Ecografia este un rezultat al dezvoltării tehnologiei sonarelor în timpul celui de-al doilea război mondial. Un dispozitiv portabil pus în contact cu pielea pacientului produce unde ultrasonore de frecvență înaltă și receptează ecourile trimise de către organele interne.
Ce este ecografia?
Ecografia este o metodă imagistică medicală care folosește ultrasunetele pentru a vizualiza diferite structuri și organe interne ale corpului. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiuni ale organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, totul în baza imaginilor obținute în timp real cu ajutorul ultrasunetelor.
Cum funcționează ecografia și ce tehnologie folosește?
Ecografia este una dintre cele mai folosite unelte moderne de diagnostic. Cu ajutorul unei sonde pot fi studiate cât mai bine structurile anatomice, iar în funcție de tehnologia și.de aplicațiile folosite, ecografia poate fi de mai multe tipuri:
- ecografia bidimensională 2D – majoritatea examinărilor ecografice se fac în modul 2D care permite vizualizarea anumitor secțiuni ale organului, la diferite niveluri și permite obținerea de imagini clare ale structurilor interne
- ecografia tridimensională 3D – presupune captarea mai multor planuri de scanare 2D, urmate de reconstrucția finală a imaginii și vizualizarea completă a organelor interne. Ecografia 3D reprezintă o metodă de achiziție, vizualizare, analiză și stocare a unor date care se obțin din imagini 2D și care apoi sunt cumulate pentru a fi analizate și procesate
- ecografia 4D – pe lângă imaginile obținute în urma unei ecografii 3D, acest tip de ecografie permite vizualizarea organelor interne în timp real. În timpul unei ecografii 4D sunt captate rapid mai multe volume, până la 40 de volume/secundă, și.se obține o imagine 3D în timp real care ușurează vizualizarea unei anumite regiuni de interes din structura internă a corpului
- metoda Doppler – este folosită pentru depistarea fluxurilor de sânge și studierea vascularizației organelor, a formațiunilor tumorale, dar și.a calității vaselor de sânge în cazul unor boli precum diabetul zaharat
- ecografia cu substanță de contrast – vascularizația poate fi studiată și prin intermediul ecografiei cu substanță de contrast, în afară de metoda Doppler. Aceasta presupune injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast, formată din particule de gaz într-un înveliș elastic, care permite evidențierea vaselor de sânge și ajută la diferențierea diferitelor tipuri de tumori sau a gradului de inflamație a vaselor de sânge
Cum trebuie să te pregătești înaintea unui consult ecografic?
ecografie ecografia
- ecografie abdominală – pacientul nu trebuie să consume alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puțin 6 ore înainte.de investigație, deoarece conținutul gazos intestinal trebuie să fie redus astfel încât să permită vizualizarea adecvată a structurilor interne. În schimb, este recomandat consumul a 1-1,5 litri de apă sau ceai înainte de examinare, iar cina din ziua precedentă nu trebuie servită mai târziu de ora 18:00 sau 19:00. De asemenea, nu trebuie consumate dulciuri cu.24 de ore înainte de consultație, sau alimente care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune).
- ecografie pelvină – pentru această investigație este indicat.ca pacientul să consume 1 litru de apă cu.o oră înainte de investigație, astfel încât vezica urinară să fie plină și.să permită vizualizarea cât mai precisă a organelor interne.
Pentru ecografia mamară și cea din timpul sarcinii nu există recomandări speciale înainte de investigație.
Care sunt beneficiile ecografiei?
Ecografia este metodă de diagnostic rapidă, simplă, noninvazivă și nedureroasă, exceptând cazurile în care există o afecțiune precum calculi biliari, pancreatită acută sau colecistită, situații în care poate apărea o senzație de disconfort sau.de ușoară durere la apăsarea unor zone cu sonda. Întrucât ecografia folosește ultrasunetele, sunt evitate efectele nocive ale razelor X.
Pentru efectuarea unei ecografii nu este necesară spitalizarea, examinarea durează între 15-30 de minute, iar pacientul primește rezultatul pe loc.
Ecografia are riscuri sau efecte adverse?
Ecografia este o metodă imagistică de diagnostic sigură care nu are efecte adverse asupra structurilor interne examinate și.nu folosește radiații.