Care este cea mai bună poziție de dormit când ai dureri de spate? Dacă suferi de anumite boli, iritații sau ai.o sarcină în derulare, anumite poziții de dormit, s-ar putea să.te ajute să te odihnești mai bine. Dormitul în poziții greșite poate cauza sau agrava durerea de gât sau de spate. Modul în care alegeți să dormiți, poate dezvălui aspecte ale personalității voastre.
Care este cea mai bună poziție de dormit când ai dureri de spate?
Atunci când stăm în pat, este indicat să fie menținută curbura naturală a coloanei vertebrale. Acest lucru se poate face prin adoptarea unei posturi ce presupune alinierea capului, umerilor și șoldurilor, precum și prin oferirea sprijinului necesar capului. În general, postura ideală este cea în care dormim pe spate, cu capul pe o pernă fermă.
Întrucât dormitul pe spate nu reprezintă o variantă de luat în seamă pentru unii dintre noi, este bine de știut că există și alte poziții care permit menținerea curburii coloanei vertebrale în timpul somnului, însă este nevoie de câteva artificii.
Dormitul pe o parte
Poziția de dormit pe o parte este extrem de confortabilă, însă este contraindicată în cazul persoanelor care au probleme cu durerile lombare. Asta pentru că această poziție modifică curbura coloanei vertebrale, punând presiune exact pe zona lombară. Poți dormi în continuare în această poziție, însă cu o mică modificare: introducerea unei perne între genunchi. Prin folosirea acestui artificiu, se ridică piciorul, aliniindu-se astfel șoldurile cu zona pelvină și coloana vertebrală. Așadar, se va menține curbura coloanei vertebrale.
Dormitul pe partea stângă este recomandat în cazul în care suferi de reflux gastroesofagian, apnee sau de alte afecțiuni respiratorii. În schimb, poziția pe partea dreaptă înrăutățește refluxul gastroesofagian.
Dacă ai răcit și îți este dificil să respiri atunci când dormi, știi că poziția de somn te poate ajuta sau îți poate face somnul mai anevoios. În principiu, am putea încerca să dormim pe mai multe perne, astfel încât capul și trunchiul să fie puțin mai ridicate, reducând congestia și secrețiile.
Dormitul în poziția fetală (fetus)
Dormitul în această poziție poate ameliora durerile de spate, mai ales în cazul persoanelor care suferă de hernie de disc. Asta pentru că, prin ridicarea genunchilor la piept, se reduce presiunea pusă pe discurile intervertebrale, făcându-se loc între vertebre prin curbarea coloanei vertebrale.
Poziția fetusului este una foarte confortabilă pentru anumite persoane și are și ea avantajele și dezavantajele sale. Dacă suferi de refluxul gastroesofagian sau de apnee, poziția fetusului te poate ajuta.
Dezavantajul ei este că poate cauza dureri cervicale sau la nivelul umărului și a șoldului. Pentru cei care își doresc să doarmă în această poziție se recomandă folosirea unei perne mai tari pentru a scădea presiunea apărută la nivelul umerilor, iar o pernă ținută între genunchi va ajuta la reducerea durerilor din zona lombară.
Dormitul pe burtă
Dormitul pe burtă poate ajuta la oprirea sforăitului, însă poate agrava alte afecțiuni medicale. Gâtul și coloana vertebrală nu sunt în poziții neutre când adoptați această formă, astfel încât, vă puteți trezi cu dureri în aceste zone. Somnul pe burtă poate pune presiune pe nervi și poate cauza amorțeală, furnicături și dureri ale extremităților. Dacă te numeri printre cei care dorm așa, ar fi bine să încerci să adopți o altă poziție de somn. Dacă însă nu.te poți desprinde de acest obicei, poți folosi o pernă sub abdomen, pernă care va ridica zona pelviană, asigurând curbura naturală a coloanei vertebrale și luând presiunea pusă pe partea lombară.
Dormitul pe spate este cea mai bună poziție de dormit dacă ai dureri de spate?
Chiar dacă dormitul pe spate este cel mai indicat, poți face ceva pentru a reduce complet riscul de apariție a durerilor în zona lombară. Pune o pernă sub genunchi după ce te întinzi pe spate. Astfel, greutatea corpului este distribuită în mod egal, iar curbura coloanei vertebrale nu este accentuată.
Dormitul pe spate poate însă influența și alte procese din organismul nostru. Sforăitul este unul dintre ele, un fenomen neplăcut, dar care poate fi ținut în frâu. Acest lucru se întâmplă deoarece în timpul somnului apar anumite modificări la nivelul gâtului care pot fi accentuate de poziția de somn întins pe spate. Relaxarea normală a musculaturii în timpul somnului determină o îngustare a spațiului respirator. Această îngustare se accentuează uneori datorită gravitației care face ca valul palatin, mandibula și limba să coboare și mai mult, reducând uneori semnificativ spațiul respirator.
Dormitul pe spate are o influență importantă și asupra refluxului gastroesofagian, fiindcă senzațiile de arsură sau de durere se agravează de obicei atunci când dormi pe spate.
Alte recomandări pentru a reduce durerea de spate din timpul somnului
Perna ar trebui să te ajute să îți sprijini partea superioară a coloanei vertebrale. Dacă dormi pe spate, perna ar trebui să umple complet spațiul dintre gât și saltea. Dacă dormi pe o parte, încearcă să folosești o pernă mai groasă, pentru a-ți menține capul în linie cu restul corpului. Indiferent de cum dormi, nu ține perna sub umeri. Perna cu spumă de memorie este o alegere foarte bună, dat fiind faptul că se modelează potrivit poziției gâtului tău.
Salteaua are și ea un rol important. Aceasta nu trebuie să fie nici foarte tare, dar nici foarte moale, trebuie să ofere un suport corespunzător. Va trebui să alegi o saltea cu fermitate potrivită. Este important să nu dormi pe o saltea veche. O saltea din spumă de memorie, din latex sau una ortopedică pot fi alegerea potrivită, atât timp cât coloana vertebrală se odihnește într-o poziție naturală. Va trebui să ții cont și de poziția ta preferată de somn, dacă îți place să dormi mai mult pe spate, atunci salteaua va trebui să fie mai fermă pentru a putea susține spatele, iar dacă obișnuiești să dormi pe o parte, salteaua va trebui să fie puțin mai moale, pentru a nu.te trezi cu dureri de umeri și șolduri.
Dacă ai dureri de spate severe sau care se agravează, în special după somn, trebuie să discuți cu un medic, așa că indicat este să nu mai amâni momentul.