Terapia craniosacrală a fost dezvoltată de dr. John E. Upledger, în urma studiilor științifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, între anii 1975-1983, unde a fost profesor de biodinamică și cercetător clinic.
Terapia craniosacrală este o metodă foarte blândă de evaluare și îmbunătățire a funcționării sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, compus din membranele meningeale, structurile care controlează presiunea intracraniană și lichidul cefalorahidian care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării, ceea ce duce la îmbunătățirea sistemului nervos central.
În ce constă terapia craniosacrală?
Terapia craniosacrală este o tehnică care permite atât eliberări ale restricțiilor de la nivel fizic, cât și eliberări semnificative ale componentelor emoționale. Deși nu este necesar să.se manifeste la fiecare tratament, acest fenomen, numit eliberare somatoemoțională, poate apărea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice și/sau emoționale. Odată ce eliberarea somatoemoțională începe, activitatea sistemului craniosacral se oprește brusc.
Poziția corpului permite o eliberare generală a emoțiilor înmagazinate care par să vină de la țesutul corpului și frecvent, sunt exprimate în diverse forme: plâns, tremurat, spasme, transpirație, râs, durere, contracții musculare. Acesta este un fenomen normal, care ajută corpul la reversul disfuncției și restaurează nivelul optim de mobilitate.
În cadrul cercetărilor sale, dr. Upledger a descoperit că pacientul revine exact la poziția corpului din momentul accidentului, pentru că cel mai ușor mod de.a elibera acele energii încapsulate este să.ia aceeași poziție prin care acestea au fost acumulate.
Cum funcționează terapia craniosacrală?
La fel ca pulsul cardiac în cazul sistemului cardiovascular, sistemul craniosacral are un ritm ce poate fi simțit în întregul corp, datorită producției și absorbției de lichid cefalorahidian (care are rol de hrănire și de eliminare a toxinelor din corp). Acesta se numește ritm craniosacral (de unde vine denumirea terapiei).
Prin perceperea pulsului craniosacral, terapeutul poate simți în ce zonă a corpului există restricții în acest sistem, aplicând apoi tehnici manuale blânde pentru a le elibera. Scopul este acela de.a atinge starea de echilibru la nivelul sistemului nervos central. Lichidul cefalo-rahidian lubrifică, hrănește și detoxifică sistemul nervos central. De aceea, ajutând la restabilirea libertății sale de mișcare la nivelul membranelor din jurul sistemului nervos central, terapia craniosacrală ajută corpul să-și restabilească un mediu sănătos de funcționare. Ea poate ușura o gamă largă de disfuncții, de.la dureri cronice și accidente, până la afecțiuni neurologice, dar poate fi folosită și în mod preventiv.
Cum se desfășoară o ședință de terapie craniosacrală?
Folosind o atingere blândă, terapeutul eliberează restricțiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunătățirea funcționării sistemului nervos central. În timp ce pacientul se află întins pe masa de tratament, complet îmbrăcat în haine lejere, terapeutul, cu acea atingere ușoară, monitorizează ritmul craniosacral și prin tehnici delicate de manipulare, facilitează eliminarea restricțiilor și dezechilibrelor.
Terapeutul va avea palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, va susține capul sau coloana vertebrală, în vederea eliminării tensiunilor acumulate. Un tratament poate dura de la 15 minute până la.o oră sau chiar mai mult de atât, dar.un tratament tipic durează între 45 minute și.o oră. Ca rezultat al terapiei, se obține un sistem nervos fără restricții și un corp capabil să funcționeze la nivel ridicat de performanță.
Beneficii terapie craniosacrală
craniosacrala
- Mușchi și sistemul osos: țesut cicatricial – leziuni vechi/intervenții chirurgicale, dureri cronice de.gât și dureri de spate, dureri la șold și membrele inferioare, în legătură cu nervul sciatic, dureri cervicale în urma accidentelor rutiere/traume nerezolvate, traume sau leziuni – acute sau cronice, curbura coloanei vertebrale (cifoza, scolioza), dureri musculare, umăr anchilozat/dureros, leziuni sportive, leziuni repetitive/luxații, probleme postoperatorii, leziuni vechi.
- Sistemul digestiv: constipație, diaree, sindromul de colon iritabil, intoleranța alimentară, sensibilități.
- Sistemul neurologic: probleme legate de autism, ADD, ADHD, paralizie cerebrală, scleroza multiplă, AVC.
- Comportament/stări: fobii, crize de isterie, trac, agresivitate, frici, anxietate, depresii, diverse probleme emoționale.
- Infecții: cronice sau acute, infecții ale sinusurilor, infecții respiratorii, infecții ale urechii, infecții ale tractului urinar.
- Sistemul urinar: imunitate redusă/boli legate de imunitate, oboseală cronică, alergii.
- Sistemul hormonal: dezechilibre hormonale, infertilitate, menopauză, menstruație.
- Dificultăți de învățare: dificultăți de învățare, dislexie; dificultăți de vorbire, condiții de dezvoltare.
