puțin probabil ca această metodă să fie dăunătoare, în cazul în care alte metode nu.au reușit să rezolve problemele de sănătate. Totuși, în cazul anumitor boli precum: cancer, fracturi, boli infecțioase și neurologice, tratamentul chiropractic este contraindicat.

Atenție la chiroterapia efectuată greșit

Pentru a beneficia de avantajele acestei tehnici si pentru a evita complicațiile care pot să apară în urma efectuării manevrelor greșite este bine să.vă adresați unui real specialist în chiropractică. Înainte de a începe vă recomand să vă interesați foarte bine și să verificați acreditarea chiropracticianului și dacă acesta poate face dovada specializării în acest sens. O astfel de terapie efectuată după ureche poate duce la fisuri, entorse și chiar rupturi musculare. Mai mult decât atât, mișcările incorecte aplicate la nivelul coloanei vertebrale pot să dea naștere la tulburări neurologice sau le pot agrava pe cele deja existente. Astfel, tulburările de mers și chiar paralizia sunt doar câteva dintre complicațiile ce pot să apară în urma chiroterapiei efectuate de către un terapeut fără experiență. 

chiropractică chiropraxie chiropractor chiropractician chiroterapie

VIDEO

chiropractică chiropraxie chiropractor chiropractician chiroterapie