- Gură/maxilar: probleme ale articulației tempo-mandibulare, tulburări ale maxilarului, nervul trigemen, încleștare, scrâșnitul din dinți (bruxism), tensiune, reducerea efectelor negative după extracțiile dentare (edem, durere), recuperare mai rapidă, ajutor în timpul (sau după) purtarea aparatului dentar.
- Sugari: copii aflați în dificultate, colici, constipație, probleme de somn, dentiție, condiții de dezvoltare, nașteri traumatice/dificile.
Ce fel de probleme de sănătate sau emoționale pot fi reglate prin intermediul acestei terapii?
Terapia craniosacrală este o metodă de evaluare și corecție, care stimulează procesul natural al corpului de autocorectare și autovindecare și mecanismul individual de însănătoșire naturală. Terapia craniosacrală este tot mai mult folosită preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar și.a rezistenței la îmbolnăvire.
Ea ajută și la alinarea durerii și.la ameliorarea unei game largi de boli și disfuncții, cum ar fi: migrene și dureri de cap, dureri cronice de.gât și spate, stres și probleme legate de tensiuni nervoase, afecțiuni ale creierului și măduvei spinării ca urmare a accidentelor, stres posttraumatic, disfuncții postchirurgicale, oboseală cronică, boli ale copilăriei, colici, autism, dificultăți de învățare, dislexie, probleme ortopedice, dereglări ale sistemului nervos central, deteriorare a funcțiilor de coordonare motorie, disfuncții ale țesutului conectiv, disfuncții ale articulației temporo-mandibulare, boli neurovasculare și.ale imunității, depresie, dificultăți emoționale și multe altele.
Cum acționează terapia craniosacrală asupra depresiei?
Din punct de vedere al medicinii clasice, depresia se manifestă prin diferite combinații de simptome, precum tristețe, lipsa puterii de concentrare, oboseală, dereglări ale apetitului, insomnie, autoblamare excesivă și gânduri de sinucidere. De cele mai multe ori, în medicina clasică, depresia este considerată a avea o patologie de etiologie necunoscută, însă din prisma terapiei craniosacrale, depresia are.o cauză.
Cu toții avem un sistem de autoconservare, prin care încercăm să „îngropăm evenimentele din viața noastră care ne marchează într-un sens negativ. Odată afectați de aceste evenimente, rana emoțională formată inițial ajunge să.se mărească din ce în.ce mai mult, pe măsură ce mai adunăm câte o traumă de acest gen. La un moment dat, aceste răni capătă aspectul unui chist, care începe să.își facă simțită prezența atât la nivel psihic, cât și la nivel fizic. Acestea se pot resimți fie prin patologii de ordin psihologic sau psihiatric, fie prin patologii care țin aparent doar de fizic.
Terapia craniosacrală își propune sa obțină detensionarea și funcționarea sistemului nervos central în parametri optimi
În acest mod, se poate corecta nivelul hormonilor, care sunt responsabili de starea noastră emoțională, psihică. Astfel, atât organismul cât.și latura afectivă a pacientului au nevoie de detensionare, de reechilibrare, de realiniere.
Terapeutul craniosacral reușește să obțină aceste efecte benefice prin manipularea fină a anumitor segmente precum oasele craniene, porțiunea sacrului din regiunea coloanei, de.la nivel lombar, în care se înmagazinează o serie de traume, relaxarea prin anumite tehnici a gâtului, care de asemenea, înmagazinează multă tensiune, aceasta manifestându-se frecvent prin dureri de cap.
Așadar, prin intermediul eliberărilor somatoemoționale ce pot avea loc spontan sau cu ajutorul dialogului dintre pacient și terapeut în timpul ședinței, pacientul începe procesul natural de recuperare prin propriile resurse. Din acest motiv, terapia este cunoscută și pentru faptul că încurajează pacientul atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, să.se vindece prin mecanismele proprii.
Pot apela la terapia craniosacrală și femeile însărcinate?
Da, este indicat și chiar recomandat, deoarece terapia craniosacrală mobilizează și intensifică multe dintre procesele de adaptare normală la schimbările corpului femeii însărcinate. Terapia craniosacrală adeseori pare catalizatorul unui travaliu blocat. De aceea, este recomandată inclusiv în timpul nașterii.
Terapia craniosacrală poate fi eficientă pentru noua mamă, întrucât ajută la restaurarea funcției sistemului endocrin (glanda pituitară, suprarenale și ovariene), a echilibrului hormonal, ajută la ameliorarea depresiei post-partum, restaurează funcțiile pelviene normale, eliminând astfel problemele spatelui, ulterioare nașterii și.pe cele similare.
Contraindicații terapie craniosacrală
Nu interacționează în mod negativ cu nici-un fel de altă formă de terapie sau medicație, deci este o terapie fără risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica și nu va prescrie medicamente.
Terapia Craniosacrală
Terapia Craniosacrală